Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
ΗΠΑ και Βρετανία συντηρούν την τουρκική αδιαλλαξία

Πρόβλημα εισβολής, κατοχής και σκαιώδους παραβίασης του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και κάθε αρχής Δικαίου χαρακτήρισε το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 5 του Σεπτέμβρη.

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει και εναλλακτική μέθοδος να λύσουμε το πρόβλημα, χρειάζεται διάλογος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ενώ στηλίτευσε την έξωθεν προσπάθεια επιβολής του «σχεδίου Ανάν», με παράλληλες προσπάθειες απόδοσης ευθυνών στους Ελληνοκύπριους, υπογραμμίζοντας: «Παρόλο που δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν την ανάγκη αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και υλοποίησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία είχε και συνεχίζει να έχει την πολυτέλεια να τα παραβιάζει ατιμωρητί και χωρίς καμία κύρωση να της επιβληθεί».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ απέδωσε την αλαζονική συμπεριφορά της Τουρκίας στα μεγάλα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, «των οποίων οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις, ένεκα τούτων των συμφερόντων, έδιδαν όλα αυτά τα χρόνια κάλυψη στην τουρκική αδιαλλαξία».

Τέλος, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» έσωσε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «από την κατρακύλα στην οποία οδηγούμασταν», με την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, ως μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, απόδειξη της ευρωπαϊκής πολιτικής στο Κυπριακό αποτελεί και η απάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο, που συναντήθηκε με την Κύπρια ομόλογό του, Ερατώ Μαρκουλλή, χτες στη Λευκωσία, σε ερώτηση αν θα επηρεάσουν οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, όπου ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί από την ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ