Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Αναγνώριση, πλέον, μόνον τιμής ένεκεν

Τιμής ένεκεν, χωρίς κανένα ευεργέτημα, θα είναι η αναγνώριση της ιδιότητας του αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση. Αυτό ορίζεται κατηγορηματικά σε διάταξη νόμου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και προβλέπει την παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Συνακόλουθα, οι νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν και όσες τελικά εγκριθούν, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση πως δε θα συνοδεύονται από καμία ευεργετική διάταξη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα επαναλειτουργήσουν οι επιτροπές κρίσης που είχαν ανασυσταθεί το 1995, τον Αύγουστο του οποίου έληξε η προηγούμενη σχετική προθεσμία που είχε δοθεί. Οι επιτροπές αυτές θα εξετάσουν τόσο τις νέες αιτήσεις που θα γίνουν - θα υποβάλλονται στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, όσο και αυτές που είχαν υποβληθεί από το 1995. Πάντως, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), Φοίβος Τσέκερης,η μέχρι σήμερα λειτουργία των Επιτροπών διέπεται από μια κωλυσιεργία. Την ίδια στιγμή, κατ' εντολή της κυβέρνησης, οι συντάξεις που δίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, τείνουν να καταργηθούν. Πως; "Κατεβάζοντας" την αναπηρία ενός αντιστασιακού κάτω από το 25% - το όριο που ορίζει ο νόμος για να δοθεί σύνταξη. "Κι αυτό γιατί δε θέλουν να ξοδέψουν χρήματα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περικοπών", τονίζει ο Φ. Τσέκερης.

Να σημειώσουμε πως εκκρεμούν, από το 1991, εκατό χιλιάδες και πλέον αιτήσεις αγωνιστών για αναγνώριση της αντιστασιακής τους ιδιότητας. Ανάμεσά τους υπήρξαν αιτήσεις από μη δικαιούχους, με αποτέλεσμα να κινηθούν οι διαδικασίες της επανεξέτασης.

  • Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται πως η 9η Μάη, ημέρα λήξης του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, καθιερώνεται ως ημέρα πανελλαδικού γιορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ