- Κυκλωτική κίνηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που θέλουν τη Θεσσαλονίκη μόνιμο ορμητήριο θανάτου σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, έκαναν το πρωί της Κυριακής χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης, που... - 1999-05-25 00:00:00.0"/> - Κυκλωτική κίνηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που θέλουν τη Θεσσαλονίκη μόνιμο ορμητήριο θανάτου σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, έκαναν το πρωί της Κυριακής χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης, που... - 1999-05-25 00:00:00.0" /> Βροντερό μήνυμα από χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βροντερό μήνυμα από χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης
  • Μεγάλη συμμετοχή στις πορείες που ξεκίνησαν από τρία σημεία της πόλης και συνέκλιναν στον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης
  • Για άλλη μια φορά "πολιορκήθηκε" το λιμάνι της πόλης

"Κυκλωτική κίνηση" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που θέλουν τη Θεσσαλονίκη μόνιμο ορμητήριο θανάτου σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, έκαναν το πρωί της Κυριακής χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης, που κίνησαν από τρία σημεία της πόλης, για να καταλήξουν διαδηλώνοντας στο Λιμάνι.

Η φετινή μεγάλη πορεία ειρήνης, που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πανθεσσαλονίκεια Επιτροπή Ενάντια στον Πόλεμο,αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της αντιιμπεριαλιστικής δράσης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λαός με την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή του έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα πως είναι αποφασισμένος να επιβάλει με τον αγώνα του την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή, να καταστήσει τις μειονότητες γέφυρα φιλίας και να ορθώσει πανύψηλο τοίχος στους μακελάρηδες των λαών.

Τρεις πορείες ξεκίνησαν από την Καλαμαριά,την Ανω Πόλη και τη Σταυρούπολη,για να ανταμώσουν λίγα μέτρα πιο πάνω από τον τόπο του μαρτυρίου, το σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν 36 χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Δυτ. Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες διαδηλωτές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Υπαίθρου συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Σταυρούπολης. Μπροστά η Ελληνική Σημαία στα χέρια μαυροφορεμένων νέων, να υποδηλώνει τις κρίσιμες ώρες που έρχονται για τον τόπο μας και για τους νέους, αν δεν απεμπλακεί άμεσα η χώρα από τον βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Μια στάση μπροστά στα Συμμαχικά νεκροταφεία. Απόδοση τιμής στους Σέρβους μαχητές που θυσιάστηκαν σε έναν άλλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σημάδι του τι μπορεί να ξαναζήσουν οι λαοί, αν δε σταματήσουν με τον αγώνα τους τα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών για ματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Από την Οδό Λαγκαδά, στην Εγνατία, για να ανταμώσει λίγο αργότερα με τα άλλα δυο ποτάμια οργής.

Ανω Πόλη

Από τις βόρειες συνοικίες οι αγωνιστές συναντήθηκαν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης πίσω από το Επταπύργιο. Κατέβηκαν στην Εγνατία, για να καταλήξουν, μέσω της Βενιζέλου, στο μνημείο του Λαμπράκη. Συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις του κόσμου. Απ' όπου περνούσε η πορεία άνοιγαν τα παράθυρα, τα χαμόγελα συνόδευαν θερμά χειροκροτήματα. Απ' τα μπαλκόνια πετούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα και γαρίφαλα στους ειρηνοδρόμους. Ο κόσμος συμμετείχε με το δικό του τρόπο στην πορεία, τιμούσε τη μνήμη του Λαμπράκη, απαιτούσε το σταμάτημα του πολέμου.

ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Ξεχωριστή σε μαζικότητα και παλμό ήταν η πορεία που ξεκίνησε από τα Ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες φιλειρηνιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο στρατόπεδο Κόδρα, όπου εδρεύει ΝΑΤΟικό στρατηγείο. To διαβόητο πλέον στους Θεσσαλονικείς "Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ν. Ευρώπης - Προκεχωρημένο κλιμάκιο Θεσσαλονίκης".

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης,που τόνισε ότι συμπαρίσταται στον αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος και καταδίκασε έντονα τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς ο Π. Αγγελίδης σημείωσε πως "καθήκον της κάθε πατριώτισσας και του κάθε πατριώτη, σήμερα, είναι να συνεγείρουν τις δικές τους και τις δυνάμεις των συγγενών και φίλων τους στον αγώνα για να μπει φραγμός στη Νέα Τάξη Πραγμάτων της αιμοβόρας PAX AMERICANA".

"Λαμπράκη ζεις..."

Στη διάρκεια της πορείας οι δρόμοι και τα στενά της πόλης σείστηκαν από τα συνθήματα των χιλιάδων ειρηνοδρόμων που διαδήλωναν: "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο νέος φασισμός","Ολα τα στρατόπεδα τα ΝΑΤΟικά, ήρθε ο καιρός να γίνουνε γιαπιά","Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα 'ρθει κι η σειρά μας".

Στο μνημείο που μαρτυρά ηρωικές στιγμές της αγωνιστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες πολίτες περίμεναν να υποδεχτούν τους νέους ανυπόταχτους αγωνιστές, τους εργαζόμενους, τους μαθητές και τους φοιτητές, τις γυναίκες - μάνες, που με όπλο την πίστη στη ζωή διατράνωσαν μαχητικά την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να περάσει ο ευρωατλαντικός φασισμός.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, της ΦΕΑΠΘ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη του Λαμπράκη. Την ώρα που το σύνθημα "Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς" ξεπήδαγε από τις φλογισμένες καρδιές.

Ο γιος του αγωνιστή, ο Γιώργος Λαμπράκης, κάλεσε το λαό να δυναμώσει το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για να επιβληθεί η ειρήνη. "Η ειρήνη στον κόσμο θα σημάνει καταστροφή στα μεγάλα μονοπώλια, στους τοπικούς πολέμους και το κυνήγι των εξοπλισμών", είπε. Ο ίδιος διάβασε και το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης,κάλεσε το λαό μέσα από τις ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα καταδίκης στην κυβέρνηση και όσους στηρίζουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στο λιμάνι

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την κεντρική πύλη του Λιμανιού, που αποτελεί όπως και όλη η Θεσσαλονίκη, το βασικό σημείο διέλευσης των ΝΑΤΟικών φονιάδων για την εισβολή στο Κόσσοβο. Εκεί έξω από την αλυσοδεμένη και φρουρούμενη πύλη, έστειλαν το μήνυμα. "Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν άλλα σύνεργα πολέμου. Θέλουμε λιμάνι ειρηνικό. Και εσείς ένστολοι, πρέπει να βρεθείτε στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού. Να αντισταθείτε στα σχέδια των πολεμοκάπηλων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ