Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ
Εφημερεύει χωρίς ασθενοφόρο και νοσηλευτές

Οι τρεις μοναδικοί γιατροί μετά από 24ωρη εφημερία δεν παίρνουν ρεπό, ενώ οι οδηγοί έχουν ενάμιση χρόνο να πάρουν άδεια

Κέντρο Υγείας Πάτμου
Κέντρο Υγείας Πάτμου
Η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάτμου - η μοναδική δημόσια υγειονομική δομή στο νησί - είναι μηδαμινή για ένα νησί 3.500 κατοίκων με πάνω από 100 ξενοδοχειακές μονάδες που το καλοκαίρι «πνίγεται» στον τουρισμό με 17.000 επισκέπτες τον Αύγουστο, με εκατοντάδες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων όλο το χρόνο.

Τρεις είναι όλοι κι όλοι οι γιατροί, όλο το χρόνο, αλλά και σε περιόδους τουριστικής αιχμής, με καθημερινές διακομιδές σε άλλα νησιά. Από το ΚΥ Πάτμου λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγου, μικροβιολόγου, παιδιάτρου, η ακτινολόγος θα βγει σε σύνταξη στο τέλος του χρόνου, τους επόμενους μήνες λήγουν οι συμβάσεις της παρασκευάστριας ακτινολογικού και μίας νοσηλεύτριας. Οι μοναδικοί τρεις αυτοί γιατροί εφημερεύουν χωρίς νοσηλευτική υποστήριξη αρκετές ώρες τη μέρα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε έγγραφό τους προς τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας και τις αρμόδιες διοικήσεις, αναφέρουν: «Αναφέρουμε τα ήδη γνωστά σε σας προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την εφημερία στο Κέντρο Υγείας Πάτμου λόγω έλλειψης προσωπικού (πληρωμάτων ασθενοφόρου - νοσηλευτών), δηλαδή κενές βάρδιες πληρωμάτων ασθενοφόρου και κενές βάρδιες νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα η εφημερία του Κέντρου Υγείας Πάτμου να κρίνεται επισφαλής και να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Ο ιατρός εφημερίας είναι μόνος του και χωρίς βοήθεια κατά τις νυχτερινές ώρες και όχι μόνο».

Η συνειδητή εγκατάλειψη είναι ολοφάνερη. Το ασθενοφόρο - παλιό κι επικίνδυνο - δεν έχει ούτε καύσιμα. Το Μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και γιατρού, το ακτινολογικό μηχάνημα είναι απαρχαιωμένο. Ούτε λόγος, φυσικά, για προληπτική ιατρική, για ιατρική εργασίας και για υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Την περασμένη άνοιξη, ψήφισμα - καταγγελία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου στάλθηκε στο υπουργείο Υγείας και στον επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας πως «η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Πάτμο έχει φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της υποστελέχωσης και των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να μένουν χωρίς υγειονομική κάλυψη» και ζητώντας ανάμεσα σε άλλα «την άμεση τοποθέτηση γενικού ιατρού, παιδιάτρου, μικροβιολόγου, 2 νοσηλευτών και 2 οδηγών ασθενοφόρου. Την άμεση κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό». Το υπουργείο Υγείας διαβίβασε τα αιτήματα στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και ο επίτροπος Υγείας απάντησε ότι «το πρόβλημα θα ληφθεί υπόψη στην αναδιάρθρωση του υπουργείου Υγείας που γίνεται για όλη την Ελλάδα».

Από τότε έχουν περάσει πάνω από δυο μήνες, έχουμε μπει στην καρδιά του καλοκαιριού και τίποτα δεν έχει γίνει ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τη δημοτική αρχή. Οπως σημειώνει ο Γιώργος Τσουκαλάς, παθολόγος στο ΚΥ Πάτμου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Νοσοκομείου Λέρου, το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν για καθαρά προεκλογικούς λόγους. «Από την άλλη η διοίκηση εκτελώντας εντολές του υπουργείου προσπαθεί με το υπάρχον προσωπικό να λειτουργήσει το ΚΥ - πράγμα αδύνατον - βαφτίζοντας "βοηθούς μικροβιολόγου" νοσηλεύτριες, μαίες "νοσηλεύτριες", οι διοικητικοί βαφτίζονται "οδηγοί ασθενοφόρου", οι γιατροί να μην παίρνουν ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία, απαγόρευση αδειών το καλοκαίρι - οι οδηγοί έχουν να πάρουν άδεια σχεδόν ενάμιση χρόνο», προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι του ΚΥ σε Γενικές Συνελεύσεις και παρεμβάσεις τους αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα και διεκδικούν την άμεση λύση τους, ανάμεσα σε άλλα: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν. Να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις παιδιάτρου, μικροβιολόγου, καρδιολόγου, γενικής ιατρικής ή παθολογίας. Να γίνονται βιοχημικές εξετάσεις στο ΚΥ Πάτμου και ως προσωρινή λύση να σταλεί βιοχημικός αναλυτής ξηράς χημείας για επείγουσες εξετάσεις. Επισκευή ασθενοφόρου έως την αντικατάστασή του με καινούργιο. Αντικατάσταση ή αναβάθμιση του ακτινολογικού μηχανήματος. Αλλαγή οργανογράμματος του ΚΥ ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς του νησιού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org