Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΧΑΛΑΡΗ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
Υπάρχει εναλλακτική λύση

- Εχουν περάσει λίγες μέρες, από τότε που άρχισε, με βίαιο τρόπο, η εγκατάσταση των πυλώνων της ΔΕΗ. Γιατί διαφωνείτε στο να περάσουν από εκεί οι γραμμές υψηλής τάσης;

- Πρώτα απ' όλα, πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι η διαφωνία μας δεν είναι σημερινή. Δεν είναι ότι δε θέλουμε να περάσει, απλά και μόνο επειδή δε μας αρέσει. Η διαφωνία μας είναι παλιά. Ετσι, πρέπει κατ' αρχάς να τονίσουμε ότι είναι θέμα υγείας των κατοίκων, οι οποίοι μένουν από κάτω, αλλά και αυτών που μένουν γύρω από τους πυλώνες. Εχουμε διαπιστώσει από μελέτες που έχουν γίνει και από ειδικούς επιστήμονες ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν οι γραμμές υπερυψηλής τάσης - όπως αυτές που θα εγκατασταθούν στο Κρυονέρι - είναι τέτοια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως λευχαιμία και καρκίνο. Το δεύτερο είναι ότι χαλάει όλο το τοπίο, από το οποίο περνάνε οι πυλώνες.

Αλλωστε, είναι απαράδεκτο στο κατώφλι του 2000 να υπάρχουν τέτοιου είδους έργα μεγάλης σημασίας, που να περνάνε, στην κυριολεξία, μέσα από τις αυλές των σπιτιών των ανθρώπων. Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, το επιτελείο της, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν, για μια χούφτα ανθρώπους, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Λεκανοπέδιο. Αυτό εμείς το ξέρουμε και δεν αντιδρούμε σ' αυτό. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και την έχουμε προτείνει. Το ξέρει αυτό η υπουργός Ανάπτυξης. Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτή η λύση, γιατί επιμένει να γίνουν οι γραμμές μέσα από κατοικημένη περιοχή;

- Σε ποιες ενέργειες έχετε ήδη προχωρήσει, ώστε να μην περάσουν οι πυλώνες μέσα από την κοινότητα;

- Εχουμε αγωνιστεί με όσα μέσα διαθέτουμε, προκειμένου να μην περάσει η γραμμή αυτή μέσα από το χωριό μας. Εχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχει γίνει προσφυγή και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Το γεγονός, βέβαια, ότι ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Μποτόπουλος αφαίρεσε την υπόθεση από το καθ' ύλην αρμόδιο Ε Τμήμα του ΣτΕ και την παρέπεμψε στην Ολομέλεια όπου προεδρεύει ο ίδιος, δείχνει το προδεδικασμένο της απόφασης. Ομως, όπως ξέρουμε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δε σταμάτησε εκεί. Αλλαξε και τον εισηγητή και αντί του κ. Σαρηβαλάση όρισε τον κ. Σκλία. Προσωπικά, σαν μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου, καταδικάζω αυτά τα "μαγειρέματα" και τις ενέργειες, που μόνο δημοκρατικές δεν είναι.

- Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σας από εδώ και πέρα;

- Υπάρχουν κάτοικοι που έχουν μαζέψει πάρα πολλά στοιχεία πάνω στο θέμα από διάφορους φορείς, που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν, ώστε να ανατραπεί όλη αυτή η κατάσταση, μαζί, βέβαια, με τις ενέργειες της κοινότητας. Αλλωστε, ο αγώνας θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, προς όλες τις κατευθύνσεις - και όχι μονάχα δικαστικά - μέχρι να δικαιωθούμε. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Κ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ