Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΛΕΙΨΟΙ
Ενας και μοναδικός γιατρός

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων των Λειψών για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου
Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων των Λειψών για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου
Οι κάτοικοι των Λειψών με αγωνιστικές παρεμβάσεις έχουν αναδείξει την εγκατάλειψη του Περιφερειακού Ιατρείου, την απουσία στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να λύσουν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα.

Το νησί αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και σε φαρμακευτικό υλικό και άλλο εξοπλισμό. Ελλείψεις που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται, με μεγάλους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Αύγουστο, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) έμεινε με μόνο ένα γιατρό, λόγω λήξης της θητείας της αγροτικής γιατρού. Κενές παραμένουν και οι υπόλοιπες θέσεις γιατρών, βοηθών ιατρικών επαγγελμάτων, μαίας.

Ο μοναδικός πλέον γιατρός εφημερεύει καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και μάλιστα χωρίς να πληρώνεται για αυτές τις εφημερίες. Απλήρωτη για ένα χρόνο έμεινε και η καθαρίστρια του Ιατρείου. Επίσης το νησί μένει χωρίς γιατρό σε περίπτωση που χρειαστεί να συνοδέψει ένα έκτακτο περιστατικό που διακομίζεται. Οι κάτοικοι επιβαρύνονται συνεχώς με έξοδα μετακινήσεων (εισιτήρια, κόστος διαμονής κ.ά.) σε άλλες δομές Υγείας - όποτε οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν - ακόμη και για απλές εξετάσεις, ενώ θα έπρεπε το κράτος να φροντίζει για την πρόληψη της υγείας με συχνούς ελέγχους.

Οι κάτοικοι του νησιού δηλώνουν διατεθειμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους σε δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

Να στελεχωθεί άμεσα το ΠΠΙ Λειψών με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και να καλυφθούν ειδικότητες απαραίτητες για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, όπως ο παιδίατρος. Να καλυφθούν άμεσα, με ευθύνη του κράτους, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και να μην εξαρτάται η λειτουργία του ΠΠΙ από τη χορήγηση δωρεών από ιδιώτες. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για υπερωρίες και εφημερίες γιατρών. Να υπάρξει κρατική μέριμνα προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ειδικοτήτων, όπως προληπτική οδοντιατρική, test pap, γυναικολογικός έλεγχος, ορθοπεδικός έλεγχος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ χωρίς γιατρό εφημερίας(1/10/2021)
Εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία(15/5/2020)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο την 1η Νοέμβρη(25/10/2019)
Με υποσχέσεις δε λύνονται τα εκρηκτικά προβλήματα(28/5/2010)
Υποβαθμισμένα τα νομαρχιακά νοσοκομεία(21/6/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org