Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Ενάντια στις διαδηλώσεις

Στις 29/12/2006 το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία εφαρμόζεται, υπό την κυβέρνηση της ΝΔ, το αντιδραστικό μέτρο περιορισμού του δικαιώματος στη διαδήλωση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι διοργανωτές πορειών που δεν ξεπερνούν τα 500 άτομα, θα... πείθονται να περιορίζονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, συνοδευόμενοι από περιπολικά στην αρχή και στο τέλος της πορείας. Επίσης, θα απαγορεύονται οι στάσεις και διακοπές για ομιλίες, οι οποίες - αν υπάρχουν - θα γίνονται στην αφετηρία ή στον τελικό προορισμό, κλπ.

Πρόκειται για μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων που και το ΠΑΣΟΚ είχε προσπαθήσει να περάσει, ειδικά για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι' αυτό και ουσιαστικά ευθυγραμμίστηκε - μέσω του υπεύθυνου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου - με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Πολύδωρας, παραβιάζει για άλλη μια φορά ανοιχτές θύρες. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι, με ταυτόχρονη προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είναι αυτονόητη υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης», τόνιζε σχετικά με την επίμαχη εγκύκλιο.

Μιλούσαν πολύ καθαρότερα όταν ήταν κυβέρνηση. Στις 9/3/2001 ο «Ρ» αποκάλυψε το περιεχόμενο προσχεδίου νόμου που ετοίμαζε το ΠΑΣΟΚ για την απαγόρευση και την καταστολή των διαδηλώσεων. Π.χ., άρθρο 4: «Οι συναθροίσεις και οι διαδηλώσεις - πορείες πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να μη διαταράσσεται ή να διαταράσσεται μόνο στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η κυκλοφορία. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων». Γενικά, στο προσχέδιο νομιμοποιούσαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ακόμα και τη διάλυσή τους. Θέσπιζαν το φακέλωμα των διαδηλωτών μέσω της βιντεοσκόπησής τους από τις δυνάμεις καταστολής. Καθόριζαν λεπτομερώς τα στάδια της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών (από «χρήση αστυνομικής ράβδου» και «χημικών μέσων», μέχρι τη χρήση όπλων «δι' εκφοβιστικών βολών εις τον αέρα» ή και «τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου»). Κι απομάκρυναν τον εχθρό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, τις ΝΑΤΟικές βάσεις, την αμερικανική πρεσβεία κλπ., απαγορεύοντας την παρουσία διαδηλωτών «εντός ζώνης ακτίνας 100 μέτρων πέριξ» αυτών.

Ερωτηθείς τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, διακήρυσσε ότι είναι «ένα θέμα (σ.σ. η περιστολή των διαδηλώσεων) που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Οτι «η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ασχολούνται με αυτό το θέμα, γιατί πρέπει να ασχοληθούν». Τη γραμμή έδινε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Με επιστολή του στις 18/11/2002 προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Μεταφορών, τους ζητούσε να στήσουν «νομοπαρασκευαστική επιτροπή (...) προκειμένου να συντάξει σε εύλογο, αλλά και σύντομο χρόνο, ένα σχετικό νομοσχέδιο». Στην ίδια επιστολή έλεγε ότι «είναι ανάγκη επιτακτική να θεσπιστούν (...) και θεμιτοί περιορισμοί που θα αποτρέπουν πολύωρες συμφορήσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας από κινητοποιήσεις ολιγάριθμων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η διεξαγωγή της κινητοποίησης σε θεμιτά πλαίσια».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο δικομματισμός διατηρεί σε ισχύ το χουντικό ΝΔ 794/1971 το οποίο ακρωτηριάζει το δικαίωμα στη διαδήλωση. Μάλιστα, η κυβέρνηση Σημίτη χρησιμοποίησε αυτό το χουντοκείμενο επιχειρώντας να απαγορεύσει το 1999 τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην έλευση του Κλίντον στην Αθήνα.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ συμπλέουν στην εφαρμογή αντιλαϊκών κι αντεργατικών πολιτικών. Επομένως, ταυτίζονται και στα μέτρα θωράκισης του συστήματος απέναντι στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στο χέρι του λαού είναι να πάρουν την απάντηση που τους ταιριάζει, με την υπερψήφιση του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απαγορευτεί η χρήση χημικών κατά διαδηλωτών(2008-09-23 00:00:00.0)
Ούτε διαδηλώσεις!(2007-06-24 00:00:00.0)
Η «ελευθερία» τους...(2001-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ