Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική υποβάθμισης του ΕΘΙΑΓΕ

Στην υποβάθμιση και τη συρρίκνωση οδηγεί μεθοδευμένα η κυβέρνηση το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και κατά συνέπεια την αγροτική έρευνα.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει η Ενωση Επιστημόνων Ερευνητών Υπουργείου Γεωργίας (ΕΕΕΥΓ), οι εκπρόσωποι της οποίας, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες τόνισαν: Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τα φυτοφάρμακα και τα συνεταιριστικά χρέη, που άρχισε να συζητείται από προχτές στη Βουλή, χτυπιέται και υποβαθμίζεται η αγροτική έρευνα και οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ. Με το νομοσχέδιο αυτό εκδιώκονται ουσιαστικά 150 περίπου ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ (σε σύνολο 330), οι οποίοι μεταφέρονται στο υπουργείο Γεωργίας ή στον κλάδο των Ειδικών Επιστημονικών Εφαρμογών. Αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι κλείνουν 13 Σταθμοί και Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ στην περιφέρεια και θίγεται το 50% του συνόλου των Ινστιτούτων και σταθμών. Το νομοσχέδιο, επίσης, δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης νέων ερευνητικών κέντρων στο γεωργικό τομέα από ιδιωτικούς φορείς ή από φυσικά πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει παραγκωνισμό του ΕΘΙΑΓΕ. Η ΕΕΕΥΓ διαμαρτύρεται επίσης για την επαναφορά στο υπουργείο Γεωργίας των Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Εργαστηρίων Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεων Λιπασμάτων (ΠΕΓΕΑΛ). Ακόμα επισημάνθηκε άλλη μια "πονηρή" διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία αλλάζει τη διαδικασία επιλογής του Γενικού Διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ, καταργώντας τους μέχρι τώρα όρους και κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να διορίζει διευθυντή της αρεσκείας της, ανεξαρτήτως προσόντων και εμπειρίας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΕΕΥΓ τόνισαν χτες, ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ οδηγείται και σε μισθολογική υποβάθμιση, αφού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ερευνητών, που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, εξαιρέθηκαν επιλεκτικά οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ