Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οι κομμουνιστές ξανάρχονται... "

ΤΟΤΕ, σε παλιότερες, αλήστου μνήμης, εποχές, οι κάθε λογής εκπρόσωποι κι υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος - δεξιοί, κεντρώοι κι "ολίγον αριστεροί" αντικομμουνιστές - προειδοποιούσαν τους αγρότες: μακριά από τους κομμουνιστές γιατί, αν έρθουν στα πράγματα, θ' αρπάξουν τις περιουσίες σας, τα χωράφια, τα σπίτια, τα ζώα σας. Οι κομμουνιστές, βεβαίως, όχι μόνο δεν είχαν σκοπό ν' αρπάξουν τις περιουσίες των μικρών και μεσαίων ξωμάχων της υπαίθρου, αλλά πάλευαν για να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του, όπως πολλές φορές είχε πει ο Αρης Βελουχιώτης.

***

ΤΩΡΑ, στην εποχή του "εκσυγχρονιστικού σοσιαλισμού", το καπιταλιστικό κράτος είναι αυτό που παίρνει τα χωράφια, υποθηκεύει σπίτια, δεσμεύει τρακτέρ των αγροτών. Οχι, δεν αρπάζει άγαρμπα τις περιουσίες των δουλευτών της γης, η "εκσυγχρονιστική" μας κυβέρνηση. (Σ' αυτό, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι διαφέρει από τη Χούντα, η οποία, π. χ., είχε πάρει με το ζόρι 800 στρέμματα από τους κατοίκους των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, προκαλώντας τότε, το 1968, την πρώτη μαζική και δυναμική αντιχουντική διαδήλωση στην Ελλάδα). Αυτή, αρπάζει με "πολιτισμένο" τρόπο. Εφαρμόζοντας την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, εξαναγκάζει χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείψουν την αγροτική απασχόληση και να πουλήσουν, για ένα κομμάτι ψωμί, τα χωράφια τους σε κάποιους που προορίζονται για νέοι μεγαλοτσιφλικάδες. Φροντίζει, μάλιστα, να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία αρπαγής, με το Μητρώο Αγροτών, στο οποίο προβλέπει τη λειτουργία εταιριών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ταυτόχρονα, επιχειρεί τη διάλυση των συνεταιρισμών που αποτελούν αποκούμπι για τους αγρότες. Με το νόμο, φυσικά - μέσω δικαστικών αποφάσεων, όπως αυτή του δικαστηρίου της Αρτας - δεσμεύει και τρακτέρ και - μέσω των τραπεζών - υποθηκεύει και κατάσχει σπίτια κι άλλα περιουσιακά στοιχεία.

***

ΤΟΤΕ, οι αγρότες, όχι μόνον δεν παρασύρθηκαν από την προπαγάνδα και δε φοβήθηκαν να πλησιάσουν τους κομμουνιστές, αλλά έλαβαν μέρος μαζικά στους αγώνες, στους οποίους αυτοί καλούσαν και πρωτοστατούσαν. Αποτέλεσαν την ψυχή της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τους στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στον ΔΣΕ, πρωταγωνίστησαν και στους μετέπειτα δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη.

***

ΤΩΡΑ, οι αγρότες βρίσκουν ξανά μπροστά τους μια αντικομμουνιστική προπαγάνδα - μη γελιέστε και οι σημερινοί κυβερνώντες είναι "ντούροι" αντικομμουνιστές, έστω κι αν η προπαγάνδα τους είναι "λεπτεπίλεπτη", καθότι"εκσυγχρονιστές - σοσιαλιστές" και όχι τόσο "χοντροκομμένη", όπως παλιά - που τους προειδοποιεί να μην παρασύρονται από τους κομμουνιστές κι αγωνίζονται εναντίον της κυβέρνησης και της ΕΕ, διότι αυτοί θέλουν την "Αλβανοποίηση" κι όχι τον "ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό" της Ελλάδας. Πάλι, όμως, οι αγρότες δεν "πείθονται" και δεν τρομοκρατούνται και παλεύουν ενωμένοι - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική.

Ξεροκέφαλοι αυτοί οι αγρότες - "καραγκούνικα κεφάλια" ή μήπως "μπολσεβίκικα"; - κύριε Σημίτη μου...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ