Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθητική βουή αγώνα στη Λάρισα
  • Μεγαλειώδης κινητοποίηση μαθητών Λυκείων, εναντίον της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης
  • Εκπαιδευτικοί κι άλλοι μαζικοί φορείς του Βόλου συντονίζουν τη δράση τους κατά του νέου νόμου για την Παιδεία

Μεγαλειώδη, σε όγκο και παλμό, κινητοποίηση κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν, χτες, οι μαθητές οχτώ Λυκείων της Λάρισας. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν, γεμίζοντας το χώρο στην πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά στην Ιατρική Σχολή, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και υπέρ της δωρεάν παιδείας. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν, δηλώνοντας τη συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών, ο Β. Κατσογιάννης,εκπρόσωπος του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ και ο Δ. Πιτσιάβας,πρόεδρος του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Λάρισας.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, που διάβασε στους συμμαθητές του ο Ηλίας Σκυλλάκος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μαθητών, τονίζεται ότι με το νέο νόμο η κυβέρνηση διαλύει ό,τι είχε απομείνει από τη δωρεάν δημόσια παιδεία και μετατρέπει πλήρως τη μόρφωση σε εμπόρευμα, που το αγοράζουν οι πλουσιότεροι.Αναφέρονται δε τα αιτήματα των μαθητών που είναι:

- Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα του σχολείου που σχετίζονται με υλικό εξοπλισμό (εργαστήρι φυσικής - χημείας, ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το μάθημα της γυμναστικής, αναβάθμιση αιθουσών).

- Ολα τα ξενόγλωσσα βιβλία δωρεάν.

- "Οχι" στα τεστ της Α Λυκείου και στο νέο νόμο με τις πολλαπλές εξετάσεις.

- Ενιαίο, 12ετές, υποχρεωτικό σχολείο για όλους τους μαθητές.

- 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία.

- "Οχι" στα δίδακτρα του πανεπιστημίου και στην εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όχι στα ΙΕΚ - ΚΕΚ, δημιουργία συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, ενταγμένου στη δημόσια δωρεάν παιδεία.

- Οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία για όλα τα σχολεία ως τις αρχές του Νοέμβρη.

- Μαζικοί διορισμοί καθηγητών στην επετηρίδα.

Τέλος καλούνται σε κοινή δράση με τους μαθητές γονείς, καθηγητές, εργαζόμενοι, φοιτητές.

Ακολούθησε πορεία των μαθητών στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη διάρκεια της πορείας οι μαθητές φώναζαν συνεχώς συνθήματα, όπως "Ελάτε μαζί μας στην πορεία, να διεκδικήσουμε δωρεάν παιδεία", "Οχι φραγμούς στη μόρφωση και στη ζωή μας", "Δώστε λεφτά για την παιδεία κι όχι για τα στρατηγεία", "Λευτεριά, μόρφωση, ψωμί, δουλιά" κ. ά. Στο Βόλο

Σε σύσκεψη μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο - συμμετείχαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, πρώην δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων, του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Μαγνησίας, του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, εργατικών σωματείων, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών - συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης. Αποφασίστηκε ο συντονισμός δράσης των φορέων για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής. Για το σκοπό αυτό οι φορείς θα διοργανώσουν νέα πλατιά σύσκεψη, στις 15-10-1997, στις 6 μ.μ., στο κτίριο "Παπαστράτου", για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα συντονισμού της δράσης σε νομαρχιακό, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ