Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποσχέθηκαν σύντομα ρύθμιση για την καύση των νεκρών
  • Τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ για την ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος
  • Βουλευτές των άλλων κομμάτων περιορίζουν το δικαίωμα μόνο στους μη ορθόδοξους και τους άθεους

Tο επόμενο τρίμηνο θα φέρει η κυβέρνηση νομοσχέδιο για το θέμα της καύσης των νεκρών, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Φλωρίδης, λέγοντας ότι αυτό θα είναι "ολοκληρωμένο, γιατί η υπόθεση βαίνει πλέον προς ωρίμανση και το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί".

Για το θέμα είχαν κατατεθεί δύο τροπολογίες, μία των βουλευτών του ΚΚΕ και μία βουλευτών των άλλων κομμάτων, τις οποίες ο υπουργός δε συζήτησε με την επίκληση της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Η τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ κάθε άλλο παρά αντιμετώπιζε ουσιαστικά το θέμα της καύσης των νεκρών, καθώς το περιόριζε μόνο σε όσους "δεν ανήκουν στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία", ενώ απαιτούσε "υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του δηλούντος ότι είναι άθεος".

Αντίθετα η τροπολογία των βουλευτών του ΚΚΕ Β. Μπούτα,Μπ. Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα αντιμετώπιζε πιο ολοκληρωμένα το θέμα και τόνιζε στην εισηγητική έκθεση:

"Η καύση νεκρών αποτελεί επιθυμία και αίτημα αξιόλογου αριθμού πολιτών. Η επιλογή της αποτέφρωσης αντί της ταφής αποτελεί εκδήλωση του δικαιώματος επί της προσωπικότητας, δηλαδή δημοκρατικό δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

Η "αναγνώριση" του σχετικού δικαιώματος μόνο στους αλλόθρησκους, τους ετερόδοξους και τους άθεους και όχι τους ορθόδοξους χριστιανούς αποτελεί μεσαιωνικό αναχρονισμό, που βαθαίνει την ταύτιση κράτους και εκκλησίας.

Αλλά και αυτή η "αναγνώριση" του σχετικού δικαιώματος στους αλλόθρησκους, ετερόδοξους και άθεους με αυστηρές - περιοριστικές προϋποθέσεις αποτελεί ανεπίτρεπτο ηθικά και νομικά περιορισμό στην άσκηση του συγκεκριμένου ατομικού δικαιώματος επιλογής.

Παράλληλα η ρύθμιση του θέματος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση και άλλων προβλημάτων χωροταξικής και άλλης φύσης που σχετίζονται με το αδιαχώρητο των νεκροταφείων κτλ.".

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ πρότειναν τα παρακάτω:

- Να επιτρέπεται στην Ελλάδα η αποτέφρωση νεκρών κάτω από προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις εγγυήσεις του νόμου αυτού και μόνο στους χώρους που ορίζονται και λειτουργούν, με βάση τις διατάξεις του νόμου.

- Η εθνικότητα και το θρήσκευμα του νεκρού δεν ασκεί καμία επιρροή στην επιλογή της αποτέφρωσης.

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτέφρωση είναι η ανεπιφύλακτη και χωρίς όρους και αιρέσεις ρητή γραπτή αυτοπρόσωπη ή με ειδικό πληρεξούσιο δήλωση του ίδιου, όσο ζει, προς το Δήμο ή την Κοινότητα στον οποίο έχει τη μόνιμη κατοικία ή με διαθήκη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ