Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σε ρόλο φοροεισπράκτορα οι νομαρχίες
  • Με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε μία και μόνη εμβόλιμη συνεδρίαση ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο
  • Β. Μπούτας: Να δοθεί συγκεκριμένο ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που θα αυξάνει σταθερά

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και σε μία μόνο συνεδρίαση - εμβόλιμη μάλιστα - ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για "τους οικονομικούς πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης", με το οποίο στην ουσία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως ένας διοικητικός μηχανισμός μακριά από τον λαό, στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ βουλευτής Β. Μπούτας, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έρχεται και υποτάσσει τους προϋπολογισμούς της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στο περιεχόμενο, το πνεύμα και τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού. Βασικά έσοδα, είπε, αναδείχνονται τα έσοδα από φόρους και ανταποδοτικά τέλη και την εκποίηση της περιουσίας τους, για τα οποία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Και συνέχισε:

"Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ένα ακόμα εισπρακτικό μηχανισμό. Γιατί τάχα δεν είναι φόρος ή εισφορά, τα τέλη και τα δικαιώματα από τα οποία θα αντλεί πόρους η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο;".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα έσοδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπως καθορίζονται από το παρόν σχέδιο νόμου, ανέρχονται στο ισχνό ποσό το 0,68% του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, άλλα λέει η εισηγητική έκθεση και άλλα ο προϋπολογισμός και υπολείπονται πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καμιά 15αριά δισ. δρχ και όπως τόνισε ο Β. Μπούτας "αρχίζουμε στο δρόμο και τα κόβουμε όπως γινόταν μέχρι σήμερα και γίνεται ακόμα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Στις σημερινές συνθήκες, είπε ο βουλευτής, το ΚΚΕ πιστεύει ότι μόνο ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα αυξάνει σταθερά, ανάλογα με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και την ολοκλήρωση του θεσμού, θα μπορούσε να εξασφαλίσει κατ' αρχήν τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πράγμα που η κυβέρνηση δεν το θεσπίζει με το παρόν νομοσχέδιο.

Επιβεβαιώνεται, τόνισε, η εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις για τη λεγόμενη αποκέντρωση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ενίσχυση της συγκεντρωτικής εξουσίας προς τα κάτω ή η μεταφορά ευθυνών και βαρών στην αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Φαίνεται ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από τη δράση και τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικό του ρόλου που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι η διάταξη, σύμφωνα με την οποία με απόφαση της κυβέρνησης καθορίζονται τα όρια εξέλιξης των δαπανών, ώστε να είναι σύμφωνα με τις γενικότερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις. "Δηλαδή, σχολίασε ο Β. Μπούτας, με τη σύγκλιση στην πορεία για την ΟΝΕ σήμερα και για την πειθαρχία στο μέλλον, αφού μπει η χώρα στην ΟΝΕ, για να μην υποστεί τις κυρώσεις.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτίνες του ΣΥΝ Σ. Αλφιέρη και Μ. Δαμανάκη με το επιχείρημα ότι αποτελεί "ένα βήμα από τη μεριά της κυβέρνησης που θα πρέπει να ενισχυθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς για να φέρει αποτελέσματα". Δειλό, άτολμο και όχι αποτελεσματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Λ. Κουρής καταψηφίζοντάς το, ενώ παρόμοια στάση κράτησε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας.

Ο υφυπουργός εσωτερικών Γ. Φλωρίδης στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ολοκληρώνεται όλο το πλαίσιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που της είναι απαραίτητο για να μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, αλλά αναγνώρισε ότι "δεν αποτελεί την πλήρη εφαρμογή της οικονομικής τους αυτοτέλειας". Και αυτό επειδή γίνεται σε μία περίοδο "δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία υπηρετεί ένα μεγάλο στόχο του έθνους αυτή τη στιγμή, που είναι η ισότιμη ένταξη στην ΟΝΕ". Είπε δε ότι στις νομαρχίες εκτός από τα 90 δισ. δρχ. του προϋπολογισμού δίνονται και 14 δισ. για επενδύσεις, ενώ υπάρχουν και άλλα 20 περίπου δισ. προσδοκώμενα έσοδα για τους ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ