Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές ιδέες

Για μικρές αποδράσεις...

Γιατί να καθόμαστε και να κλαίμε τη μοίρα μας που με το «αόρατο χέρι» της μάς κράτησε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, στην Αθήνα; Οχι άλλο παθητικές και μελαγχολικές αντιδράσεις. Αποδράσεις χρειαζόμαστε. Θα κάνουμε μια υπέροχη βόλτα στου Ψυρρή, μια συνοικία που έχει ιστορία πολλών αιώνων με ξεναγό τον Γιάννη Καιροφύλα, που μέσα από το κομψό βιβλίο του «Η ιστορία της συνοικίας του Ψυρρή» (εκδόσεις «Φιλιππότη»), έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να μας αφηγηθεί. Θα μιλήσει για τη μεσαιωνική ονομασία του Ψυρρή, για την εξέλιξη της συνοικίας, για το σπίτι του Λόρδου Βύρωνα στου Ψυρρή, για τα αρχοντικά σπίτια στην οδό Σαρρή, για τα τυπογραφεία της εφημερίδας «Εμπρός», για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον ερημίτη του Ψυρρή, για τη δολοφονία του Δηλιγιάννη, για τα καφενεία, για την έφιππο Χωροφυλακή, για τον «περίφημο» Μπαϊρακτάρη, για τους μάγκες, τους βλάμηδες και αντάμηδες... Πάμε λοιπόν, χρόνο να μη χάσουμε για να απολαύσουμε μια άδεια Αθήνα που σε λίγο, πολύ λίγο, θα αρχίσει να γεμίζει.

Ασθενής και οδοιπόρος

Περπατήσαμε ούτε ξέρουμε πόσες ώρες μέσα στα γραφικά δρομάκια του Ψυρρή. Ωρα να γυρίσουμε, ασθενεί μόνον το στομάχι και κουρασμένοι οδοιπόροι είμαστε. Ας ρίξουμε λίγο νερό πάνω μας και έπειτα ας φροντίσουμε το στομάχι μας. Θα ετοιμάσουμε γεμιστές πιπεριές.

Θα χρειαστούμε: 2 1/2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης, δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, δυο μεγάλα κρεμμύδια, δυο σκελίδες σκόρδο, μια κούπα ρύζι, ελάχιστη κανέλα, κύμινο, δυο κούπες νερό, σταφίδες, κουκουνάρια, αλάτι πιπέρι, ένα ματσάκι δυόσμο και ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πιπεριές. Ανάβουμε το γκριλ και τις ψήνουμε, μακριά από την πηγή της φωτιάς, γυρίζοντάς τες για να μαυρίσουν και να φουσκώσουν παντού για δεκαπέντε λεπτά της ώρας περίπου. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λάδι και προσθέτουμε το ρύζι, την κανέλα και το κύμινο. Προσθέτουμε νερό και σκεπάζουμε το τηγάνι ώστε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το νερό. Επειτα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές, αφαιρούμε τις φλούδες, τις χαράζουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια. Σε ένα πιρέξ που το έχουμε περάσει με λάδι βάζουμε τις πιπεριές αφού τις γεμίσουμε με το ρύζι και τις τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη. Τις περιχύνουμε με όλα τα ζουμιά που έχουν μείνει από το ψήσιμο, τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε να ψηθούν στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ