Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Αποστολή για επιχειρηματικά συμφέροντα

Τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου προώθησε με θερμό τρόπο ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός από τη μια επιχείρησε να ανοίξει δρόμους για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ινδία και, ταυτόχρονα, να πείσει το ινδικό κεφάλαιο να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας για «επενδύσεις» αλλά και για εφαλτήριο για τα Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός επιχειρηματικός εταίρος για όσους επιθυμούν να γίνουν μέρος της οικονομικής προόδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε μιλώντας σε γεύμα που του παρέθεσαν ινδικά επιμελητήρια, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία στην περιοχή». Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας μας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα αποτελεί ήδη εκ των πραγμάτων το χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ «το μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον σημειώνει σαφή βελτίωση», επειδή «οι επιχειρήσεις μας ισχυροποιούν τη θέση τους στην περιοχή. Μεγεθύνονται και γίνονται πιο ανταγωνιστικές».

Οπως το συνηθίζει σε τέτοιες αποστολές ο Κ. Καραμανλής, απαρίθμησε «τα άφθονα, μοναδικά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα» που προσφέρει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο. Εκτός από τη στρατηγική θέση, «η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε τραπεζικό και επιχειρηματικό κέντρο, σε ιδεώδες εφαλτήριο για την ανάπτυξη επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ακόμα, «η Ελλάδα προσφέρει υποδομές από τις πλέον προηγμένες - για παράδειγμα στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών - και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό». Επιπλέον, η κυβέρνηση «ενθαρρύνει τις επενδύσεις, μέσω μειώσεων του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων και της απλούστευσης των σχετικών φορολογικών διαδικασιών». Κράχτες για νέες επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελούν ακόμα «ο νέος νόμος για τις επενδύσεις, ο νόμος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις»...

Παράλληλα, ανέφερε μια σειρά τομέων για τους οποίους το κεφάλαιο ενδιαφέρεται να κάνει εξαγωγές στην Ινδία, όπως ο αγροτικός τομέας, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα λιπαντικά, ο καπνός, τα φαρμακευτικά, τα καλλυντικά, τα υλικά συσκευασίας και τα οικοδομικά υλικά, τα μεταποιημένα τρόφιμα και αναψυκτικά, η ένδυση, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πληροφορικής... Μετέφερε επίσης το ζωηρό ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών να πάρουν περισσότερες δουλιές. «Θα θέλαμε να αυξήσουμε τις ναυλώσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων για τη μεταφορά φορτίων από την Ινδία προς τις αγορές του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά αναλαμβάνοντας επάξια ρόλο «ντίλερ» των εφοπλιστών. Δεν άφησε παραπονούμενους τους μεγαλοξενοδόχους λέγοντας ότι «επιθυμούμε να προσελκύσουμε περισσότερους Ινδούς τουρίστες στην Ελλάδα». Γενικότερα έθεσε ως εφικτό στόχο το διπλασιασμό του όγκου του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2010.

Ο Κ. Καραμανλής συζήτησε την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας και το πλαίσιο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με τον Ινδό ομόλογό του, Μανμοχάν Σινγκ, με τον οποίο είχε συνάντηση μιας ώρας στο Νέο Δελχί. Επίσης, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Πρανάμπ Μουχερτζί, και στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Ινδίας, Πρατίμπα Πατίλ. Ακόμη, συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, ενώ ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με την Σόνια Γκάντι, λόγω εισαγωγής της στο νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πυρετός» στα σύνορα με φόντο όξυνση ευρύτερων ανταγωνισμών(19/8/2017)
Ιεραρχούν και τη σύσφιξη της εμπορικής τους συνεργασίας(22/10/2016)
Περιοδεία Μούρσι με επίκεντρο τις επενδύσεις(21/3/2013)
Στρατηγικές συμφωνίες σε οικονομία και «τρομοκρατία»(14/11/2010)
Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία(11/1/2008)
Ελλάς - Ινδία ...συμμαχία(13/2/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org