Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεμφραγματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Η μη ανανέωση των συμβάσεων δύο αγροτικών γιατρών θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας τέσσερα τμήματα

Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και διογκωμένο το οικονομικό έλλειμμά του θα βρει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας ο νέος χρόνος. Σ' αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόλυση στο τέλος του χρόνου δύο ειδικευμένων αγροτικών γιατρών, λόγω λήξης και μη ανανέωσης της σύμβασής τους, μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να χαρακτηρίσει παράνομες τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους πριν έξι μήνες.

Μία τέτοια εξέλιξη - καθώς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε - θα οδηγήσει στο κλείσιμο του κυτταρολογικού και αιματολογικού τμήματος και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ορθοπεδικού και αναισθησιολογικού τμήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας - Βοιωτίας έχει επισημάνει προ πολλού το πρόβλημα που θα προκύψει αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των αγροτικών γιατρών κι έχει ζητήσει να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν τουλάχιστον οι κενές οργανικές θέσεις. Αίτημα όμως που δε βρήκε ανταπόκριση απ' το υπουργείο Υγείας.

Ομως, γρήγορα το Νοσοκομείο Χαλκίδας θα βρεθεί προ αδιεξόδου για οικονομικούς λόγους και γι' αυτό πρέπει να επιχορηγηθεί για να καλύψει το έλλειμμα του 1,4 δισ. Το χρέος αυτό δημιουργήθηκε από την ελλιπή χρηματοδότηση - ακόμα και κάτω απ' τους προϋπολογισμούς λιτότητας - για τις λειτουργικές δαπάνες.

Το χρέος προς τους προμηθευτές είναι τεράστιο, καθώς τα χρήματα για τις προμήθειες χρησιμοποιούνται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του νοσοκομείου, το έλλειμμα θα διευρυνθεί το 1997 κατά 300 - 400 εκατ. δραχμές. Αλλά και το υπάρχον κτίριο του νοσοκομείου, μέσα στην πόλη της Χαλκίδας, δεν προσφέρεται πλέον για χρήση λόγω... στενότητας χώρου. Μάλιστα, προκειμένου να αποκτήσουν οι γιατροί γραφεία και να μη δέχονται τους ασθενείς στους διαδρόμους, έκαναν συμπληρωματικές κατασκευές στους χώρους αναμονής του νοσοκομείου.

Κάθε χρόνο το Νοσοκομείο Χαλκίδας δέχεται περίπου 10.000 άτομα και εξυπηρετεί και τις ανάγκες της Βοιωτίας. Περίπου 80.000 άτομα περνούν ετησίως από τα εξωτερικά ιατρεία και κάνει 380.000 εργαστηριακές εξετάσεις.Τα παραπάνω δείχνουν ότι επείγει το θέμα της ανέγερσης νέου, σύγχρονου νοσοκομείου στη Χαλκίδα, όπως είναι το πάγιο αίτημα του λαού της Χαλκίδας. Προοπτική, όμως, που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ