Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ενα βήμα πίσω...

Δεν αντέχεται το 2000 με τίποτε. Τουλάχιστον τούτη την Κυριακή, την τελευταία του Αυγούστου. Αργοπεθαίνει το καλοκαίρι, αργοπεθαίνει και η σελήνη, υπέργηρη είναι, 28 ημερών... Το φαντάζεστε; Πάμε, λοιπόν μια βόλτα στο παρελθόν καλύτερα. Ετσι τουλάχιστον θα ξεφύγουμε από αυτό που φεύγει, που τόσο το περιμέναμε, και που τελικά τίποτε δε μας προσέφερε. Ας γυρίσουμε στα 1822 και ας δούμε τι σημαντικό έγινε τότε. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1822, η Βραζιλία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία. Αν δεν την είχε κηρύξει θα ήταν άραγε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναρωτιόμαστε; Μια απορία εκφράζουμε, μη γελάτε λοιπόν.

Το 1807 ο Γάλλος μαθηματικός Ζαν Μπατίστ Ζοζέφ, βαρόνος του Φουριέ, απέδειξε το λεγόμενο θεώρημα του Φουριέ. Ο Φουριέ χρησιμοποίησε αυτό το θεώρημα για να μελετήσει τη ροή της θερμότητας και το 1822 εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Αναλυτική θεωρία της θερμότητας».

Επίσης, την ίδια χρονιά, ο Αγγλος μαθηματικός Τσάρλες Μπάμπιτς αποφασίζει να κατασκευάσει μια μηχανή, η λειτουργία της οποίας θα ρυθμιζόταν με διάτρητες κάρτες σαν και εκείνες του αργαλειού Ζακάρ, επίσης αυτή η μηχανή θα είχε την ικανότητα να αποθηκεύει μερικά αποτελέσματα ώστε αργότερα να εκτελεί νέες πράξεις με αυτά και θα μπορούσε να τυπώσει τα τελικά αποτελέσματα... Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για τον παππού του υπολογιστή μας;

Ακόμη, ο Γάλλος μαθηματικός Ζαν Βίκτορ Πονσελέ, είχε συλληφθεί κατά την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία και κρατήθηκε αιχμάλωτος για ενάμιση χρόνο. Αυτό το διάστημα δεν πήγε χαμένο και οι καρποί της μελέτης του εμφανίστηκαν το 1822, με την έκδοση ενός βιβλίου του πάνω στη λεγόμενη προβολική γεωμετρία. Τι είναι αυτό; Είναι η μελέτη της σκιάς που ρίχνουν γεωμετρικά σχήματα..

Τέλος, το 1822 ο Γάλλος εφευρέτης Ζοζέφ Νισεφόρ Νιέπς παρήγαγε την πρώτη σταθερή φωτογραφία. Ωστόσο θα έπρεπε να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα για την επινόηση μια πρακτικά εφαρμόσιμης φωτογραφικής μεθόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ