Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
«Μεταρρύθμιση» με... εισαγγελείς!

Στα δικαστήρια παραπέμπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις κινητοποιήσεις σε περιοχές που ζητούν λύσεις στα υγειονομικά προβλήματα

Τους εισαγγελείς φαίνεται ότι θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση για τη διαβόητη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, καθώς τις κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές για την επίλυση των υγειονομικών προβλημάτων τις αντιμετωπίζει με τα δικαστήρια.

Ετσι, μετά από έγγραφη παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Χ. Σοφιανού, τα δικαστήρια της Σάμου έβγαλαν καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίαςγια τις δίωρες στάσεις εργασίας, που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου από τις αρχές Αυγούστου για την αναβάθμιση των μονάδων στο νησί.

Η αυτοαναγόρευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε δικαστική αρχή συνεχίστηκε με έγγραφό της προς τον εισαγγελέα Αρτας, στο οποίο αναφέρεται ότι είναι παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών! Πρόκειται για την επίσχεση εργασίας των γιατρών με την οποία διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια για ασφαλείς εφημερίες στο νοσοκομείο, καθώς και τα καθυστερούμενα για δεδουλευμένες εφημερίες.

Το ωραίο είναι ότι ο εισαγγελέας Αρτας υποσχέθηκε ότι θα συστήσει στη Διοίκηση του νοσοκομείου την προσοχή για την καταβολή των δεδουλευμένων!

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να απαμβλύνει την εικόνα των αυταρχικών της επιλογών οργανώνει συσκέψεις, όπως αυτή σήμερα το μεσημέρι στο Ζάππειο με τους γραμματείς των Περιφερειών, όπου θα σχεδιαστεί η δήθεν μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Παλλαϊκή απάντηση από την Ικαρία

Με καταδικαστικές αποφάσεις που στόχο έχουν - όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - το σταμάτημα των δυναμικών κινητοποιήσεών τους και τη φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, προσπαθεί ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλος, να επιβληθεί σε ένα νησί που έχει κάνει σημαία του την αντίσταση.

Ο λόγος για την Ικαρία και συγκεκριμένα για την καταδικαστική απόφαση που πήρε πρόσφατα το δικαστήριο Σάμου, εις βάρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας. Μια απόφαση που χαρακτηρίζει παράνομες και καταχρηστικές τις δίωρες στάσεις εργασίας, που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου από τις αρχές Αυγούστου, διεκδικώντας τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί τους. Μετά από αυτό, την πρώτη δυναμική απάντηση την έδωσαν οι Ικαριώτες, χθες το βράδυ, από την κεντρική πλατεία του Ευδήλου...

«Ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσαν χθες οι Ικαριώτες πως είναι η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί τους. Και αυτό φάνηκε για μια ακόμα φορά από το δυναμικότατο συλλαλητήριο, όπου πραγματοποίησαν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ικαρία των αγώνων, και αυτή τη φορά, δείχνει αποφασισμένη - παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης που εκφράστηκαν με ποικίλους τρόπους, καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων (σχεδόν από τις αρχές Αυγούστου) - να συνεχίσει να διεκδικεί στο σύνολό τους, τα αιτήματα που εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, έχει θέσει η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, στον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο.

Το χτεσινό συλλαλητήριο στον Εύδηλο, σε σχέση με το προηγούμενο που έγινε στις 18 Αυγούστου, στον Αγιο Κήρυκο, ήταν ακόμα πιο φορτισμένο, λόγω της συγκεκριμένης καταδικαστικής απόφασης. Παρότι η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα - μάλιστα το δικαστήριο πριν μια εβδομάδα διέταξε την επιστροφή των απεργών στις εργασίες τους - όλοι χτες συμφώνησαν στο εξής: «Οι αγώνες μας, όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα θεριέψουν γιατί αυτή τη στιγμή, πέραν όλων των άλλων, χτυπιέται και φιμώνεται το συνδικαλιστικό κίνημα».

Το κοινό με το προηγούμενο συλλαλητήριο ήταν πώς και χθες ήταν όλοι εκεί. Ο έπαρχος και οι τρεις δήμαρχοι του νησιού, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι κάτοικοι όλης της Ικαρίας αλλά και οι δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς και τα σωματεία εργαζομένων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα, όλοι μαζί «μια γροθιά ως τη δικαίωση», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά υπογράμμισαν πως τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και απειλές «μόνο τους αγώνες μας δε θα σταματήσουν» και προειδοποίησαν το υπουργείο πως θα τους έχει διαρκώς απέναντί τους, μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Μάλιστα αναφέρθηκε χθες, πως ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ηλίας Τσιμπίδης - ο οποίος είχε καταθέσει και την αγωγή εις βάρος του σωματείου των εργαζομένων - διαδίδει αυτό το διάστημα πως υπάρχει έγγραφο με υπογραφή του Αλ. Παπαδόπουλου, όπου αναφέρεται πως συστήνει Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο (ένα από τα πολλά αιτήματα των Ικαριωτών ήταν και αυτό και μάλιστα ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν και για το μόνο που είχε δεσμευτεί όταν στις αρχές Αυγούστου επισκέφθηκε το νοσοκομείο στον Αγιο Κήρυκο).

«Τέτοιο έγγραφο στα χέρια μου δεν έχω πάρει ακόμα και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο διαδίδεται αυτό στο νησί, όταν δεν έχει προηγηθεί καν ενημέρωση του αρμόδιου δημάρχου», είπε χθες ο δήμαρχος του Ευδήλου, Στ. Σταμούλος.

Να σημειωθεί ακόμα πως ένα δεκαήμερο πριν το χθεσινό συλλαλητήριο, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία επισκέφθηκαν μέχρι και το τελευταίο χωριό του νησιού και ενημέρωσαν τους κατοίκους για τα προβλήματα, τα αιτήματα και τις τελευταίες εξελίξεις. Στη χθεσινή συγκέντρωση μίλησαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση της Επιτροπής και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης. Το πλαίσιο της περαιτέρω δράσης της θα αποφασιστεί - όπως επισημάνθηκε χθες- από την Επιτροπή μέσα στις επόμενες μέρες.

«Μπούμερανγκ» στην Αρτα

Από την περασμένη Δευτέρα οι γιατροί του νοσοκομείου Αρτας κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας ασφαλή προγράμματα εφημεριών, αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, αλλά και τις δεδουλευμένες αμοιβές τους.

Οι γιατροί ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημερίων του Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1999, ενώ αντιδρούν στις περικοπές των προγραμμάτων εφημερίας τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο του 2000, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου χωρίς την έγκριση των διευθυντών των τμημάτων και της επιστημονικής επιτροπής, προγράμματα τα οποία μετατρέπουν την ενεργό εφημερία σε εφημερία ετοιμότητας ή μεικτή, με αποτέλεσμα να μένει το νοσοκομείο ακάλυπτο από ειδικευμένο γιατρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της κατά 30% περικοπής του κονδυλίου εφημέρευσης για το 2000 (για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνταν 450 εκατ. δραχμές, αλλά από το υπουργείο εγκρίθηκαν 313).

Ηδη, από την αρχή των κινητοποιήσεων των γιατρών η διοίκηση του νοσοκομείου απειλούσε τους γιατρούς μοιράζοντας ανακοίνωση στην οποία ισχυριζόταν πως η κινητοποίηση είναι παράνομη, ενώ χτες σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κινητοποίησης των γιατρών.

Η προκλητική αυτή κίνηση αποτελεί τη συνέχεια, της τακτικής του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναγορεύοντας τον εαυτό του σε δικαστικό λειτουργό έστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα Αρτας στο οποίο ανέφερε η καταγγελία ότι οι γιατροί του νοσοκομείου προχωρούν σε παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο εισαγγελέας βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για απεργία, αλλά για επίσχεση εργασίας με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου χρόνου. Ετσι, αντί να συστήσει προσοχή στους γιατρούς υποσχέθηκε να συστήσει προσοχή στη διοίκηση του νοσοκομείου για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Κατόπιν αυτών, σε χτεσινή γενική συνέλευσή τους οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Αίτημα των γιατρών, αλλά και του υπολοίπου προσωπικού του νοσοκομείου είναι και η τροποποίηση του οργανισμού λειτουργίας του νέου νοσοκομείου - η μεταφορά του στο νέο κτίριο έγινε πριν τρία χρόνια - αλλά και η πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των κατοίκων του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ