Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρειάζεται δήμαρχος αγωνιστής

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Μοσχονά

Την ψήφο των δημοτών του Αγίου Παύλου διεκδικεί την Κυριακή το ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΚ με υποψήφιο δήμαρχο τον Μιχάλη Μοσχονά,κόντρα στο συνδυασμό που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν πολίτες από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και συσπειρώνει τους κατοίκους της πόλης που αγωνίζονται για ν' αλλάξει η κατάσταση, τόσο στο Δήμο, όσο και στην ΤΑ γενικότερα.

Το κλίμα για το αποτέλεσμα του β' γύρου είναι αισιόδοξο, για μια νίκη του λαού του Αγίου Παύλου, ενάντια στη 12χρονη πολιτική απραξία στο Δήμο και τη φορομπηχτική πολιτική. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Μιχάλης Μοσχονάς αναφέρεται στα αποτελέσματα του α' γύρου και εξηγεί τι θα σημαίνει η νίκη του λαού την Κυριακή.

- Η ΔΕΑΚ Αγίου Παύλου έδωσε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη την περασμένη Κυριακή. Παρ' όλα αυτά έφερε πολύ καλό αποτέλεσμα. Ποιοι οι βασικοί λόγοι που συνέβαλαν σ' αυτό και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της μάχης;

- Η αύξηση της δύναμης της ΔΕΑΚ κατά 50%, η ανάδειξή της σε δεύτερη δύναμη και το πέρασμα στο β' γύρο, ήρθε σαν αποτέλεσμα ορισμένων παραγόντων:

α) Της πλατιάς αποδοχής των θέσεων και προτάσεων της παράταξης απ' τους δημότες του Αγίου Παύλου.

β) της συνεχής παρουσίας της ΔΕΑΚ τα τέσσερα τελευταία χρόνια μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, του αγώνα της για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των κατοίκων. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η συνεχής παρουσία σ' όλους τους αγώνες και κινητοποιήσεις των κατοίκων του Δήμου, του υποψήφιου δημάρχου και νυν δημοτικού συμβούλου.

γ) Της ίδιας της συγκρότησης του ψηφοδελτίου που στήριζε το ΚΚΕ και στο οποίο συμμετείχαν πολίτες από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Αυτό ήταν πραγματικό ψηφοδέλτιο μάχης και ελπίδας για τον Αγιο Παύλο, ήταν η βασική γραμμή συσπείρωσης των κατοίκων που αγωνίζονται για ν' αλλάξει η κατάσταση, τόσο στο Δήμο όσο και στην ΤΑ γενικότερα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε επίσης μια σαφή και ουσιαστική μείωση των δυνάμεων εκείνων που θέλουν ένα δήμο - υπάλληλο της κυβέρνησης, διαχειριστή των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών, ένα δήμο που θα κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα από τους λογαριασμούς των δημοτικών τελών. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Δήμος του Αγ. Παύλου έχει την 4η θέση σε σχέση με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Η είσοδός μας στο β' γύρο μας βάζει μπροστά σε καινούριες ανάγκες και απαιτήσεις. Περάσαμε την πρώτη φάση που ήταν μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, καταφέραμε να πάρουμε περίπου 27% των ψήφων, παρακάμψαμε προβλήματα που υπήρξαν με μετακινήσεις ψηφοφόρων από άλλους χώρους, που βασίστηκαν στη στυγνή εκμετάλλευση Ελληνοπόντιων, τους οποίους έφεραν με λεωφορεία να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

- Το θέμα αυτό είναι σοβαρό και προξενεί εντύπωση. Τι ακριβώς έγινε; Ψήφισαν δηλαδή άνθρωποι που δεν είναι δημότες του Αγίου Παύλου;

- Ολα τα στοιχεία δείχνουν και ο κάθε δημότης του Δήμου μπορεί να το βεβαιώσει, ότι βρεθήκαμε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς ψηφοφόρων. Να πούμε εδώ ότι κάποιοι συμπολίτες μας, παλιννοστούντες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των εκλογέων του Δήμου, μεταφέρθηκαν με ναυλωμένα πούλμαν από διάφορες περιοχές, άσχετες με τον Αγιο Παύλο. Είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όμως η μεταφορά τους αυτή και μάλιστα από υπάλληλο του ελληνικού δημοσίου, δείχνει την πιο ωμή μορφή ρατσισμού. Δηλαδή χρησιμοποίησαν αυτούς τους ανθρώπους σαν κουκιά, για να περάσουν την πολιτική τους. Τους χρησιμοποίησαν μάλιστα αυτοί που τους έφεραν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τάζοντάς τους "λαγούς με πετραχήλια" και ουσιαστικά πετώντας τους στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο της Ελλάδας.

- Πώς διαγράφεται η κατάσταση για τη δύσκολη μάχη της Κυριακής, ποιο κλίμα επικρατεί στον κόσμο και ποιες οι προοπτικές;

- Αν και η διαφορά μας είναι μεγάλη απ' τον υποψήφιο που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, το κλίμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο στην παράταξη. Η αισιοδοξία αυτή επιβεβαιώνεται και δυναμώνει μέσα απ' τις καθημερινές εξορμήσεις της κίνησης. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες το αποτέλεσμα του β' γύρου να είναι μια νίκη του λαού του Αγίου Παύλου, ενάντια στη 12χρονη πολιτική απραξία στο Δήμο, ενάντια στη 12χρονη φορομπηχτική πολιτική. Υπάρχει έντονη διάθεση ο Αγιος Παύλος να έχει δήμαρχο αγωνιστή την 1η του Γενάρη. Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο που να στέκονται δίπλα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των δημοτών και να αγωνίζονται μαζί τους για τη λύση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ