Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11880

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Ντόμινο στην περιοχή από την κήρυξη ισλαμικού «χαλιφάτου»

ΣΕΛ.  19
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Οξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

ΣΕΛ.  9

«Επιβίωση» με 13,1 ευρώ την ημέρα για τετραμελή οικογένεια!

Αυτό προβλέπει η καθιέρωση του περίφημου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα η Κοινή Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών για τη θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», το οποίο είναι ήδη νομοθετημένο στα 26 από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Τα στοιχεία, που τώρα έρχονται στη δημοσιότητα, επαληθεύουν την εκτίμηση ότι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν αφορά την αντιμετώπιση, αλλά τη συγκάλυψη της ακραίας φτώχειας.

Θα γίνει «όχημα» για παραπέρα ανατροπές στα λεγόμενα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει, για ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους μισθούς και για νέα διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Θα αξιοποιηθεί για να χαμηλώσει κι άλλο ο πήχης της απαιτητικότητας για τη λαϊκή οικογένεια, με τη λογική του «μικρότερου κακού».


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βραχνάς για τη λαϊκή οικογένεια

Κάθε χρόνο, ο ίδιος βραχνάς για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Εάν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε παιδικό σταθμό, για να μπορέσουν να βγουν στο μεροκάματο. Και, βέβαια, για να μπορέσει το παιδί τους να έχει μια στοιχειώδη προσχολική αγωγή σε μια κρίσιμη ηλικία, ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που συνήθως - δυστυχώς - μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, μιας και δεν είναι λυμένα τα βασικά ζητήματα, αν υπάρχουν ή όχι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, αν θα πληρώνονται τροφεία, σε τι ύψος κ.λπ.

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ (Ατομα με Ειδικές Ανάγκες) για την επόμενη σχολική χρονιά, θα είναι κατά 20 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με πέρσι. Πράγμα που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δε θα καλύπτει τις ανάγκες, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που το λαϊκό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση. Και με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες στρέφονται σε αυτό το πρόγραμμα μιας και είναι δωρεάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τη χρηματοδότηση που δίνει η κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ, προβλέπεται να φιλοξενηθούν μόλις 68.000 παιδιά, όταν οι αιτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000!

Φέτος, προβλέπεται μείωση κατά 30% των προσφερόμενων ανά δομή θέσεων φιλοξενίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση τμημάτων και σε απολύσεις προσωπικού. Οι δε αιτήσεις που θα γίνουν, σε καμία περίπτωση, δεν αποτυπώνουν τις ανάγκες, αφού τα κριτήρια που τίθενται ήδη έχουν βγάλει εκτός συμμετοχής από το πρόγραμμα χιλιάδες παιδιά. Φέτος, για παράδειγμα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον όσες οικογένειες με δύο παιδιά έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ, από 30.000 που ήταν πέρσι. Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ (παζαρεύεται αν θα δώσει άλλα 10 εκατομμύρια), η κυβέρνηση προέβη στη λεγόμενη «μείωση του κόστους ανά παιδί». Συνεχίζει, δηλαδή, τις περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα παιδιά, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, αρχικά με τη διακοπή της μεταφοράς τους και στη συνέχεια με την επιβολή οικονομικής συμμετοχής στους γονείς για μια σειρά δραστηριότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, με τη διακοπή φαγητού, το οποίο καλούνται οι γονείς να φέρνουν από το σπίτι τους. Στρώνεται, επίσης, το έδαφος για την επιβολή χαρατσιού στους γονείς που θα καταφέρουν να κερδίσει το παιδί τους μια θέση σε παιδικό σταθμό, κάτι που ζητεί επιτακτικά η ΕΕ.

Το ΚΚΕ έχει εγκαίρως υπογραμμίσει το σοβαρό κίνδυνο, αναγκαίες, για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, κοινωνικές δομές να περιοριστούν ακόμα περισσότερο ή και να σταματήσει η λειτουργία τους. Γίνεται επείγουσα η λαϊκή κινητοποίηση γύρω από τους άξονες που έθετε σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή:

- Να αντιμετωπιστούν, από την κυβέρνηση, έγκαιρα τα προβλήματα της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, για τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από τη λήξη των παραπάνω προγραμμάτων.

- Να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, το «Βοήθεια Στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΗΦ κ.λπ. και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

- Να ανανεωθούν οι Συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.

- Να παρέχονται αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ.

- Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, είτε είναι Ελληνες είτε μετανάστες.


40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας, διαδηλώνοντας ενάντια στο ιμπεριαλιστικό στρατηγείο της ΕΕ.


ΣΕΛ.  16  -  17


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διήμερο στο πάρκο ΦΙΞ

ΣΕΛ.  12   -   13
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάλη για κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων» και μαζικούς διορισμούς

ΣΕΛ.  15
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προετοιμάζουν την απεργία στις 9 Ιούλη

ΣΕΛ.  14
Στη Βουλή αύριο το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Αύριο Τετάρτη θα κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία θα πωληθεί στη συνέχεια σε ιδιώτες. Παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε μονάδες και καταστήματα της Επιχείρησης, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και τη στρατηγική της απελευθέρωσης. Σε σύσκεψη καλεί αύριο Τετάρτη 2 Ιούλη το ΠΑΜΕ.


ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org