Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ
Το ... Καλό είναι ότι διασώθηκε!

Ενας από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της ήδη βεβαρημένης περιοχής της Κάτω Τούμπας, ο γνωστός στους παλιούς Θεσσαλονικιούς, κήπος του Καλού, διασώζεται - τουλάχιστον σε ένα τμήμα του - χάρη στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Το κτήμα, συνολικής έκτασης 20 περίπου στρεμμάτων, διαθέτει πυκνή βλάστηση και αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες σπάνια πουλιά. Ενας εργολάβος που αγόρασε μέρος του κήπου μετά από πλειστηριασμό, αλλά δε διέθετε άδεια ακόμη για να κτίσει οικοδομή, εισέβαλε στο χώρο με σκαπτικά μηχανήματα και άρχισε να κόβει τα δέντρα. Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δε στάθηκε εμπόδιο στο καταστροφικό του έργο. Σταμάτησε μόνο μετά από παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης που συζητήθηκε το θέμα αποφασίστηκε, μετά και από την πίεση των κατοίκων που ήταν παρόντες, η αναστολή των οικοπεδικών εργασιών κι αυτό σε αντίθεση με την εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Επίσης, η διοίκηση του δήμου μετά και από πρόταση της ΔΑΚ δεσμεύτηκε να προωθήσει επειγόντως τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου, ώστε η περιοχή να χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου. Οπως τόνισαν οι κάτοικοι "δεν είναι δυνατόν στη σημερινή Ελλάδα να επιτρέπεται να ξεριζώνονται δέντρα στις υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά πόλεις μας, τη στιγμή που γίνονται αγώνες διάσωσης της λιγοστής βλάστησης, που μας περιβάλλει".

Ιδιοκτήτης του κήπου που στις αρχές αυτού του αιώνα είχε 35 στρέμματα και τώρα συνολικά είναι λιγότερα από είκοσι, ήταν ο ανθοκόμος Γεώργιος Καλός. Μετά τον πόλεμο οι οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν έναν από τους κληρονόμους στους τοκογλύφους της εποχής, για να περιέλθει τελικά μέρος της έκτασης αυτής στην ΑΤΕ. Η Τράπεζα πριν δύο χρόνια προκήρυξε διαγωνισμό για την εκποίηση δύο στρεμμάτων του οικοπέδου. Μετά από συνεχείς πλειστηριασμούς η έκταση δόθηκε σε εργολάβο αντί του ποσού των 370 εκατ. δρχ. Ο νέος ιδιοκτήτης της έκτασης δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αγόρασε το οικόπεδο από την Τράπεζα με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Τώρα όμως, είπε, βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς για να αγοράσει το κτήμα πήρε δάνειο, βάζοντας υποθήκη όλη την ακίνητη περιουσία του. "Για μένα υπάρχουν ευθύνες σε όλο αυτό το φαύλο κύκλο, που λέγεται κρατική μηχανή", είπε.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πριν ακόμη αρχίσει ο πλειστηριασμός δεν κίνησε διαδικασίες για να τον ματαιώσει, ενώ η ΑΤΕ έκανε τον πλειστηριασμό, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων. "Οι τράπεζες με ανάλγητο τρόπο αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν όχι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις", είπαν στη διάρκεια της συνεδρίασης δημοτικοί σύμβουλοι.

Στο μεταξύ στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ ο πρόεδρός του, Σ. Καπετανόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει για την αλάνα της Τούμπας μόνο 600 εκατομμύρια από τα 3 δισ. που θα πρέπει συνολικά να καταβληθούν στους ιδιοκτήτες. Ετσι οι υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, ότι βρέθηκαν τα χρήματα για τη διάσωση της αλάνας από την τσιμεντοποίηση είναι πλέον λόγια του αέρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ