Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ποιος ψηφίζει, ποιον, για να κάνει τι; "

Το δίλημμα είναι απόλυτο: "Με ποιον ενάντια σε ποιον και γιατί". Ολα τα άλλα, περί "αλλαγής" και "νέων προσώπων" είναι φούμαρα, για να καλύπτουν το πραγματικό δίλημμα. Για να επιτρέψουν σ' αυτούς που χειροκροτούν χρόνια τώρα την κυβερνητική πολιτική να γίνουν και αυτοί μέρος του συστήματος εξουσίας που οφείλει την ύπαρξή του στη στήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων πετώντας κάπου κάπου ορισμένα κόκαλα στα λαϊκά στρώματα.

Στον Ταύρο η μάχη του δεύτερου γύρου έχει έναν τέτοιο απόλυτο χαρακτήρα:

Με τον Βακαλόπουλο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που διατάζει τους δήμους να γίνουν φορομπήχτες, ή με τον Σούτο και την κυβέρνηση για τη μετατροπή ενός δήμου - που ο λαός του έφτυσε αίμα να τον κάνει ανθρώπινο - σε παραμάγαζο της εφορίας.

***

Στην τριλογία "Ποιος ψηφίζει, ποιον, για να κάνει τι;", το κρίσιμο ερώτημα είναι πάντα το τρίτο.

Κι αυτό που αποκρύπτουν από τον κάτοικο του Ταύρου συστηματικά είναι η απάντηση στο ερώτημα: Αλλαγή του Βακαλόπουλου για να κάνει ο Σούτος τι;

Ο Βακαλόπουλος 20 χρόνια δίνει δείγματα γραφής στην πράξη: Απ' το ξερόχωμα ανάμεσα στις προσφυγικές πολυκατοικίες που έγινε δεκάδες πάρκα, ως τα δημοτικά τέλη που διατηρήθηκαν τα χαμηλότερα ανάμεσα σ' όλους τους δήμους της Αθήνας. Από την υπεράσπιση των εργατικών αγώνων ως την αποκάλυψη της αιτίας, που γεννά το κλείσιμο των εργοστασίων και την ανεργία. Τι αντιπαραθέτει ο Σούτος και η κυβέρνηση που τον στηρίζει; Την επιδίωξη του Λαλιώτη να μετατραπεί και ο Ελαιώνας σε μπετόν ή την κατάργηση του 8ωρου, για να έχουν περισσότερα κέρδη οι βιομήχανοι;

***

Γεγονός είναι πως ο λαός του Ταύρου δεν έχει να αντιμετωπίσει σήμερα τα ίδια προβλήματα που είχε 20 χρόνια πριν. Ανάμεσα όμως σ' αυτή τη γενική διαπίστωση και το ειδικό συμπέρασμα που προβάλλουν η κυβέρνηση και ο Σούτος "να αλλάξουμε τον Βακαλόπουλο για να λύσουμε τα σύγχρονα προβλήματα" μεσολαβεί μια απάτη. Η απόκρυψη του ποια είναι η αιτία που γεννά τα σύγχρονα προβλήματα, για να αναζητηθούν και οι σύγχρονες λύσεις.

Η διαπίστωση ότι σε κάθε εργατική οικογένεια υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος, από μόνη της δεν αρκεί. Οταν συσκοτίζεται η αιτία που γεννά την ανεργία, τότε ο Σούτος και η κυβέρνηση που υπηρετεί μπορούν να εμπορεύονται την αγωνία, τάζοντας σε 10 άνεργους δίωρα και τρίωρα σε μία θέση εργασίας. Κι αυτό συμβαίνει σήμερα στον Ταύρο.

Η διαπίστωση ότι τα ναρκωτικά θερίζουν επίσης δε φτάνει από μόνη της. Οσο δεν αποκαλύπτονται αυτοί που σκοτώνουν την ελπίδα, τόσο η κυβέρνηση - μαζί της αναγκαστικά και ο Σούτος, στηρίζοντας άνευ όρων την πολιτική της - θα τάζουν σωτηρία με εναλλακτικό ναρκωτικό, τη μεθαδόνη.

Το γεγονός ότι τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο δεν αλλάζει με τη μετατροπή της Πειραιώς σε δρόμο πολυτελών καταστημάτων που θα συνδέει τα σύγχρονα σκυλάδικα στο Γκάζι με τα σκυλάδικα του Πειραιά. Πίσω απ' τη βιτρίνα, κάτω απ' τις γραμμές και πάνω, στα προσφυγικά, η τραγωδία της εργατικής τάξης θα γίνεται σκληρότερη. Το λέει ωμά το νέο πρόγραμμα "σύγκλισης" για την ΟΝΕ, το κυβερνητικό πρόγραμμα που υπερασπίζει ο κυβερνητικός Σούτος.

***

Οι κάτοικοι του Ταύρου έχουν μια μακρά ιστορία αγώνων πίσω τους. Αυτοί οι αγώνες είναι που έκαναν τις παράγκες σπίτια, αυτοί οι αγώνες είναι που μετατρέπουν τα σφαγεία σε πάρκο, αυτοί οι αγώνες είναι που έδιωξαν το στρατόπεδο, για να γίνει επίσης ένα από τα τρία μεγαλύτερα πάρκα του Λεκανοπεδίου. Αυτοί οι αγώνες είναι που ανέδειξαν τον Βακαλόπουλο δήμαρχο από το 1978 μέχρι σήμερα. Αυτοί οι αγώνες, με κύριο στοιχείο τη λαϊκή ενότητα μακριά από τις ατομικές κομματικές εντάξεις και προτιμήσεις, η παράδοση που έχουν δημιουργήσει, η συνήθεια αυτού του κόσμου να παλεύει, είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην κυβερνητική πολιτική.

***

Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν την Κυριακή οι κάτοικοι του Ταύρου, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση κι αφού κοιταχτούν κατάματα, κύρια τα νέα παιδιά, είναι: υποταγή σ' όσους τους θέλουν "απασχολήσιμους" και ζήτουλες ενός τετάρτου του επιδόματος ανεργίας και άρα "ναι" στην κυβέρνηση και Σούτο στην κάλπη, ή αντίσταση, συνέχεια των αγώνων, αξιοπρέπεια, φιλότιμο, όλα όσα σημαίνει ο Ταύρος στη συνέχειά του και άρα Βακαλόπουλος δήμαρχος;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ