Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΛΕΡΟΣ
«Καταρρέει» το νοσοκομείο

Στη Λέρο, ένα νησί με σχεδόν 10.000 κατοίκους, υπάρχουν μόνο ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος, ένας επικουρικός ορθοπαιδικός, ένας νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μόλις ένας γιατρός για κάθε ειδικότητα και μάλιστα όχι όλων των ειδικοτήτων. Στο Γενικό Νοσοκομείο - Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας Λέρου, με 80 κλίνες, δεν καλύπτεται ούτε το 1/3 του προβλεπόμενου ιατρικού προσωπικού. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος και ο ιδιώτης οφθαλμίατρος του νησιού δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχουν δερματολόγος, ουρολόγος.

Οι μονές θέσεις ειδικευμένων γιατρών δημιουργούν την εξής κατάσταση στα νοσοκομεία της επαρχίας που εφημερεύουν κάθε μέρα: Είτε το νοσοκομείο θα μένει ακάλυπτο, χωρίς γιατρό αυτής της ειδικότητας για αρκετές ώρες, είτε οι γιατροί καλούνται να καλύψουν όλο το μήνα εφημερίες που δεν θα πληρωθούν ποτέ - αυτό γίνεται κατά κόρον. Επίσης, στο Νοσοκομείο Λέρου, με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο, δουλεύει χωρίς άδειες και ρεπό, το 5ήμερο καταστρατηγείται στην πράξη. Οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς και η ασφαλής νοσηλεία υποβαθμίζονται αφού τα απογεύματα και τα βράδια μένει 1 νοσηλεύτρια για να εξυπηρετεί ασθενείς 2 κλινικών.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 7 εκατ. ευρώ το 2013 μειώθηκε σε 5,5 εκατ. (σ.σ. τα οποία δεν έχουν εγκριθεί, μπορεί να καταλήξουν στα 4,5 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του Νοσοκομείου Λέρου στο κείμενο σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2014: «Συγκεκριμένα ετέθησαν αυστηρά όρια για σημαντικά είδη του νοσοκομείου μας (φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια κ.λπ.) ενώ παράλληλα το μειωμένο συνολικό ύψος του προϋπολογισμού καθιστά αδύνατη την προμήθεια άλλων ειδών που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Εκτός βέβαια των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, επιβάλλεται να γίνει προμήθεια και άλλων βασικών ειδών που έχουν να κάνουν με την υγεία των ψυχασθενών μας, όπως ιματισμός, υπόδηση κ.λπ. Ενώ θα πρέπει παράλληλα να δοθεί έμφαση στη συντήρηση της κτιριακής υποδομής μας που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση».

Τρία ευρώ τη μέρα για κάθε ψυχασθενή!

Τα κτίρια έχουν πάψει να συντηρούνται. «Πριν μέρες έπεσαν ντουβάρια από το ταβάνι στο ακτινολογικό εργαστήριο και παρέμειναν έτσι γιατί δεν υπάρχουν λεφτά», λέει ο Γιώργος Τσουκαλάς, παθολόγος στο ΚΥ Πάτμου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Νοσοκομείου Λέρου. Κατά τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει πάντα θέρμανση, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί, σκουριάζει στην αποθήκη. Οι προληπτικές εξετάσεις είναι υποβαθμισμένες, αν και καίριες για την υγεία του πληθυσμού. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να γίνει μαστογραφία.

Οι περικοπές των τελευταίων χρόνων αποτυπώνονται σε περικοπές στη σίτιση, στην ένδυση των ασθενών. «Οπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου σε συνάντησή μας, μετά από σχετική επίμονη ερώτηση, για κάθε ψυχικά ασθενή αντιστοιχούν 3 ευρώ τη μέρα (!)», σημειώνει ο Γ. Τσουκαλάς. Να σημειωθεί πως στη Λέρο νοσηλεύονται και περίπου 400 ψυχικά ασθενείς, τόσο στο νοσοκομείο, όσο και σε εξωνοσοκομειακές δομές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ