Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στο στόχαστρο Ασφαλιστικό, κοινωνικές δομές, δουλειά με δικαιώματα...

Η βδομάδα που πέρασε σηματοδοτήθηκε από την επιβεβαίωση ότι αναμένεται νέα κυβερνητική επίθεση στο Ασφαλιστικό, καθώς επίσης και από τις εξελίξεις σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», τις νέες διεργασίες και αντιπαραθέσεις γύρω από την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας, τις συζητήσεις στην ΕΕ, τις κόντρες και διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης, την πλήρη αποτυχία εφαρμογής του νέου εξεταστικού στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Ο «Ριζοσπάστης» μέσα στη βδομάδα προχώρησε σε δύο αποκαλυπτικά δημοσιεύματα. Το ένα αφορούσε την ανάδειξη από τη συζήτηση στη Βουλή του γεγονότος ότι κοινωνικές δομές και παιδικοί σταθμοί «βρίσκονται στον αέρα» από πλευράς χρηματοδότησης. Το άλλο αφορούσε «δουλεμπορικές», καθ' όλα νόμιμες εταιρείες, με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που εξασφαλίζουν τζάμπα εργαζόμενους στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για την 100% πληρότητα σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

«Αιτία πολέμου» το Ασφαλιστικό

Το ανακοινωθέν των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ για τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία συνδέονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και η υπόδειξη στα κράτη - μέλη να «καλύψουν το χάσμα» μεταξύ του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης και των ανώτατων θεσμοθετημένων ορίων προοιωνίζονται νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πάνω και από το 67ο έτος.

Με προκλητικές δηλώσεις περί δήθεν «προνομιακών» ασφαλισμένων και συνταξιούχων, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 5,2% τουλάχιστον, από τον επόμενο μήνα, και την εξίσου αιματηρή λεηλασία των εφάπαξ.

Η προπαγάνδα περί «βιωσιμότητας του συστήματος» θα γίνει και πάλι ο πολιορκητικός κριός, για να χτυπηθούν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι καραδοκούν να κυριαρχήσουν στον τομέα της Ασφάλισης, με ιδιωτικά πακέτα και με τη βούλα των νόμων, όπως αυτός για τα επαγγελματικά Ταμεία.

Την ίδια ώρα απαλλάσσουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις από τις εισφορές τους και σταθερά μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση. Η λεηλασία των αποθεματικών συνεχίζεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με τελευταίο κρούσμα το «κούρεμα» με το PSI.

Οι «εγγυήσεις» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν έχουν ούτε την αξία του χαρτιού όπου τις γράφουν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο μόνο που «δεσμεύεται» είναι η «αποκατάσταση των κατώτερων συντάξεων»! Κρύβοντας ότι οι συντάξεις αυτές, που είναι ούτως ή άλλως συντάξεις πείνας των 300 και 400 ευρώ, είχαν, όπως είναι φυσικό, τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με μεγαλύτερες συντάξεις. Γι' αυτές τις συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει άχνα... Αποδεικνύοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Εγγύηση πραγματική είναι μόνο ο κοινός αγώνας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η μεγάλη κινητοποίηση, την Πέμπτη 19 Ιούνη, στην Αθήνα, αποτελεί συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Στον αέρα» κοινωνικές δομές - παιδικοί σταθμοί

Τη μείωση κατά 15 εκατ. ευρώ των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που αφορούν στο πρόγραμμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), ανακοίνωσε, πριν από λίγες μέρες, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα αποκλειστούν και φέτος από το πρόγραμμα, ενώ όσοι «τυχεροί» κερδίσουν μια θέση, ενδεχομένως να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το μειωμένο προϋπολογισμό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαίτησαν: «Να παρθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες με μόνιμους εργαζόμενους, να μην πληρώνει κανείς εργαζόμενος, δηλαδή να είναι δωρεάν και να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για τον παιδικό πληθυσμό, τα ΑμΕΑ και τους ηλικιωμένους».

Η «μικρή ΔΕΗ» και η απελευθέρωση της Ενέργειας

Το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που σηματοδοτεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, είναι κρίκος στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ και με διαφορετικούς ρυθμούς προχωράει σε όλα τα κράτη - μέλη.

Σε επόμενη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύονται αναλυτικά στοιχεία για το πώς φτάσαμε ως εδώ.

Τα αποτελέσματα γνωστά: Το ρεύμα ακρίβυνε για τα λαϊκά νοικοκυριά, οι εργασιακές σχέσεις τσακίστηκαν στη ΔΕΗ, οι λογαριασμοί φορτώθηκαν βαριά χαράτσια, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι δήθεν δε θα θιχτούν τα (ήδη διαλυμένα) εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είναι κάλπικες.

Πρώτη ευθύνη έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου για τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνδικαλιστικά στελέχη που σήμερα σηκώνουν παντιέρα έβαλαν πλάτη στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, που ήταν το πρώτο βήμα στην ιδιωτικοποίηση. Αυτά τα στελέχη, αστούς πολιτικούς, υποστηρικτές της απελευθέρωσης Ενέργειας, ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλύνει μέσα στα μέτωπα που φτιάχνει ενάντια στη «μικρή ΔΕΗ» και στην πραγματικότητα έχουν ως στόχο τη στήριξη στην ανάδειξή του σε δύναμη διακυβέρνησης. Βεβαίως, κάνει προσπάθεια να ξεπλυθεί και ο ίδιος από τις αμαρτίες του. Μιας και ως κόμμα δεν αμφισβητεί την απελευθέρωση της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία άλλωστε περιλαμβάνεται στις ιδρυτικές Συνθήκες της ΕΕ (Μάαστριχτ κ.λπ.), τις οποίες ο βασικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει.

Καμιά προσδοκία για το λαό από αλλαγές στην ΕΕ

Πολύς ντόρος σηκώνεται και πάλι από τον αστικό Τύπο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, για το λεγόμενο «δίδυμο αλλαγής για την Ευρώπη», το γαλλο-ιταλικό άξονα. Δηλαδή, για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Είναι οι ίδιοι αστοί «κεντροαριστεροί» πολιτικοί που παρουσιάζονταν από αστικές, σοσιαλδημοκρατικές, αλλά και οπορτουνιστικές δυνάμεις, ως «ανανεωτής και πολλά υποσχόμενος πολιτικός» ο ένας και «άνεμος αλλαγής στην ΕΕ» ο άλλος. Ο λόγος της νέας προβολής είναι ότι τώρα έθεσαν από κοινού το ζήτημα της «αλλαγής κατεύθυνσης της ΕΕ, ώστε η δημοσιονομική πειθαρχία να συνδυαστεί με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων». Ακόμα, ότι τάσσονται υπέρ μιας μεγαλύτερης ευελιξίας και χαλάρωσης της λιτότητας. Θέσεις στις οποίες η Μέρκελ έδειξε να υπαναχωρεί.

Ομως, η αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου είναι η βασική σταθερά σε Ιταλία και Γαλλία, όπως βέβαια και στις άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ολες οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν την προσπάθεια εξασφάλισης της κερδοφορίας των μονοπωλίων για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης με προϋποθέσεις φτηνή εργατική δύναμη, χτύπημα δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, και αυτό ανεξάρτητα από το αν έχουν μεγάλο χρέος ή μνημόνιο και τρόικα.

Ολες αυτές οι επιλογές δεν εφαρμόζονται γιατί τις επιβάλλει η «κακιά» Μέρκελ ή η νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές για το κεφάλαιο. Οι όποιες διαφοροποιήσεις, όπως αυτές των Ρέντσι και Ολάντ για εφαρμογή άλλου διαχειριστικού μείγματος, δεν αφορούν τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Γίνονται στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όπου η καθεμιά επιχειρεί να εξασφαλίσει καλύτερη θέση για τα δικά της μονοπώλια.

Δουλεμπορικά με το νόμο...

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι χιλιάδες σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μετακινούνται, προκειμένου να απασχοληθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες, με το μανδύα της «πρακτικής άσκησης». Οι «πρακτικάριοι» αυτοί κοστίζουν στους εργοδότες τρεις φορές λιγότερο απ' ό,τι ένας εργαζόμενος χωρίς προϋπηρεσία που αμείβεται με βάση τη Σύμβαση. Δουλεύουν όλη την τουριστική σεζόν, χωρίς καθορισμένο ωράριο, για ένα πιάτο φαΐ, ενώ αντιμετωπίζονται σαν κτήμα της εταιρείας που μεσολαβεί για να τους προωθήσει στα ξενοδοχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργία τέτοιων εταιρειών και οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι καθ' όλα προβλεπόμενες από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία. Απόδειξη ότι η συντριβή των εργασιακών σχέσεων και η γενικευμένη δράση των σύγχρονων «δουλεμπορικών» φέρουν τη σφραγίδα της πολιτικής των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, της εξουσίας του κεφαλαίου και της ΕΕ, με στόχο να εξασφαλίσει η εργοδοσία φτηνή εργατική δύναμη!

Κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων»

Την ανάγκη κατάργησης της «τράπεζας θεμάτων» έφεραν στην επιφάνεια τα στοιχεία που δείχνουν μεγάλα ποσοστά μετεξεταστέων, κυρίως στα μαθηματικά, σε διάφορα Λύκεια της Αθήνας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το πολυδιαφημιζόμενο «νέο Λύκειο» γίνεται όλο και πιο ταξικό, με εξεταστικές διαδικασίες τύπου πανελλαδικών, αποθαρρύνοντας μαθητές από τα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν σε αυτό, σπρώχνοντάς τους στην κατάρτιση και τη μαθητεία, στο μεροκάματο από τα 15, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη βασική τους εκπαίδευση. Κάτι που στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να εξασφαλίζεται για όλα τα παιδιά.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τη θέση που πήρε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, αλλά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε (παρεμβάσεις στη Βουλή, συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας, κ.ά.) για να καταργηθεί η «τράπεζα θεμάτων» και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις να είναι ενδοσχολικές, δηλαδή να είναι στην ευθύνη του εκπαιδευτικού που διδάσκει στην τάξη όχι μόνο το να διορθώνει τα θέματα των εξετάσεων, αλλά και να τα επιλέγει όλα ο ίδιος.

Το να μπορούν να εξετάζονται στα ίδια θέματα οι μαθητές ενός ακριβού ιδιωτικού σχολείου με τους μαθητές ενός σχολείου στον Κολωνό ή στο Πέραμα και με τους μαθητές σε ακριτικά χωριά ή νησιά, που τη μισή χρονιά δεν είχαν καθηγητές σε βασικά μαθήματα, δεν συνιστά ισότητα και αναβάθμιση των σχολείων. Γιατί, πολύ απλά, οι μαθητές δεν έχουν τις ίδιες αφετηρίες, δεν έχουν διδαχθεί τα ίδια πράγματα και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να καλύψουν κενά και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους με τους μαθητές από πιο εύπορες οικογένειες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνοι που χαιρετίζουν χωρίς επιφυλάξεις την «τράπεζα θεμάτων» και ήδη μιλούν για αύξηση της πελατείας τους είναι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ