Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΜΕ
Μορφωτική οπισθοδρόμηση οι συμπτύξεις τμημάτων

Στηρίζει πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτήν την τακτική και καταγγέλλει εικόνα διάλυσης στα σχολεία

Τη στήριξη της ΟΛΜΕ σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τη βάση του κλάδου ενάντια στις συμπτύξεις των τμημάτων, εκφράζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "μορφωτική οπισθοδρόμηση" τη σύμπτυξη των τμημάτων και το στοίβαγμα των μαθητών και τονίζει ότι είναι το μοναδικό ζήτημα της εκπαίδευσης στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει ζήλο και συστηματικότητα.

Η ΟΛΜΕ, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις δικές της εγκυκλίους και τις δημόσιες δεσμεύσεις της για ανώτερο όριο 30, αλλά και 25 μαθητών κατά τμήμα, εκεί που το επιτρέπει η υποδομή. Περιγράφοντας την "απίστευτη εικόνα της σημερινής εκπαιδευτικής πραγματικότητας, στα λύκεια και στα σχολεία όλης της χώρας" το ΔΣ της ΟΛΜΕ κάνει λόγο για "εξωφρενική απορύθμιση της λειτουργίας των λεγόμενων "Ενιαίων Λυκείων"", "χαώδη κατάσταση στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης με τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) να λειτουργούν... έτσι χωρίς πρόγραμμα". Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρεται και στα "σοβαρά κενά σε διδακτικό προσωπικό και άρνηση διάθεσης πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών, με το πρόσχημα των επικείμενων διορισμών μέσω του αφερέγγυου και διάτρητου διαγωνισμού της ντροπής".

"Κι όμως, υπάρχει ένα μοναδικό ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση επιδεικνύει εκπληκτικό ζήλο, επιμέλεια και συστηματικότητα. Επιμένει στην αντιεκπαιδευτική σύμπτυξη των τμημάτων, ώστε με άτεγκτο τρόπο να εφαρμόζεται το ανώτατο όριο των 35 μαθητών κατά τμήμα, που στις σημερινές συνθήκες αποτελεί μια πραγματική μορφωτική οπισθοδρόμηση", τονίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και σημειώνει ότι τα παραπάνω γίνονται στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού και περικοπής αποκλειστικά των κοινωνικών κρατικών δαπανών.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνδέει με τις συμπτύξεις των τμημάτων τις καταγγελίες των ΕΛΜΕ για προσπάθειες επιβολής ενός κλίματος "εργασιακού καταναγκασμού με ανάθεση, π.χ., υποχρεωτικών υπερωριών, με ωράρια διδασκαλίας καθηγητών ταυτόχρονα σε δύο σχολεία κ.ά., σε βάρος τελικά της διδακτικής ποιότητας". "Ο οργανωμένος κλάδος, επειδή κατανοεί ως προϋπόθεση "εκ των ων ουκ άνευ" για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τη μείωση των μαθητών κατά τμήμα, καλύπτει συνδικαλιστικά και συμπαραστέκεται σε όλες τις συλλογικές προσπάθειες αντίστασης στη σύμπτυξη των τμημάτων και στο στοίβαγμα των μαθητών, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις ενώνουν στην πράξη μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς", καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ