Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασάπισε

«Η συμβολή του εμπορίου ναρκωτικών και της πορνείας στο ΑΕΠ της Ολλανδίας υπολογίζεται στο 0,4%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι σχετικές εκτιμήσεις έγιναν βάσει των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών. Αυτές υπαγορεύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ να συνυπολογίσουν στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους και τις εν λόγω δραστηριότητες. Στην Ολλανδία το εμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία συνεισφέρουν με 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο στο ΑΕΠ. Το μερίδιό τους είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της κατανάλωσης τυριού. Στην περίπτωση της Βρετανίας, το μερίδιο των δύο δραστηριοτήτων εκτιμάται στο 1% του ΑΕΠ. Κατά τις επίσημες εκτιμήσεις, οι εν λόγω παράνομες πηγές εσόδων - πορνεία και ναρκωτικά - προσέθεσαν στα δημόσια ταμεία περί τα 10 δισ. στερλίνες το 2009, το οικονομικό έτος που μελετά το Γραφείο Στατιστικής της χώρας (ΟΝS). Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσιεύματα των Financial Times» («Καθημερινή»). Επικερδείς μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που η ΕΕ συνυπολογίζει στο ΑΕΠ των κρατών - μελών ενισχύοντας την ανάπτυξή τους. Σπρώχνοντας στο θάνατο τους νέους και στη σάπια ζωή τις γυναίκες. Αδίστακτοι οι καπιταλιστές. Εξαρτημένους ανθρώπους φτιάχνουν, με σάπιες αξίες. Το σύστημα παρασάπισε!

Θεομπαίχτες!

«Η κυβέρνηση Σαμαρά παρουσιάζεται στις συνόδους Κορυφής μόνο για να στηρίξει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Γιούνκερ, του οποίου οι θέσεις είναι συνώνυμες με το μηχανισμό των μνημονίων και της σκληρής επιτήρησης της χώρας (...) Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κ.κ. Γιούνκερ και Μέρκελ». Ποιος τα λέει αυτά; Το κόμμα του οποίου ο πρόεδρος πήρε σβάρνα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να υποστηρίξει το δικαίωμα του Γιούνκερ να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν! Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται κάποιον με θέσεις «συνώνυμες με το μηχανισμό των μνημονίων». Πράγματι, δεν αξίζει στο λαό να εκχωρεί το δικαίωμα εκπροσώπησής του σε θεομπαίχτες...

Πλυντήριο!

«Ακουσα να δίνουν όρκους αγώνα αυτοί που πήραν δάνειο απ' τη διοίκηση της ΔΕΗ για να κάνουν συνέδριο και να εγκρίνει η ΓΕΝΟΠ τη διάσπαση της ΔΕΗ», αλλά «οι άνθρωποι αλλάζουν» (Φλώρα Παπαδέδε, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ).«Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα χωρίς να βάζουμε κάτω από το χαλί όσα οδήγησαν ως εδώ, δεν μπορούμε να είμαστε αριστεροί μόνο στη φρασεολογία, χρειάζονται πράξεις, δεν είναι δυνατόν ένα συνδικαλιστικό κίνημα να μπαίνει σε λογικές συνδιαχείρισης» (Γιώργος Μπίτζας, εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων της ΔΕΗ). Αποσπάσματα από παρεμβάσεις δύο συνδικαλιστών στη φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, που ταυτόχρονα δήλωσαν συμμετοχή και στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί μ' αυτούς που έβαλαν πλάτες στην ως τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και έχουν βάλει όλοι, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, το «ΕΜΕΙΣ» (συνδικαλιστές πρώην ΠΑΣΚΕ υπό τον Φωτόπουλο που νταλαβερίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ), όλα τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κατσέλη, Βουδούρης, Τζάκρη κλπ.). Ολων αυτών τις αμαρτίες ξέπλυναν και οι «αριστεροί» συνδικαλιστές, και οι «αριστεροί» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Θέλουν χαλάρωση!

«Ενας κόσμος χωρίζει την Ελλάδα από τον Καναδά. Κοινό σημείο, ότι και οι δύο εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η οικονομία του Καναδά θα αυξηθεί κατά 2,5% φέτος και 2,7% το 2015. Εν ολίγοις: Η εξάλειψη του ελλείμματος δεν αποκλείει την ανάπτυξη. Η Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης και ασφυξίας, των ολοένα υψηλότερων φόρων, της έλλειψης λαϊκής αποδοχής για το πρόγραμμα, έχει πολλά να μάθει. Και αν εμείς οι Ελληνες δεν γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε, η τρόικα δεν ήξερε;» («Καθημερινή», 27/6/2014).

Παρέμβαση που βάζει ζήτημα ανάγκης δημοσιονομικής χαλάρωσης. Οχι για να λυθούν λαϊκά προβλήματα, αλλά για να δοθεί χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Και για να «βγουν λάδι» για τη βάρβαρη πολιτική τους, ενοχοποιούν την τρόικα και την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χειραγωγώντας το λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας της εξέλιξης, του Δαρβίνου.

1913 Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη βουλγαροκρατούμενη πόλη των Σερρών (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ενωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στο συνοικισμό του Κάμπελ. Οι φασίστες, αφού λεηλάτησαν, βίασαν και σκότωσαν, έβαλαν φωτιά στο συνοικισμό από πολλές μεριές, με αποτέλεσμα να καούν πολλά σπίτια, καταστήματα, το εβραϊκό σχολείο και η συναγωγή.

1941 Πεθαίνει ο Πολωνός συνθέτης Ιγκνάσι Γιαν Παντερέφσκι, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της χώρας του μετά την ανεξαρτητοποίησή της (1919 - 1920).

1941 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της ΕΣΣΔ και της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδουν οδηγία προς τις κομματικές και τις σοβιετικές οργανώσεις των περιοχών του μετώπου για τα μέτρα σχετικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων στον αγώνα κατά των ναζί.

1943 Πραγματοποιείται στην Πίνδο η πρώτη Συνδιάσκεψη των ανταρτών του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας. Στη Συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος 280 αντιπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και των λαϊκών-απελευθερωτικών στρατών της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας.

1951 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για τη δράση του αυτή υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.

1957 Οι Λαζάρ Καγκανόβιτς, Γκεόργκι Μάλενκοφ, Ντμίτρι Σεπίλοφ και Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ καθαιρούνται από το Προεδρείο της ΚΕ και από την ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η καθαίρεσή τους υπήρξε απόρροια της εσωκομματικής διαπάλης που οξύνθηκε μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956). Οι παραπάνω είχαν ταχθεί ενάντια στη γραμμή που είχε χαράξει το Συνέδριο σε μια σειρά από ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

1966 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν για πρώτη φορά τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.

1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε, πίσω από το οποίο βρίσκονταν η ντόπια ολιγαρχία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Απόπειρα πραξικοπήματος θα πραγματοποιηθεί και πάλι λίγο αργότερα, στις 11/9/1973, αυτή τη φορά με επιτυχία.

1976 Τα νησιά Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.

1976 Αρχίζει στο Βερολίνο η Συνδιάσκεψη 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων από σοσιαλιστικές και καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης.

1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ηταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.

2002 Στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνεται έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του μεταφορέα της, Σ. Ξηρού. Η υπόθεση που ονομάστηκε «εξάρθρωση» της «17Ν» μόλις άρχιζε...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ