Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ χωρίς γιατρό εφημερίας

Στην εγκληματική και διαχρονική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ ήρθαν να προστεθούν και οι αναστολές εργασίας, με αποτέλεσμα αρκετές μέρες του μήνα να μην υπάρχει γιατρός εφημερίας στις αεροδιακομιδές και να κινδυνεύουν ζωές. Σήμερα, σε εποχή αναζωπύρωσης της πανδημίας, 350 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ βγήκαν σε αναστολή, ενώ παραμένουν πάνω από 700 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων πανελλαδικά, κυρίως διασωστών - πληρωμάτων, επιτείνοντας τις ήδη ασφυκτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα αερομεταφορών Ρόδου υπηρετεί ένας γιατρός και ενισχύεται με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από τα κεντρικά. Ομως με τις αναστολές λόγω μη εμβολιασμού το ήδη μειωμένο προσωπικό δεν επαρκεί, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών έχει εμβολιαστεί. Επομένως αρκετές μέρες τον μήνα δεν υπάρχει εφημερεύων γιατρός στον τομέα των αεροδιακομιδών Ρόδου.

Τα παραπάνω καταγγέλλει, για ακόμα μια φορά, η Ενωση Ιατρών ΚΘ - ΓΝ - ΚΥ Λέρου - ΚΥ Πάτμου - ΠΠΙ Λειψών - ΠΠΙ Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ), καθώς επιδεινώνονται οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας που έχουν διαμορφωθεί, αλλά κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας σφυρίζουν αδιάφορα.

Κι όλα αυτά όταν «στις 9 Σεπτέμβρη με δυο ασθενείς από το ΚΥ Πάτμου και έναν διασωληνωμένο ασθενή από το Νοσοκομείο της Λέρου, τους οποίους αναγκάστηκαν οι γιατροί των μονάδων Υγείας να συνοδεύσουν στη Ρόδο και Σάμο αντίστοιχα. Αφήνοντας κατά συνέπεια τις μονάδες Υγείας τους εκτεθειμένες. Στην περίπτωση της Λέρου μάλιστα αναγκάστηκε ο μοναδικός αναισθησιολόγος να συνοδεύσει το περιστατικό, αφήνοντας το νησί χωρίς αναισθησιολόγο, την ώρα μάλιστα που νοσηλεύονταν βαριά περιστατικά Covid-19. Χτες (27/9) χρειάστηκε να μεταφερθεί ασθενής από το Κέντρο Υγείας Πάτμου στο ΓΝ Ρόδου, είχαμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Η απάντηση του ΕΚΑΒ ήταν ότι "δεν υπάρχει εφημερεύων γιατρός, το περιστατικό πρέπει να το συνοδεύσει γιατρός από το Κέντρο Υγείας Πάτμου", τελικά επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο γιατρός από το ΓΝ Καλύμνου, γιατί και εκεί υπήρχε σοβαρό περιστατικό που έπρεπε να διακομιστεί για περαιτέρω αντιμετώπιση στη Ρόδο, οπότε ένας γιατρός συνόδευσε και τα δύο περιστατικά», καταγγέλλει η ΕΙΘΕΛ για τη διαχρονική εγκληματική έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού του ΕΚΑΒ.

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις αναστολές για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας Υγείας που αφορούν το ΕΚΑΒ και όχι μόνο. Αλλωστε οι περιβόητες ΣΔΙΤ (σύμπραξη με ιδιώτες) αποτελούν πρωταρχική στόχευση όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, υπηρετώντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας.

Τα αποτελέσματα της σταδιακής παράδοσης του ΕΚΑΒ, αλλά και της άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας, στους ιδιώτες που θησαυρίζουν και σε αυτόν τον τομέα, θα έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον λαό μας», τονίζει η ΕΙΘΕΛ και απαιτεί: Πλήρη στελέχωση του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας με ιατρικό και άλλο προσωπικό, διασώστες - πληρώματα, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι λαϊκές ανάγκες σε αυτόν τον τομέα και να συμβάλλει αυτό στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών, καθώς επίσης και όλων των άγονων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ