Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περικοπές στα πυροσβεστικά μέσα

Η κυβέρνηση Καραμανλή περικόπτει κατά 41,7% τα πυροσβεστικά μέσα που επρόκειτο να ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα το 2008! Κάνοντας μία εκτίμηση για τις ανάγκες σε πυροσβεστικά αυτοκίνητα του Πυροσβεστικού Σώματος το έτος 2005, η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε σε διαγωνισμό για την προμήθεια:

  • 65 πυροσβεστικών αυτοκινήτων του ενός τόνου, παντός εδάφους, αερομεταφερόμενων
  • 65 πυροσβεστικών αυτοκινήτων των 5 τόνων νερού και
  • 45 πυροσβεστικών των 10 τόνων νερού

Για τα 175 αυτά πυροσβεστικά εγκρίθηκε προϋπολογισμός 34.140.000 ευρώ. Οι διαδικασίες προμήθειας ανατέθηκαν, σύμφωνα με το νόμο, σε διακομματική επιτροπή η οποία λειτούργησε και λειτουργεί κανονικά αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών (ενστάσεις και νέες ενστάσεις, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά., των οποίων η έκδοση αποφάσεων δεν έχει κανένα χρονικό όριο) η προμήθεια καθυστερεί μέχρι σήμερα.

Γι' αυτή την καθυστέρηση η κυβέρνηση περιέκοψε, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ...20% του προϋπολογισμού που από 34.140.000 ευρώ μειώθηκε σε 27.312.000 ευρώ. Και μόνη αυτή η περικοπή σημαίνει ότι τα 175 υπό προμήθεια πυροσβεστικά γίνονται (175Χ80%) = 140!

Σημειώνεται ότι τα 6.828.000 ευρώ που περικόπηκαν μένουν στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών. Δυστυχώς, η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη. Οι μειοδότες του διαγωνισμού επιβάρυναν τις προϋπολογισθείσες τιμές σε βαθμό που οι συμβάσεις για τις κατηγορίες β΄ και γ΄ κατέληξαν από 110 σε 87 αυτοκίνητα ενώ για την κατηγορία α΄ απέμειναν μόνο 3.422.155 ευρώ, με τα οποία, ακόμα και βάσει των τιμών που προϋπολογίστηκαν, αντί 65, μπορεί να αγοραστούν μόνο 22 αυτοκίνητα. Στην πραγματικότητα, επειδή και αυτά προβλέπεται να αγοραστούν πολύ παραπάνω από τη δαπάνη που προϋπολογίστηκε, είναι ζήτημα αν με τα χρήματα που απομένουν μπορούν να αγοραστούν 15 αυτοκίνητα της κατηγορίας α΄.

Ετσι, ενώ βάσει των αναγκών και παρά την αρνητική διάθεση κάλυψής τους, αποφασίστηκε - το 2005 - να αγοραστούν 175 νέα πυροσβεστικά οχήματα, τελικά τα χρήματα αυτά δε φτάνουν ούτε για 50+37+15 = 102 πυροσβεστικά, δηλαδή η περικοπή φτάνει στο 41,7%! Αυτή την ...εμπειρία αποκόμισε η κυβέρνηση Καραμανλή από τις φετινές πυρκαγιές που ρήμαξαν τα δάση της χώρας μας. Εγινε προσπάθεια να συμπληρωθεί η αναγκαία δαπάνη, από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι που να αγοραστούν τώρα τα προβλεπόμενα από το 2005 πυροσβεστικά αυτοκίνητα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σημειώνουμε ότι ακόμα και αν η αναγκαία δαπάνη καλυφθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ζήτημα αν αυτά τα πυροσβεστικά μέσα φτάσουν στην Πυροσβεστική πριν το καλοκαίρι του 2008. Αυτό σημαίνει ότι με κυβερνητική ευθύνη θα λείπουν από το Πυροσβεστικό Σώμα όχι μόνο οι απαραίτητοι πυροσβέστες αλλά και τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα που - από το 2005 - κρίθηκαν αναγκαία.

Ιδού λοιπόν ποιος αφήνει το δασικό πλούτο της χώρας στη διάθεση των εμπρηστών και οικοπεδοφάγων, τουλάχιστον όπως αυτό προκύπτει από την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή που αφορά στην προμήθεια τελείως αναγκαίων πυροσβεστικών αυτοκινήτων!

ΥΓ: Το αναλυτικό αυτό σημείωμα, χρήσιμο θα είναι να το διαβάσει και η νεόκοπη... υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Νατάσα Ράγιου που, εγκαινιάζοντας, με συνειδητά ψέματα, τον προεκλογικό της αγώνα, υποστήριξε ξεδιάντροπα - σε τηλεοπτικό κανάλι - ότι για τη μη έγκαιρη προμήθεια πυροσβεστικών μέσων φταίει το ...ΚΚΕ.


Κώστας ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ