Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ το βάρος της απόφασης

Σε νέο αδιέξοδο και πάλι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αφού το Νομαρχικό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής δεν υπέδειξε χώρους για ΟΕΔΑ στην περιοχή τους

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης καλείται πλέον να αποφασίσει για τη χωροθέτηση των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική, καθώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατέληξε σε απόφαση που οδηγεί σε αδιέξοδο, αποδεχόμενο μόνο τη θέση της μελέτης του Πανεπιστημίου Θράκης ότι δεν υπάρχουν χώροι στην περιοχή.

Το ΝΣ, που συνεδρίασε το Σάββατο για να προτείνει τους χώρους της Ανατολικής Αττικής που θα δεχτούν ΟΕΔΑ, όπως είχε συμφωνηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισε ότι αποδέχεται τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης που έγινε για λογαριασμό της και κατά την οποία δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στην Ανατολική Αττική για να δεχτεί ΟΕΔΑ. Η απόφαση ακόμα τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί χώρος σε όμορες νομαρχίες για συνδιαχείριση των σκουπιδιών. Ακόμα και για να μπορέσει η απόφαση να αφήσει έξω την περιοχή "Μαυροβούνι" στο Γραμματικό, που η μελέτη τη θέλει τη λιγότερο ακατάλληλη για να δεχτεί ΟΕΔΑ και ειδικά σε περίπτωση "έκτακτης ανάγκης", τονίζει ότι ούτε σε τέτοια περίπτωση συντρέχει λόγος για να γίνει χωροθέτηση στην Ανατολική Αττική.

Η απόφαση του ΝΣ θα σταλεί τις επόμενες μέρες στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει τελικά. Σε περίπτωση όμως που ο υπουργός δεχτεί την απόφαση του ΝΣ και αρνηθεί για μία ακόμα φορά να πάρει την πολιτική ευθύνη και να εφαρμόσει το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τότε δημιουργείται και νέο αδιέξοδο στο πρόβλημα. Είναι ενδεικτικές πάντως οι προθέσεις του νομάρχη Δημήτρη Φράγκου για το θέμα, ο οποίος πρότεινε να προστεθεί στην απόφαση ότι "πρέπει να διερευνηθούν και άλλες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων", φωτογραφίζοντας το εργοστάσιο καύσης. Κάτι που διάφορα τοπικά συμφέροντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Η πρόταση του νομάρχη τελικά δεν έγινε δεκτή.

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές

Οσον αναφορά το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών, που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 17 Γενάρη, το ΝΣ αποφάσισε η νομαρχία με τους δήμους και τιςκοινότητες της περιοχής να βρουν λύση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το μόνο όμως που τονίστηκε γι' αυτή τη λύση που θα βρουν είναι ότι θα επιλέξουν δύο χώρους στην Ανατολική Αττική όπου εκεί θα δημιουργηθούν πρόωροι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Το πώς θα βρεθούν οι χώροι (χρειάζεται μελέτη) και το πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια των ανεξέλεγκτων χωματερών μέχρι να λειτουργήσουν οι ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να κατασκευαστούν, έμειναν αναπάντητα.

Στο ΝΣ επίσης κατατέθηκε υπόμνημα εφτά κοινοτήτων και δήμων της Βόρειας Αττικής, στο οποίο αναφέρονταν οι λόγοι που υποστηρίζουν ότι η περιοχή "Μαυροβούνι" θεωρείται ακατάλληλη για ΟΕΔΑ.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Νίκος Στεφανίδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση. Επισήμανε ακόμα ότι οι κάτοικοι της Αττικής πρέπει να συνεχίσουν να ανησυχούν για την παραπέρα διαιώνιση του προβλήματος. "Δεν πρέπει να δοθεί χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση ώστε να πετάξει από πάνω της τις σημαντικές της ευθύνες, ανοίγοντας το παράθυρο στην καταστροφική, για το περιβάλλον, καύση των απορριμμάτων", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ