Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγχωνεύσεις σχολείων και μάθημα σε... ταράτσες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα των γονέων, μαθητών και δασκάλων των 55ου, 56ου και 57ου Δημοτικών

Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, με πρόσχημα την πρωινή λειτουργία των σχολείων, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν αναστατώσει, μαθητές, γονείς και δασκάλους, που καθημερινά βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και ανέγερση νέων διδακτηρίων. Σήμερα στις 8.30 π.μ. οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 55ου, 56ου, και 57ου Δημοτικών Σχολείων, καλούν σε μαζική κινητοποίηση στην Πλατεία Αντιγονιδών, για να διαδηλώσουν από κοινού με μαθητές και δασκάλους, την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις και την απαίτησή τους για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να καταργήσει μέσω της τακτικής των συγχωνεύσεων 15 δημοτικά (ανάμεσά τους και τα 3 προαναφερθέντα), έξι νηπιαγωγεία καθώς και ειδικές τάξεις. Παράλληλα το ΝΣ υποβιβάζει 11 δημοτικά, δύο ειδικά δημοτικά και έξι νηπιαγωγεία, μειώνοντας τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών μέχρι και σε 30 ανά τμήμα. Την ίδια ώρα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα σχολικής στέγης αφού από τον προϋπολογισμό 7 δισ. δραχμών που κατέθεσε η Νομαρχία, έχουν εγκριθεί μόλις 2 δισ. Η Νομαρχία, αντί να διεκδικήσει κονδύλια για την εκπαίδευση, υιοθετεί τις περικοπές και προχωρά στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο της πολιτικής που στηρίζεται στην πρόβλεψη πως το μαθητικό δυναμικό θα μειώνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια, και άρα δε χρειάζονται νέα διδακτήρια, σήμερα αποθήκες βαφτίζονται αίθουσες διδασκαλίας - και αυτό η "εκσυγχρονιστική" πολιτική τείνει να το κατατάξει στις κατακτήσεις της - δωμάτια σε ταράτσες, υπόγειοι χώροι, πρόχειρα κλεισμένοι χώροι δίπλα σε λεβητοστάσια. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως οι βορειοδυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και σε σχολεία όπου τουλάχιστον το 40% των μαθητών είναι παλιννοστούντες ή αλλοδαποί και χρειάζονται επιπλέον μαθησιακή στήριξη.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται 55ο - 56ο και 57ο Δημοτικά Σχολεία. Κάνουν μάθημα 500 μαθητές σε δύο βάρδιες και αποφασίστηκε η συγχώνευση και λειτουργία τους σε πρωινό κύκλο. Κτιριακή υποδομή άθλια, χώροι υγιεινής ακατάλληλοι και μικρή αυλή. Ενδεικτικό είναι, έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που περιγράφει τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του υπερώου του 55ου για αίθουσα διδασκαλίας. Ενα δωματιάκι στην ταράτσα του κτιρίου όπου κάνουν μάθημα παιδιά της Δ τάξης δηλαδή 10 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ