Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΙΟ
Κυβερνητικός προεκλογικός ... όρκος στον Ιπποκράτη!

Πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση θυμάται την υγειονομική θωράκιση και τις ελλείψεις στην περιοχή

Η υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου, από αδήριτη ανάγκη για 450.000 κατοίκους και τους τουρίστες τους θερινούς μήνες, έμελλε να γίνει ένα φτηνό προεκλογικό σλόγκαν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα "Ιπποκράτης" ανακοινώθηκε στις 22 Αυγούστου 1996 - δηλαδή την προηγουμένη της προκήρυξης των εκλογών, που έγιναν στις 22.9.1996. Από τότε φάνηκε - όπως σημείωσε ο "Ριζοσπάστης" της 23.8.1996 - ο προεκλογικός χαρακτήρας του προγράμματος, με έντονα τα χαρακτηριστικά της προσωπικής προβολής του τότε υφυπουργού Υγείας Φρ. Παπαδέλη - εκλέγεται βουλευτής στη Λέσβο. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού έταξαν λαγούς με πετραχήλια με χρήματα του Πακέτου Ντελόρ. Ελεγαν τότε ότι μέχρι το 2000 θα διαθέσουν 33,5 δισ. δραχμές (31,5 δισ. κοινοτικοί πόροι και δύο δισ. από εθνικούς πόρους). Τρία χρόνια μετά ο απολογισμός του εγχειρήματος είναι πάλι η γύμνια, όπως αποκαλύφθηκε σε συνέδριο που οργάνωσε το υπουργείο Αιγαίου στην Τήλο στις 22-23 Μάη 1999, για να παρουσιάσει - μάλιστα - την εφαρμογή του σχεδίου! Το ωραίο είναι ότι όσα ακούστηκαν για την εφαρμογή του προγράμματος οδήγησαν μέχρι και τον οικοδεσπότη υπουργό Αιγαίου Στ. Μπένο,απευθυνόμενο στους συνέδρους, να δηλώσει δύο φορές δημοσίως: "Αν μέσα σε 6 μήνες δεν υλοποιηθούν οι σημερινές εξαγγελίες, θα παραιτηθώ και σας καλώ να κάνετε το ίδιο. Δεν είναι η δουλιά του υπουργού Αιγαίου να επαιτεί μια θέση ή μια μετάθεση γιατρού στο Αιγαίο" (!).

Ιδού και η κατάσταση στις δυο περιφέρειες - του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου: Απ' τις 73 συνολικά οργανικές θέσεις γιατρών στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Πολυιατρεία (ΠΠΙ) είναι κενές οι 69 και κατανέμονται ως εξής: Απ' τις 24 του Νομού Κυκλάδων είναι κενές οι 23. Από τις 20 του Νομού Δωδεκανήσου είναι κενές οι 18. Απ' τις 49 του Νομού Σάμου είναι κενές οι 46, ενώ δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε τη μοναδική θέση γιατρού στο ΠΠΙ της Σάμου και τις δύο θέσεις στα δύο ΠΠΙ του Νομού Χίου.

Εξίσου δραματικές είναι οι ελλείψεις και στις οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις 17 οργανικές θέσεις στο Νομό Κυκλάδων είναι κενές οι 16. Στο Νομό Δωδεκανήσου είναι κενές οι 12 απ' τις 17 οργανικές θέσεις. Στη Λέσβο είναι κενή η μοναδική θέση. Στο Νομό Χίο είναι κενές και οι δυο θέσεις, στο Νομό Σάμου είναι κενές οι 33 απ' τις 39 οργανικές θέσεις.

Τα τρομακτικά κενά στους γιατρούς καλύπτονται με αγροτικούς γιατρούς ή με ελάχιστες αποσπάσεις - συνολικά 11 νοσηλευτών.

Αρκετοί από όσους πήραν μέρος στο συνέδριο επανέλαβαν την πρόταση για κίνητρα προς το προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), που θα υπηρετήσει στις θέσεις αυτών των περιοχών. Ομως η έννοια του κινήτρου είναι ασύμβατη με την εκσυγχρονιστική λογική. Η γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιω. Πανοπούλου,που ήταν παρούσα στο συνέδριο, όχι μόνο αντιτάχτηκε στη λογική των κινήτρων, αλλά έκανε και κριτική στους γιατρούς που παραμένουν στα αστικά κέντρα και ενισχύουν την παραοικονομία, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης "να εντοπίσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να πείσουν γιατρούς να υπηρετήσουν στα νησιά, αντιμετωπίζοντας και τα επιπλέον προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν".

Βέβαια η "κίνηση" των γιατρών είναι διαφορετική με αυτή που παρουσίασε η Ιω. Πανοπούλου. Σύμφωνα με την έκδοση του 1999 "Η Οικονομική και Κοινωνική Φυσιογνωμία των 52 νομών και 13 περιφερειών της Ελλάδας",η προσέλευση γιατρών στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου αυξήθηκε κατά 75,8%, μόνο που κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. (Το 1989 ήταν 244 ιδιώτες γιατροί και το 1996 έφτασαν στους 429). Επίσης στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, η αύξηση των ιδιωτών γιατρών ήταν 49% (από 410 το 1989 έφτασαν σε 611 το 1996).

Οσο για την έλλειψη καθαριστριών και οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, η Ιω. Πανοπούλου εξέφρασε την απορία της "γιατί δεν μπορούν οι δήμαρχοι να πείσουν έναν οδηγό του δήμου να καλύψει και τις ανάγκες του ασθενοφόρου ή μια καθαρίστρια του δήμου να καθαρίζει και τα ιατρεία;".

Ε, λοιπόν, δεν απομένει να ζητήσει και απ' τους αρρώστους να φέρουν απ' το σπίτι θερμόμετρο, μια και σε ορισμένα ΠΠΙ δεν υπάρχουν ούτε από αυτά!

Ρ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ