Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκβιάζει συνειδήσεις η "μεταρρύθμιση"

Την αγωνία τους για τις εξελίξεις στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β και Γ Λυκείου, εξέφρασαν γονείς και εκπαιδευτικοί σε χτεσινή εκδήλωση με θέμα "Μεταρρύθμιση: ένας χρόνος μετά", που έγινε με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Φ. Κ. Βώρος,εκπαιδευτικός - επίτιμος σύμβουλος του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο εξεταστικό και στην αξιολόγηση των μαθητών της Β και Γ Λυκείου. Αναλύοντας τον τρόπο, με τον οποίο καλούνται οι μαθητές να δώσουν εξετάσεις, με θέματα παρμένα από την κεντρική τράπεζα, έκανε λόγο για "εκβιασμό της συνείδησης του μαθητή", τονίζοντας ότι "οι απαντήσεις των μαθητών θα πρέπει να συμβαδίζουν με εκείνες του βιβλίου τους, χωρίς να έχουν δικαίωμα κριτικής ή άλλης γνώμης". Χαρακτήρισε δε, "λαβύρινθο" το εξεταστικό σύστημα αξιολόγησης της Γ Λυκείου, ενώ όσον αφορά τη δομή του προγράμματος του Ενιαίου Λυκείου, είπε ότι "πρόκειται για μια επιφανειακή αξιολόγηση με απρόσιτες και ασαφείς ερωτήσεις, που το μόνο που επιδιώκουν είναι να αποπροσανατολίσουν τη σκέψη του μαθητή και να τραυματίσουν την ελπίδα του για τη μόρφωση".

Τις αντιδράσεις των γονιών προκάλεσε η τοποθέτηση του προϊστάμενου του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Προβή,ο οποίος, προσπαθώντας να πείσει ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι καλύτερο σύστημα από το προηγούμενο, είπε ότι "με το παλιό σύστημα, ο μαθητής εκπαιδευόταν στα φροντιστήρια, ενώ σήμερα με το νέο ο μαθητής έχει στραφεί στο Λύκειο", καλώντας τους γονείς να αποδεχτούν αυτή την αλλαγή που έγινε στην παιδεία, να δοκιμαστεί το σύστημα και αν αποτύχει τότε να γίνουν αλλαγές.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Λεωνίδας Σακκάς,μαθητής από το 13ο Λύκειο Γούβας, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από τα δυο χρόνια εφαρμογής της μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι μόνο αρνητικά έχει να επιδείξει για το μαθητή, ενώ απευθυνόμενος προς τον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είπε ότι "δε χρειάζεται να χαντακωθούν κι άλλες γενιές και να περάσει με "το έτσι θέλω" αυτός ο νόμος, μόνο και μόνο επειδή είναι απόφαση του υπουργείου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ