Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα πλαίσια του 1994 και του 2000

Το 1994 ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός παρουσίασε ένα σχέδιο, στο οποίο οι οικογενειακοί γιατροί (ΟΓ) θα εργάζονταν με συμβάσεις. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να επιλέξουν το γιατρό που θέλουν.

Ο Δ. Κρεμαστινός παρουσίασε το παρακάτω πλαίσιο αρχών:

  • Εργάζονται σε ιατρεία, Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία.
  • Παραπέμπουν τον ασθενή στον ειδικευμένο γιατρό ή στο νοσοκομείο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
  • Οι ΟΓ μπορούν να εργάζονται και κατά ομάδες.
  • Οι ώρες απασχόλησής τους θα είναι οχτώ ημερησίως και από την ομάδα θα εφημερεύει ένας όλο το εικοσιτετράωρο και τα Σαββατοκύριακα.
Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναφέρει την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

  • Οι προσωπικοί γιατροί αξιολογούνται και πιστοποιούνται από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και συμβάλλονται με τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ). Η σύμβασή τους είναι τριετούς διάρκειας και μπορεί να ανανεώνεται αλλά και να καταγγέλλεται αζημίως όταν παραβιάζονται οι συμβατικές υποχρεώσεις. Είναι πλήρους απασχόλησης και μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, όχι όμως σε δικαιούχους του ΟΔΙΠΥ. Σε αντίθετη περίπτωση η σύμβαση θα διακόπτεται.
  • Θέση προσωπικού γιατρού μπορούν να καταλάβουν όλοι οι γιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, οι γιατροί παθολόγοι καθώς και γιατροί άλλων κλινικών ειδικοτήτων που εργάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από βραχεία ειδική εκπαίδευση.
  • Ολοι οι προσωπικοί γιατροί έχουν κανονικό ωράριο εργασίας στο ιατρείο τους (ή στο ΚΥ), ενώ περιοδικά εφημερεύουν στο ΚΥ αναφοράς ή τίθενται σε εφημερία ετοιμότητας για την αντιμετώπιση «εκτάκτων περιστατικών». Οι μέρες και ώρες εφημερίας καθορίζονται από τον προϊστάμενο του ΚΥ.
  • Κάθε προσωπικός γιατρός θα τηρεί υποχρεωτικά και σε ηλεκτρονική μορφή τους ατομικούς φακέλους των ασθενών του.
  • Κάθε δικαιούχος υποχρεούται να επιλέξει και να εγγραφεί ή στο πλησιέστερο ΚΥ ή σε ένα προσωπικό γιατρό της περιοχής μόνιμης κατοικίας του. Το «σημείο αναφοράς» (ΚΥ ή προσωπικός γιατρός) θα έχει την ευθύνη των παραπομπών (νοσοκομειακή περίθαλψη, γιατροί ειδικοτήτων, εργαστηριακές εξετάσεις) για κάθε δικαιούχο.
  • Η εγγραφή του δικαιούχου σε ΚΥ ή σε προσωπικό γιατρό αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνεται με το πλήρες κόστος των υπηρεσιών. Αν κάποιος πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από τον προσωπικό γιατρό που επέλεξε, μπορεί να τον αλλάζει μια μόνο φορά στη διάρκεια κάθε έτους.
  • Ο αριθμός των εγγραφομένων δικαιούχων στον κατάλογο κάθε προσωπικού γιατρού και παιδιάτρου θα καθορίζεται από τα δημογραφικά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά κ.ά. δεδομένα κάθε περιοχής.
  • Οι δικαιούχοι μπορούν να επισκέπτονται συμβεβλημένους με τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας γιατρούς των ειδικοτήτων γυναικολογίας, οφθαλμολογίας, δερματολογίας και ΩΡΛ, για τις οποίες ειδικότητες ισχύει το καθεστώς ελεύθερης επιλογής και χωρίς παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αμοιβής στον συμβεβλημένο ειδικό γιατρό είναι η ενημέρωση του ιατρικού φακέλου του δικαιούχου από τον ειδικό γιατρό.
  • Οι χωρίς παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων (πλην των ανωτέρω εξαιρέσεων) καθώς και στα νοσοκομεία και ΚΥ θα έχουν ως συνέπεια ο δικαιούχος να επιβαρύνεται με το 50% του κόστους των υπηρεσιών που καταναλώνει με αυτό τον τρόπο. Εξαίρεση αποτελούν οι επείγουσες περιπτώσεις και τα προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία ή τα ΚΥ.
  • Οι προσωπικοί γιατροί θα αμείβονται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων στη λίστα τους δικαιούχων και θα έχουν επιπλέον αμοιβή για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών (όπως συμμετοχή στις εφημερίες, εμβολιασμοί, προληπτική ιατρική κλπ.), οι οποίες και θα είναι υποχρεωτικές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύστε τώρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(2021-03-12 00:00:00.0)
Σήμερα η μέρα δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(2021-02-03 00:00:00.0)
Λειτουργία με πρότυπο τις ασφαλιστικές εταιρείες(2013-11-14 00:00:00.0)
Επικίνδυνες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας(2013-06-22 00:00:00.0)
Στη ρότα ανατροπής του δημόσιου χαρακτήρα(2002-03-24 00:00:00.0)
Αποψίλωση μέχρι το μαρασμό(2001-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ