Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΛΚΙΣ
Αποδυναμωμένες οι υγειονομικές μονάδες

Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Α. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη

Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του νομού Κιλκίς, λόγω των σοβαρών ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του νομού να είναι ανεπαρκείς.

Την παραπάνω καταγγελία κάνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλέκο Παπαδόπουλο.

«Η πολιτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στο ζήτημα της υγείας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ της χώρας, με αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυτά να υπολειτουργούν», επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές και τονίζουν η πολιτική αυτή παραδίδει τον ευαίσθητο τομέα της υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο σαν επικερδές εμπόρευμα, υποβαθμίζοντας τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Κιλκίς επισημαίνουν ότι από το σύνολο των οργανικών θέσεων (851) είναι κενές οι 338 (βλέπε πίνακα 1). Αντίστοιχα, στο ΚΥ Δροσάτου - ανήκει στο νοσοκομείο Κιλκίς - παρόλο που έγινε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ο διορισμός για τις θέσεις γενικού διευθυντή παθολογίας, επιμελητή Α' παιδιατρικής, νοσηλευτικής και ιατρικών εργαστηρίων. Επίσης, κενές είναι οι θέσεις μικροβιολογίας, ακτινοδιαγνωστικής, γενικής ιατρικής, παθολογίας, ραδιολογίας - ακτινολογίας τεχνικής εκπαίδευσης, διοικητικού - λογιστικού και επιμελητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ δεν υπάρχει και ασθενοφόρο με δύο θέσεις πληρώματος.


Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζει και το ΚΥ Πολυκάστρου που επίσης ανήκει στο νοσοκομείο Κιλκίς, καθώς από τις 105 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 56 (πίνακας 2). Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο Γουμένισσας, όπου από τις 196 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 90. Κενές είναι οι 17 από τις 37 θέσεις ιατρικού προσωπικού, η μια από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις της ιατρικής υπηρεσίας πλην των γιατρών, οι 30 από τις 72 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και οι 42 από τις 83 θέσεις της διοικητικής υπηρεσίας.

«Για το νοσοκομείο Κιλκίς έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή της νέας χειρουργικής πτέρυγας που θα περιλαμβάνει και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προϋπολογισμού τεσσάρων δισ. δραχμών, ωστόσο το έργο δεν εντάχθηκε στο Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ)», υπογραμμίζουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας (προϋπολογισμού 600 και 200 εκατ. δραχμών αντίστοιχα) έχουν υποβληθεί μελέτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για ένταξή τους στο περιφερειακό σκέλος του Γ΄ ΚΠΣ.

Καταλήγοντας οι Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης ρωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, πότε και πώς θα καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων και ΚΥ του νομού Κιλκίς. Επίσης, αν έχουν ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ η κατασκευή της νέας χειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου Κιλκίς και τα κονδύλια για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων Γουμένισσας και Κιλκίς και, τέλος, αν πρόκειται να παραχωρηθεί ασθενοφόρο στο ΚΥ Δροσάτου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ