Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Εγκρίθηκαν παλιές ρυθμίσεις συνεταιριστικών χρεών
Αφορούν σε 200 συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις, τα χρέη των οποίων "ρυθμίστηκαν" με το νόμο 2538 του '97

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αποφάσισε χτες ομόφωνα την έγκριση των ρυθμίσεων του ελληνικού νόμου 2538/97, που αναφέρονται σε απαλλαγές και ρυθμίσεις χρεών, οφειλομένων στην ΑΤΕ από αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις ή άλλες εκμεταλλεύσεις, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο. Εξουδετερώνεται έτσι από την ομοφωνία του Συμβουλίου η άρνηση, από τον περασμένο Οκτώβρη, της Κομισιόν, η οποία είχε ζητήσει τη μη εφαρμογή του νόμου καθότι "ασυμβίβαστος" με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και Κοινών Οργανώσεων Αγορών (ΚΟΑ). Η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά δεν αναμένεται να το πράξει, γιατί κάτι τέτοιο θα την έθετε έναντι και των 15 υπουργών Γεωργίας του Συμβουλίου.

Εξάλλου και η Ιταλία είχε ακολουθήσει παρόμοια τακτική, πριν από λίγο καιρό και παρέκαμψε την άρνηση της Κομισιόν με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου.

Η Κομισιόν είναι το "μεγάλο αφεντικό" στα αγροτικά και μόνο με ομοφωνία του Συμβουλίου μπορεί να αποκρουστούν οι εντολές της. Η χτεσινή απόφαση χαιρετίστηκε από το νέο υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος δήλωσε ότι είχαν γίνει "όλες οι απαραίτητες ενέργειες". Η ελληνική πλευρά, εδώ και καιρό, ακολούθησε μια πολύπτυχη πολιτική φανερών και κρυφών "εξυπηρετήσεων", από τη συμφωνία στην άρση απαγόρευσης των εξαγωγών των βρετανικών "τρελών αγελάδων", με ανατροπή της έως τώρα στάσης, μέχρι, ενδεχομένως, συμφωνία με τη Δανία για την κατοχύρωση της φέτας. "Ευέλικτη" στάση κρατά η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της σταδιακής "επανεθνικοποίησης" της ΚΑΠ. Με βάση τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου, γίνονται αποδεκτές αναλήψεις χρεών, όπως και ρυθμίσεις χρεών ύψους 162 δισ. δραχμών περίπου 200 γεωργικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων. Οι περιλαμβανόμενες στο νόμο 2538/97 οργανώσεις θα υποβάλουν το αίτημά τους, που θα καλυφθεί με "ταχεία διαδικασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ