Δευτέρα 19 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενισχύθηκε το ρεύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας

Με δήλωσή της αργά το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε:

"Ο σημερινός δεύτερος γύρος των εκλογών από μια άποψη δεν πρόσθεσε τίποτε καινούριο στα συμπεράσματα, που έβγαλε το ΚΚΕ από τον α γύρο. Σαφώς υπάρχει μήνυμα δυσαρέσκειας του λαού, των λαϊκών στρωμάτων προς την κυβερνητική πολιτική. Και με σαφήνεια μπορούμε να πούμε ότι ενισχύθηκε το ρεύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας,που υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πολιτική ευθύνεται για την ανεργία, τη λιτότητα, την ακρίβεια, για τα μεγάλα βάσανα που ζει, βιώνει καθημερινά ο λαός. Αυτό το ρεύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας βγήκε ενισχυμένο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και χαρακτηριστικό είναι ότι σημείωσαν θετικά αποτελέσματα μέχρι και νικηφόρα τα ψηφοδέλτια που στήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Οπωσδήποτε ήταν ψηφοδέλτια ευρύτερα στη σύνθεσή τους, στους επικεφαλής, αλλά και στους ψηφοφόρους.

Αναμφισβήτητα - η Κεντρική Επιτροπή ήδη το έχει υπογραμμίσει, και θα ήθελα να το υπογραμμίσω κι εγώ σήμερα - ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας εκφράστηκε με ενίσχυση των συνδυασμών που υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία. Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Εδώ ακριβώς φαίνονται οι μεγάλες, εγκληματικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ηγεσίας του, και της κυβέρνησης, και όχι μόνο. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβάλλει σαν εθνικό στόχο, παραδείγματος χάριν, την ΟΝΕ, δηλαδή το στόχο της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Εναν στόχο που δεν αφορά μόνο τη γενική πολιτική αλλά και το χώρο, το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πρωτοβάθμιας και της νομαρχιακής. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και ο Συνασπισμός, προπαγανδίζουν καθημερινά στο λαό ότι η λιτότητα και οι θυσίες είναι μονόδρομος για το λαό, ότι αυτή η πολιτική είναι αναπόφευκτη.

Είναι λοιπόν φυσικό, ένα μέρος του λαού, που δεν έχει την αναγκαία κοινωνική και πολιτική πείρα, που δε μετέχει ανοιχτά στους αγώνες, να παλινδρομεί, να στοιχίζεται πίσω από ψηφοδέλτια και υποψηφίους, που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά όχι και ουσιαστική κριτική και πραγματική κριτική στην πολιτική της.

Ας συγκρατηθούν...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συναισθάνεται το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας. Πώς όμως το εξηγεί; Σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός, λίγο πριν, απέδωσαν τη μείωση των δυνάμεων της κυβέρνησης, τη σαφή μείωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε συσπειρώσεις αντικυβερνητικές πέρα από αρχές. Ορισμένοι μάλιστα μίλησαν και για ανίερες συμμαχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δυστυχώς, αυτή η κυβερνητική προπαγάνδα που συνεπικουρείται και από την ηγεσία του Συνασπισμού, μας οδηγεί, όχι 5 και 10 χρόνια πίσω, 40 και 50 χρόνια πίσω. Κι εμείς θα το πούμε καθαρά, ας προσπαθήσει η κυβέρνηση να συγκρατηθεί από τον ωμό και ανίερο, να το πω έτσι, αντικομμουνισμό.Διότι αυτό, μπορεί γι' αυτή να μην αποτελεί ζημιά, είναι αναπόφευκτη, αν θέλετε, επιλογή, αλλά θα δημιουργεί, και προκαλεί σοβαρά προβλήματα μέσα στο λαό, που, πιστεύουμε, όμως, θα καταλάβει ακόμα καλύτερα την πολιτική στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που μίλησε για πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, για δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, αλλά σε συνδυασμό με την κριτική της πολιτικής της ΟΝΕ, σε συνδυασμό με την κριτική της πολιτικής που θρέφει τα πλούτη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή

Εμείς θα το πούμε καθαρά. Βεβαίως είμαστε υπέρ των διαχωριστικών γραμμών. Αλλά εμείς βλέπουμε ότι ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο μικρομεσαίος πρέπει να ενωθούν και η διαχωριστική γραμμή να περνάει κατά της πλουτοκρατίας, κατά των συμφερόντων της και κατά των κομμάτων που την υπηρετούν άμεσα, ή τη βοηθούν έμμεσα. Ακριβώς η κυβέρνηση, νομίζω ότι προβληματίζεται και, θα έλεγα, πολύ περισσότερο, φοβάται αυτή την πολιτική που χαράζει τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές. Οχι μέσα στο λαό αλλά στο πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στα κόμματα εκείνα που στηρίζουν την κυβέρνηση και την πολιτική της πλουτοκρατίας και ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και άλλες λαϊκές και ριζοσπαστικές δυνάμεις που είμαστε αντίθετοι με την κυρίαρχη πολιτική.

Λοιπόν, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να αντιμετωπίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με πραγματικά επιχειρήματα, πολιτικά επιχειρήματα, και να σταματήσει τις μέθοδες εκείνες του παρελθόντος, οι οποίες πρέπει να καταδικαστούν, γιατί οπωσδήποτε, θα έλεγα, θα την οδηγήσουν σε έναν επικίνδυνο κατήφορο. Τα συμπεράσματα, βεβαίως, θα τα μελετήσει η Κεντρική Επιτροπή και όλο το Κόμμα και, αναμφισβήτητα, πιστεύουμε ότι θα βγουν και νέα συμπεράσματα, που, ίσως, σε μια πρώτη ανάγνωση δεν μπορούμε να τα έχουμε.

Το μέλι...

Θα ήθελα να υπογραμμίσω και κάτι άλλο. Η μάχη ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο ανέδειξε πιο γλαφυρά κάτι που προεκλογικά, πριν μάλλον τον πρώτο γύρο, το είχαμε προβάλει και αναδείξει αλλά το ανέδειξε αυτή η περίοδος πιο γλαφυρά. Οτι ο θεσμός της Πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και της νομαρχιακής, είναι ένας θεσμός που όχι μόνο επηρεάζεται από την ΟΝΕ, αλλά είναι ένας θεσμός που, ας το πω καθαρά, θα βρεθεί μπροστά στο μέλι της διανομής των πακέτων Σαντέρ και των διάφορων άλλων κοινοτικών κονδυλίων. Ολα τα πράγματα έδειξαν ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο ότι διάφοροι κομματάρχες, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, δεν πάλευαν μόνο για τη νίκη των συνδυασμών για πολιτικούς λόγους, αλλά πάλευαν, ιδιαίτερα σ' ορισμένες περιοχές, να αποκλείσουν κομμουνιστές και άλλους αριστερούς δημάρχους, για να έχουν ελεύθερα τα χέρια μετά τις εκλογές να προχωρήσουν σε εκποιήσεις γης, πωλήσεις παραλιών και διάφορα άλλα τέτοια συναφή.Και, αν θέλετε, στην πορεία θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τις πραγματικές ιερές συμμαχίες που υπάρχουν σήμερα, που ξεπερνάνε τις κομματικές διαφορές και βάζουν, πάνω απ' όλα, το κοινό συμφέρον της διανομής των κοινοτικών κονδυλίων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ