Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΡΑΝΤΑΡ
Στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού καταμερισμού

Απόφαση για την προμήθεια συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, δηλαδή ιπταμένου ραντάρ, έλαβε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Το σύστημα ERIEYE που τελικά επελέγη, είναι αυτό που κατασκευάζει η κοινοπραξία υπό τη σουηδική εταιρία Ericsson και είναι συνδυασμός των ηλεκτρονικών συστημάτων της Ericsson και αεροσκάφους σε ρόλο πλατφόρμας - φορέα της εταιρίας EMPRAER προέλευσης Βραζιλίας. Στο διαγωνισμό είχαν πάρει μέρος και δύο αμερικάνικες εταιρίες οι προσφορές των οποίων δεν προκρίθηκαν.

Η απόφαση που λήφθηκε από το ΚΥΣΕΑ προβλέπει την αγορά 4 αεροσκαφών και των αντίστοιχων συστημάτων. Το κόστος ανέρχεται στα 570 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 160 δισ. δραχμές). Ο δε χρόνος παράδοσης θα είναι περίπου τέσσερα χρόνια. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καλύπτει την κίνηση στον εναέριο χώρο και θα στέλνει αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα στους επίγειους σταθμούς. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα σύστημα ενίσχυσης της εικόνας που μέχρι τώρα σχηματιζόταν μόνο από τα δεδομένα που συγκέντρωναν τα επίγεια και ναυτικά ραντάρ. Το συγκεκριμένο ιπτάμενο ραντάρ προσφέρει εικόνα σε βάθος 400 χιλιομέτρων προς κάθε κατεύθυνση. Η προμήθεια συστήματος ιπτάμενου ραντάρ με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και βεληνεκές, έρχεται ν' ανταποκριθεί στον καταμερισμό που έχει κάνει το ΝΑΤΟ μεταξύ των χωρών - μελών του.

Οσον αφορά τις αποφάσεις για τα μαχητικά, αυτές μετατέθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 1999. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, η απόφαση θα αφορά δύο σκέλη: α) το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης 15ετίας, όπου φαίνεται πως προκρίνεται το μαχητικό της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Eurofighter και β) τις πιο άμεσες ανάγκες, όπου εδώ προκρίνονται τα αμερικανικά μαχητικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ