Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Νέοι δήμοι του Σημίτη, νέοι φόροι στον πολίτη"

Την κραυγή αγωνίας των κατοίκων όλων των χωριών για το ...μέλλον της ερήμωσης που τους επιφυλάσσουν, μετέφεραν, με τις ομιλίες τους, οι Κώστας Παπαλός, Ανδρέας Ψωμιάδης και Γιώργος Χατζοπλάκης,μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το επίμαχο νομοσχέδιο - ανοσιούργημα, που εντελώς απροκάλυπτα προωθεί η κυβέρνηση με τον μανδύα της "κοινωνικής συναίνεσης". Στις ομιλίες τους, αναφέρθηκαν στα πραγματικά προβλήματα της υπαίθρου, που το νομοσχέδιο, όχι μόνο δε λύνει, αλλά, αντίθετα, επιτείνει, ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αυταρχισμό, που εκφράστηκε και με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της. Επιπλέον, έκαναν σαφές ότι "το νομοσχέδιο αυτό θα το καταργήσουμε στην πράξη".

"Η κυβέρνηση βάφτισε τον καταναγκασμό, "κοινωνική συναίνεση"", τόνισε, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Κ. Παπαλός,δήμαρχος Μέλισσας Καρδίτσας. "Δε θέλουμε να ερημωθούν τα χωριά μας. Μια ερήμωση, για την οποία η πολιτεία μάς φορτώνει την ευθύνη, όταν παρακρατά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1 τρισ. περίπου από τους θεσμοθετημένους πόρους της", τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Α. Ψωμιάδης,δήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο. "Η κυβέρνηση δε μας λέει τι θα γίνει με το δημογραφικό πρόβλημα της υπαίθρου, την ανεργία, τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Αρέσκεται να μας κατηγορεί, αποκαλώντας μας "παραγοντίσκους" και να τάζει χρήματα, την ίδια στιγμή που μας παρακρατά 1 τρισ.", σημείωσε ο Α. Ψωμιάδης.

"Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στον αφανισμό της ελληνικής υπαίθρου. Να πούμε όχι στην παραπέρα συρρίκνωσή της. Να προβάλουμε τα μεγάλα προβλήματα, όπως της ανεργίας, της μείωσης του εισοδήματος των αγροτών, την ερήμωσή της. Να πούμε όχι σ' αυτούς που αντιμετωπίζουν τους δήμους και τις κοινότητες σαν εταιρίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αγνοώντας τον κοινωνικό τους ρόλο", τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Χατζοπλάκης,πρόεδρος Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας Καρδίτσας.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, χαιρέτισαν ακόμη ο Επ. Πανάς,καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μανώλης Γλέζος.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΝΔ ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος,λέγοντας πως ο "Ι. Καποδίστριας" αποτελεί ένα εθνικό θέμα. Για να συμπληρώσει πως "όταν έχεις επιχειρήματα, πείθεις, δεν καταναγκάζεις".

Από το ΔΗΚΚΙ, χαιρέτισε ο βουλευτής του Γιώργος Ρόκκος,σημειώνοντας πως η ελληνική ύπαιθρος μπορεί να αναζωογονηθεί μόνο από τους ίδιους τους κατοίκους και αιρετούς. Από την ΠΟΛ.ΑΝ., τέλος, χαιρέτισε ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,βουλευτές της ΝΔ, δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων και μαζικών φορέων. Δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ...

"Κάτω τα χέρια απ' τα χωριά μας"

Με συνθήματα, όπως "Νέοι δήμοι του Σημίτη, νέοι φόροι στον πολίτη", "Η Αυτοδιοίκηση μαζί με το λαό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό", "Δε θέλετε κοινότητες, δε θέλετε αιρετούς, γιατί ζητάτε μάνατζερ και υποτακτικούς", "Πάρτε πίσω τον "Καποδίστρια"",πανό και μαύρες σημαίες, οι συγκεντρωμένοι διέσχισαν την Ακαδημίας για να καταλήξουν έξω από τη Βουλή. Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή, κάτι που πρώτο είχε ζητήσει το ΚΚΕ.Τους είπε, ακόμη, πως η Ενημερωτική Επιτροπή της Βουλής θα μελετήσει το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου, που έθεσε η Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ