Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δικομματική συνενοχή στα Λιμάνια

Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, μια έκταση περίπου ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, υποδομών και ανωδομών, χτισμένων από τον κόπο των εργαζομένων της χώρας, με μοναδικές δυνατότητες για την Ανατολική Μεσόγειο και εξασφαλισμένα δυσθεώρητα κέρδη, παραχωρείται στα μονοπώλια, έναντι 50.000.000 ευρώ εφάπαξ και νοίκι 1,8 ευρώ ανά μέτρο το χρόνο για το μήκος του προβλήτα και 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο για την ...«ενδοχώρα»! Με την παραχώρηση, τα μονοπώλια βάζουν στο χέρι τον πλήρη έλεγχο του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας με επιπτώσεις αλυσιδωτές και απροσδιόριστου κόστους για τη ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, το ΣΕΜΠΟ μετατρέπεται σε γκέτο σύγχρονων σκλάβων, όπου τα δικαιώματα των «σημερινών» εργαζομένων του ΟΛΠ τινάζονται στον αέρα.

Αυτά περιλαμβάνονται στη διακήρυξη του διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που εξέδωσε ο ΟΛΠ, όπου αποκαλύπτονται πλήρως οι πραγματικοί σκοποί της κυβέρνησης. Να θυσιάσει, δηλαδή, στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου τα λιμάνια της χώρας, αυτούς τους τόσο κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς. Απόφαση που είναι πλέον διατεθειμένη να την επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου», όπως έδειξε χτες, όταν μετέτρεψε τον Πειραιά σε εμπόλεμη περιοχή, για να καταφέρει η διοίκηση του ΟΛΠ να εγκρίνει το αισχρό κείμενο της διακήρυξης.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, οι δήθεν αγωνιστικές κορόνες που βγάζει είναι για να ξεπλύνει τη συνενοχή του στο «έγκλημα» και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από το -«επικίνδυνο» για την ανταγωνιστικότητα - αίτημα για λιμάνια εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, στην υπηρεσία του λαού. Το ΠΑΣΟΚ έστρωσε το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ να φτάσει σήμερα στο «διά ταύτα», όταν αυτό ως κυβέρνηση ψήφισε το 1999 το νόμο 2688, μετατρέποντας τον ΟΛΠ και ΟΛΘ σε Ανώνυμες Εταιρείες - άλλωστε είναι ένας από τους νόμους στους οποίους στηρίζεται η διακήρυξη.

Το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο, υπέγραψε συμβάσεις παραχώρησης ντόκων με πολυεθνικές. Ο φορέας του ΠΑΣΟΚ στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, δηλαδή η ΠΑΣΚΕ, συνεπικουρούμενη βεβαίως από τη ΔΑΚΕ και την «Αυτόνομη Παρέμβαση» - που δείχνει ποια πραγματικά είναι η στάση του ΣΥΝ - από πέρσι που ξεκίνησε η έφοδος της ΝΔ σε βάρος των λιμανιών, αντί για την οργάνωση των αγώνων, επιδόθηκαν σε ...«κοινωνικό διάλογο»! Συνδικαλιστικές ηγεσίες, που πιστές στη λογική της ανταγωνιστικότητας, εξακολουθούν και σήμερα να είναι το ίδιο ανίκανες να ανταποκριθούν στις περιστάσεις.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι για να αναχαιτιστεί η εισβολή των μονοπωλίων στα λιμάνια απαιτείται συντονισμός και οργάνωση των κλάδων των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, όλων όσοι θίγονται από αυτά που προωθούνται. Οι Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη δείχνουν το δρόμο, πάνω στον οποίο μπορεί και πρέπει να βαδίσει ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, για λιμάνια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ