Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ... ΟΝΕ

"

Μετά τις εντυπωσιακές αλλαγές στη διεθνή πολιτική σκηνή και την παγκόσμια Οικονομία είναι γεγονός, ότι σήμερα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές", γράφει η χτεσινή "Αυριανή".

Κι ενώ ομολογεί - τι άλλο να κάνει; - αυτό που σήμερα το γνωρίζουν και τα τούβλα, ωστόσο καλεί τους εργαζόμενους να ψηφίσουν τους προοδευτικούς (!) δημάρχους και νομάρχες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ!! Τέτοιος "ειρμός" υπάρχει στη λογική της λεγόμενης εφημερίδας...

Γιατί, όμως, πρέπει, κατά την άποψη της "Αυριανής", να ψηφίσουν οι κομμουνιστές και οι αριστεροί τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ; Γράφει: "Για να μη γίνει ΖΗΜΙΑ στη δύσκολη προσπάθεια του πρωθυπουργού να βάλει τάξη και να μπάσει τη χώρα στην ΟΝΕ"!!!

Μα γι' αυτό ακριβώς πρέπει να μαυριστούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζουν την ΟΝΕ και στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ: Επειδή στηρίζουν την πολιτική προς την ΟΝΕ, επειδή έχουν ορκιστεί πίστη σ' αυτόν τον δήθεν εθνικό στόχο, επειδή είναι υπάλληλοι της κυβέρνησης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Αυτός ο λόγος είναι υπεραρκετός για να καταδικαστούν απ' τους ψηφοφόρους. Δε χρειάζεται άλλος...

Οπως ακριβώς και οι συνάδελφοί τους, που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΣΥΝ ή το ΔΗΚΚΙ, το οποίο (ΔΗΚΚΙ) στήριξε τους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, που τώρα τους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ... Που πρέπει κι αυτοί να καταδικαστούν, για τον ίδιο λόγο.

*****

Ανάλογα τέτοια γράφει στη χτεσινή "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και ο Αντώνης Καρκαγιάννης. Λέει συγκεκριμένα: "Θα ψηφίσω τον κ. Κουλουμπή γιατί πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή ειδικά, πρέπει να δοθεί, προσωπικά στον κ. Σημίτη, το πολιτικό περιθώριο και η πολιτική δύναμη να ολοκληρώσει έως το 2000 το έργο του και την αποστολή του, έστω κουτσά στραβά: την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ".

Ειλικρινής μεν, αντιδραστική δεν, άποψη, η οποία παραγνωρίζει (ή και αδιαφορεί;) το γεγονός ότι ΟΝΕ σημαίνει βάσανα, περισσότερα βάσανα και δυστυχία για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ δε θα είναι το τέλος ενός δύσβατου δρόμου, μετά από τον οποίο οι εργαζόμενοι θα ανασάνουν. Η είσοδος στην ΟΝΕ θα αποτελέσει απαρχή νέων δεινών για τους πολλούς και αφετηρία συσσώρευσης ακόμη περισσότερου πλούτου για τους λίγους και τους παρατρεχάμενούς τους.

Γι' αυτό και η ψήφος προς τους Κουλουμπήδες γενικά, θα είναι ψήφος συμβολής σε μια τέτοια πορεία.

****

Ομως ο κ. Καρκαγιάννης κάνει λόγο στο άρθρο του και για τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, με κάποιες σωστές επισημάνσεις. Εκείνο, ωστόσο, το οποίο δεν... καταλάβαμε και που ο κ. Καρκαγιάννης δεν το λέει, αλλά το εννοεί, είναι το εξής: Στην παραπάνω διαχωριστική γραμμή, τι θέση κατέχει το ΠΑΣΟΚ; Δε λέμε το πώς αισθάνεται ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του, που αναμφίβολα θεωρεί ότι είναι ριζοσπαστικών αντιλήψεων. Εννοούμε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, ως μηχανισμός με συγκεκριμένη πολιτική γραμμή. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να καταταχθεί, εκεί που κατατάσσονται (από μόνοι τους) και άλλοι: Δηλαδή στη λεωφόρο προς την ΟΝΕ, όπου άλλος βαδίζει στη δεξιά λωρίδα της λεωφόρου, άλλος στην κεντρώα και άλλος στην αριστερή. Ετσι, έχουμε μεν Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά, πλην όμως είναι Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά του ίδιου δρόμου. Του αντίθετου από τα λαϊκά συμφέροντα!

Αυτό, εξάλλου, το ομολογεί και ο ίδιος ο κ. Καρκαγιάννης, όταν γράφει: "Πιστεύω ότι αυτή τη σκέψη κάνει και ο Κ. Καραμανλής, αν κρίνω από τη μετριοπαθή στάση του κόμματός του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής" (εννοεί αυτό που ο ίδιος γράφει προηγούμενα, να δοθεί η δύναμη στον Σημίτη να εντάξει την Ελλάδα στην ΟΝΕ)...

Αφού, όμως, είναι έτσι, προς τι η κατάταξη του ΠΑΣΟΚ, από τον κ. Καρκαγιάννη, στον αριστερό προοδευτικό χώρο;

****

Η αντίληψη που ο κ. Καρκαγιάννης εκφράζει στο άρθρο του επαναλαμβάνεται κατά κόρον και απ' τη χτεσινή "Αυριανή", καθώς και απ' την ηγεσία και τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, που αναμασούν τα περί προοδευτικών δυνάμεων, μόνο και μόνο για να κοροϊδέψουν ορισμένους εργαζόμενους, κομμουνιστές και αριστερούς, και να τους κλέψουν την ψήφο. Μετά, αυτοί οι εργαζόμενοι, θα ξαναγίνουν δογματικοί, παλαιολιθικοί, αναχρονιστικοί του περασμένου αιώνα!! Ενώ, αν ενδώσουν στους εκβιασμούς, στο ρουσφέτι, στην υποσχεσιολογία και στα άλλα... υπέροχα μέσα του ΠΑΣΟΚ, θα είναι εκσυγχρονισμένοι, προοδευτικοί κ. ά.

Και κάτι ακόμα: Προφανώς στις προοδευτικές δυνάμεις κατατάσσουν και τον δήμαρχο της Πάτρας, Καράβολα. Αυτό το καμάρι του ΠΑΣΟΚ, που έστειλε 1.000 ψηφοφόρους να ψηφίσουν νεοδημοκράτη υποψήφιο, για να μη βγει στο β' γύρο ο Π. Κοσιώνης, όπως έγραψαν εφημερίδες της Πάτρας και όπως το συζητάει όλος ο λαός της. Και που τώρα, αφού... ανδραγάθησε, ζητάει την ψήφο των κομμουνιστών, για να μην έρθει στον Δήμο ο... δεξιός!!! Καμαρώστε το αίσχος, τον πολιτικό αμοραλισμό,τις μεθόδους των Μακρήδων και Θεοδώρων, τους υπονόμους που παριστάνουν τα όμορφα ποτάμια!

****

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή βρίσκεται ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού από τη μια και στα μονοπώλια από την άλλη. Βρίσκεται ανάμεσα σ' εκείνους που αγωνίζονται (ΚΚΕ, ανένταχτοι αγωνιστές, άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι ποικίλων χώρων) και στα κόμματα που υπηρετούν την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ, τα προγράμματα σύγκλισης, την πλουτοκρατία.

Αυτή η γραμμή εκφράζεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και θ' ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενα τέτοιο μικρό (αλλά σημαντικό) βήμα έγινε στη συγκρότηση ψηφοδελτίων στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Βοηθιέται να συνεχιστεί με το ρίξιμο στην κάλπη του β' γύρου πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων άκυρων και λευκών, καθώς και με την αποχή. Ετσι δυναμώνει το ρεύμα που ζητάει άλλο δρόμο ανάπτυξης, δρόμο φιλολαϊκό. Ετσι μόνο, και όχι με την υπερψήφιση κάποιου απ' τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ ή του ΣΥΝ. Η ψήφος σ' αυτούς δεν είναι απλώς χαμένη. Είναι ενάντια με τα λαϊκά συμφέροντα.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή βρίσκεται ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού από τη μια και στα μονοπώλια από την άλλη. Βρίσκεται ανάμεσα σ' εκείνους που αγωνίζονται (ΚΚΕ, ανένταχτοι αγωνιστές, άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι ποικίλων χώρων) και στα κόμματα, που υπηρετούν την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ, τα προγράμματα σύγκλισης, την πλουτοκρατία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχία ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό είναι προσπάθεια να παγιδευτεί ο λαός;(2019-04-10 00:00:00.0)
Υποστηρίζει συμμαχίες και αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου ως φιλολαϊκές(2017-10-13 00:00:00.0)
Νέα κάλπικα δίπολα(2014-02-19 00:00:00.0)
"Σύγχρονες" αναζητήσεις μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα(1998-11-01 00:00:00.0)
Για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Β' γύρου 18 - 10 - 1998(1998-10-21 00:00:00.0)
Ενισχύθηκε το ρεύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας(1998-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ