Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή στην ηρωική γενιά της Αντίστασης

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος

Με μια εκδήλωση τιμής, αφιερωμένη σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που, με τους αγώνες και με τη συνολική προσφορά τους στην 80χρονη διαδρομή του Κόμματος, ανέδειξαν και καταξίωσαν το ΚΚΕ σε πρωτοποριακή και αναντικατάστατη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, την οποία οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη,κλείνουν οι εκδηλώσεις για τα 80χρονα του Κόμματος.

"Η ΚΕ του ΚΚΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, τιμά όλους εκείνους και εκείνες, από την ηρωική γενιά της Αντίστασης, που συνεχίζουν να μάχονται και σήμερα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, για τη συνέχιση και εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του Κόμματος". Πρόκειται για την ηρωική γενιά, που δεκαετίες τώρα, με τους πρωτοπόρους αγώνες της στον κοινωνικό στίβο για κοινωνική προκοπή και τα λαϊκά δικαιώματα, μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για εθνική ανεξαρτησία ενάντια στους κατακτητές και τους ιμπεριαλιστές, έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού, που αποτελούν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές του τόπου για το σήμερα και το αύριο.

Στην εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 7 το βράδυ στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση, που προετοιμάστηκε ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

...ας πούμε στων θηρίων τον κόσμο

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ομάδα ηθοποιών, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Καλατζόπουλου, θα παρουσιάσει το έργο του Μπρεχτ "Η εξαίρεση και ο κανόνας".

Ενας έμπορος ταξιδεύει, προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία για πετρέλαιο, μαζί με έναν οδηγό που ξέρει το δρόμο και έναν αχθοφόρο, τον Κούλη. Στη διάρκεια του ταξιδιού, πολλά πράγματα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ο έμπορος τον Κούλη. Το δεύτερο μέρος του έργου είναι το δικαστήριο, όπου η γυναίκα του νεκρού ζητάει αποζημίωση για το θάνατο του άντρα της. Κι εκεί θριαμβεύει η λογική του παραλογισμού. Αποδεικνύεται ότι ζούμε σε μια παράλογη κοινωνία. Αντί να δικαστεί και να καταδικαστεί ο δολοφόνος, καταδικάζεται το θύμα, γιατί δε συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τον κανόνα. Τον κανόνα της ζούγκλας δηλαδή, που λέει ότι πρέπει να σκοτώσεις για να μη σε σκοτώσουν. Αυτός δεν ήξερε τον κανόνα. Συμπεριφέρθηκε σαν εξαίρεση, δηλαδή με ανθρωπιά. Γι' αυτό, τον σκότωσε ο έμπορος και νεκρό, τώρα, τον καταδικάζουν γιατί παρέβη τον κανόνα της ζούγκλας.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νάντιας Βαλαβάνη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, μουσική Τάσου Καρακατσάνη, σκηνικά Γιάννη Σκαρπερού και Στράτου Σαραντίδη και κοστούμια Νίκου Αδειλίνη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ο Γιάννης Τσικής στο ρόλο του Εμπόρου, ο Νίκος Νικολαϊδης, στο ρόλο του Οδηγού, ο Γενάδιος Πάτσης στο ρόλο του Αχθοφόρου, ο Νίκος Ξυθάλης στο ρόλο του Δικαστή, η Κατερίνα Αναστασίου στο ρόλο της γυναίκας του Αχθοφόρου, η Ελένη Λαζαράκη και η Μαρία Δαρζέντα σε διπλούς ρόλους, δύο αστυνομικών και δύο παρέδρων του δικαστηρίου, η Κατερίνα Ροβά στο ρόλο της Ξενοδόχου και ο Γιάννης Καλατζόπουλος στο ρόλο του Αφηγητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ