Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολο και πιο κάτω στον κατήφορο της εμπλοκής

«Ετοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια», δηλώνει ο πρωθυπουργός

Η ανανέωση για - τουλάχιστον - 5 χρόνια της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και επεμβάσεις με τον μανδύα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, συμπληρωματικά και με ό,τι μεθοδεύεται μέσα κι από τη Συμφωνία Στρατηγικής Σχέσης με τη Γαλλία και την αγορά από εκεί πλοίων και αεροσκαφών για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Τις σκοπιμότητες αυτές δεν έκρυψε, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης που σε συζήτηση χτες στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum» δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία «συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών - μελών του (...). Πρόκειται, επίσης, για μια ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε περιοχές που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», δείχνοντας ξανά την αποφασιστικότητα της ντόπιας αστικής τάξης να πρωταγωνιστήσει σε επικίνδυνα για τον λαό σχέδια, ώστε μέσα από τη γεωστρατηγική της αναβάθμισης να διεκδικήσει κάποια καλύτερα κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Ταυτόχρονα, και καθώς στις 14 του Οκτώβρη πολυμελής αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, φτάνει στην Ουάσιγκτον για να κλείσει, μεταξύ άλλων, τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις διευρύνοντας το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάριζε χτες ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία», τόνιζε.

Διόλου τυχαία, οι τοποθετήσεις αυτές του Κ. Μητσοτάκη απέσπασαν τα εύσημα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, που σε ανάρτησή του δήλωσε «χαρούμενος» που άκουσε την «ισχυρή έγκριση του πρωθυπουργού για τη διευρυμένη αμυντική μας συμφωνία». Αλλωστε, ο πρέσβης, χαιρετίζοντας τον ελλιμενισμό στον Πειραιά του υποστηρικτικού πλοίου του αμερικανικού ΠΝ, «USNS Trenton», μίλησε για άλλη μια επίδειξη της «δύναμης της σχέσης του ναυτικού των ΗΠΑ με την Ελλάδα και του μοναδικού συνδυασμού τοποθεσίας και ευελιξίας που παρέχει η Ελλάδα», στους σχεδιασμούς, το άπλωμα και την υποστήριξη μονάδων τους στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Θυμίζουμε ότι παρά όσα λέει ο Κ. Μητσοτάκης ότι η «συζήτηση» γίνεται στη βάση πενταετούς ανανέωσης της Συμφωνίας, αντί της ετήσιας που ισχύει σήμερα, προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε ανοικτά θέμα για «επέκταση επ' αόριστον». Σε κάθε περίπτωση και με όλα τα σενάρια στο τραπέζι, επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι είναι σε εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, έλεγε χτες ότι οι «διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ συνεχίζονται «σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων», και «η ελληνική κυβέρνηση αυτό που διαπραγματεύεται είναι την πενταετή επέκταση αυτής της πολύ σημαντικής για τη χώρα μας Συμφωνίας, και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή».

Παραπέρα, ο Κ. Μητσοτάκης, στις τοποθετήσεις του χτες αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Γαλλία, επαναλάμβανε το παραμύθι ότι «υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχτεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει τη δέσμευση της Γαλλίας, αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Πρόκειται, βέβαια, για τις γνωστές «δεσμεύσεις» που γίνονται «φτερό στον άνεμο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως άλλωστε δείχνουν «πανηγυρικά» η περίπτωση της στάσης του ΝΑΤΟ στα Ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και βέβαια το ευρωτουρκικό παζάρι «εφ' όλης της ύλης».

Για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς από τα Δυτ. Βαλκάνια έως τη Βαλτική

Στη συνέντευξή του, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ένταξη χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ, επιμένοντας πως «πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών», καθώς ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός είναι η ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στις δομές των ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκειμένου να ανακοπεί η διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του Eduard Hege. Συζήτησαν «τις γεωστρατηγικές εξελίξεις και την παγκόσμια ασφάλεια, τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ και βέβαια τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σλοβακίας σε όλα τα επίπεδα», όπως έλεγε κατόπιν ο Κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η Συμφωνία με τη Γαλλία είναι «ένα βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης αλλά και ενίσχυσης του ΝΑΤΟικού πυλώνα της», και ότι «όσο αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατών - μελών της ΕΕ τόσο αυξάνονται και η ισχύς και η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας».

Ενημέρωσε, εξάλλου, «για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, για τη στάση της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο, στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Ευρώπη».

Να καταγραφεί, στο μεταξύ, πως η Τουρκία έστελνε και χτες αεροσκάφη της να πραγματοποιήσουν 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ ακολούθησαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Επίσης, με τον Σλοβάκο συζήτησαν και για τα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στη Σλοβενία, συμφωνώντας ότι «η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να επιταχυνθεί έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να μετατραπούν σε εστίες νέων προβλημάτων. Η Βαλκανική Χερσόνησος είναι ευρωπαϊκή, συνεπώς και το μέλλον της περνά μόνο μέσα από την Ευρώπη».

Σημειωτέον, σε μια παράλληλη κίνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στη λεγόμενη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), συναντήθηκε χτες με την γγ του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) Majlinda Bregu, αμφότερα σχήματα ευρωατλαντικής κοπής και σκοπιμοτήτων.

Τέλος, ο Δένδιας είχε χτες και συνάντηση και με την αχυράνθρωπο των ΗΠΑ - προβαλλόμενη ως ηγέτιδα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» της Λευκορωσίας, Σβιετλάνα Τιχανόφσκαγια, την οποία είχε προσκαλέσει την άνοιξη στην Αθήνα, και η οποία ξανάρθε στο πλαίσιο του προαναφερόμενου φόρουμ, για να μιλήσει σε θεματική για την «Εκδημοκρατικοποίηση» με τη συμμετοχή της να προβάλλεται δεόντως από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ