Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Μπ. Αγγουράκη προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών στα κρατητήρια του Τμήματος Δραπετσώνας είναι το αντικείμενο ερώτησης που υπέβαλαν προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης.

Είκοσι αλλοδαποί κάνουν ήδη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού 103 άνθρωποι έχουν κυριολεκτικά στοιβαχτεί και εγκαταλειφθεί σε 12 μόνο κελιά. Για τις ανάγκες τους υπάρχουν πέντε ντουζ με κρύο νερό και πέντε τουαλέτες. Οι χώροι είναι ακατάλληλοι, χωρίς φυσικό φως, χωρίς αερισμό, ενώ οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαιώματα αυλισμού και δεν τους δίνεται κανονικό συσσίτιο. Οπως μάλιστα καταγγέλλει το Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα στα κρατητήρια της Δραπετσώνας ζουν για μήνες αλλοδαποί που το μόνο τους αδίκημα ήταν η παράνομη είσοδος και παραμονή στη χώρα μας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προβλήματα με την απέλασή τους, αφού δεν τους δέχονται οι χώρες στις οποίες πρόκειται να απελαθούν.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Κούρδου Χαν Ρεμζί, μέλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που παρά το ότι υπάρχει αθωωτική απόφαση δικαστηρίου από τις 30-1-97 συνεχίζεται μέχρι σήμερα η κράτησή του. Η κράτηση ενός Ινδού κρατούμενου συνεχίζεται επίσης για πάνω από δέκα μήνες. Οι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, πρώτον, ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν και πότε θα υλοποιηθούν ώστε τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Δραπετσώνας να λειτουργήσουν σωστά και να πληρούν τους στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης των υποδίκων και όχι σαν χώροι όπου στοιβάζονται οι αλλοδαποί κρατούμενοι χωρίς δικαιώματα, δεύτερον, πώς δικαιολογείται η κράτηση αλλοδαπών στα κρατητήρια της Δραπετσώνας για διάστημα που αγγίζει ή ξεπερνά ορισμένες φορές και τον ένα χρόνο, και τρίτον, τι σκοπεύουν να κάνουν με τις περιπτώσεις κρατουμένων που εκκρεμεί η απέλασή τους και οι χώρες τους είτε δεν τους δέχονται, είτε σε περίπτωση επιστροφής τους θα ασκήσουν πολιτικές διώξεις εναντίον τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ