Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμείς αποφασίζουμε

"Θα ανταμώσουμε ξανά", "μαζεύω τα ξύλα για το χωριό, γιατί, καταλαβαίνεις, κάπως πρέπει να ανάψει και η σόμπα", "καλά τα πήγαμε μέχρι εδώ, πάμε πίσω να δούμε πώς θα ετοιμαστούμε για μετά τις γιορτές", "άστα να τρέχουν τα κανάλια, εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε", "ηττημένοι είναι μόνο οι απόντες", "έλα να πιούμε ένα τσίπουρο", "το "40άρι" έφυγε ήδη για τα κούτσικα", "την άλλη φορά δε θα έχουμε μπροστά μας γιορτές...".

Κυριακή πρωί ξανά στα μπλόκα. Είχε προηγηθεί το πρωινό του Σαββάτου, το μεσημέρι του Σαββάτου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Κουβέντα και ξανά κουβέντα. Την ώρα που "τα κανάλια" στήνουν τους από τα πριν έτοιμους - απόντες του αγώνα - για να καταγγείλουν εκ του ασφαλούς το άνοιγμα των δρόμων, αυτούς, που λίγες μέρες πριν καλούσαν τους αγρότες να ανοίξουν τα μπλόκα και να φιλήσουν την ποδιά του Σημίτη, οι φρουροί των μπλόκων συζητούν, εξαντλητικά, επίμονα, βγάζουν πίκρα, οργή, καταστρώνουν ήδη σχέδια για την επόμενη φορά, την οποία μάλιστα προσδιορίζουν και χρονικά. Το διαβατήριο "Ριζοσπάστης" ανοίγει μια θέση στα πηγαδάκια. Για συζήτηση, όχι για συνέντευξη. "Και συ τι λες;", "αυτά που λέμε δεν είναι για να τα γράψεις". Μαχητές, 25 μέρες τώρα, έχουν ήδη αποκτήσει συνείδηση ορισμένων πραγμάτων, ανάμεσα σε άλλα μαθαίνουν όλον αυτόν το καιρό "πού" και "τι" να λένε. Εμφανίζεται, ξάφνου, κάποιος από την ομάδα του γνωστού Ζαρκινού, συνοδευόμενος από δυο - τρεις ακόμα και, δήθεν, συζητώντας με τους άλλους δίπλα στις κάμερες, βγάζει την "αγανάκτησή" του, γιατί νιώθει, όπως λέει, "προδομένος". Η παρέμβαση των φρουρών των μπλόκων - καταπέλτης: "Πες μας πού κοιμήθηκες το βράδυ, ρε φίλε; Γιατί εμείς ήμασταν μαζί με τον Μπούτα όλη τη νύχτα εδώ". Καπνός ο δικός σου. Πάνω που είχαν ανάψει οι κάμερες, χάθηκε το θέμα. Μετά από λίγο, δύο της τοπικής οργάνωσης του "ΣΥΝ" - δεν έκατσαν ούτε ένα βράδυ σε μπλόκο - αρχίζουν να σπέρνουν ότι είναι λάθος του Μπούτα που δεν πάει να συναντήσει τον Σημίτη. Μόλις, όμως, εμφανίζεται ο ίδιος ο Β. Μπούτας στο πηγαδάκι, το βάζουν στα πόδια. Οι κάμεραμαν φεύγουν απογοητευμένοι. Η συζήτηση συνεχίζεται με συμμέτοχους αυτούς που στάθηκαν πράγματι φρουροί των μπλόκων. Και αφορά, τι άλλο; Το πώς και πότε θα συνεχίσουν αυτό που τώρα διακόπτουν. Κουβέντα που γίνεται καθαρό πως δεν είναι δημοσιεύσιμη.

Το κουβεντιάσαμε

Ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Μπλόκο Συκουρίου. Οι Τρικαλινοί το 'χουν ρίξει στο γλέντι. Ομάδα - υπόδειγμα μαχητών ένας προς έναν. Από νωρίς τ' απόγευμα φρόντισαν να κάνουν καθαρή την ομόφωνη θέση τους: "Συνεχίζουμε όσο χρειαστεί. Είμαστε έτοιμοι να πειθαρχήσουμε σε όποια απόφαση". Τα κανάλια μετέδωσαν αυτή τη θέση ως διαφωνία. "Ας τους να λένε", θα πει ο Σπύρος Τσιοτινός. "Το κουβεντιάσαμε, υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον ότι θα είμαστε και πάλι εδώ μόλις χρειαστεί. Κάναμε κι ένα γλέντι, έτσι για το μέρος που μας φιλοξένησε 25 μερόνυχτα. Πάμε στα χωριά να συνεχίσουμε...".Μπλόκο "Βιοκαρπέτ". Μεσάνυχτα και κάτι. Ο Βαγγέλης Μπούτας μαζεύει χωριό το χωριό τους φρουρούς του μπλόκου και συζητάνε. Εξηγεί τις σκέψεις της Πανθεσαλικής Συντονιστικής. Θέτει το ερώτημα: Συνεχίζουμε ενωμένοι, χωρίς να συγκρουστούμε με τον κόσμο που έρχεται να περάσει τις γιορτές, ή το τραβάμε;

Πάμε στα χωριά να κάνουμε και μεις γιορτές, το συζητάμε και ξαναγυρίζουμε! Ομόφωνη, ομόθυμη η θέση από τους παρόντες εκείνη την ώρα στο μπλόκο.

Ο,τι πει η Συντονιστική

Μπλόκο Αλμυρού, 10 το πρωί του Σαββάτου. Η πρωινή βάρδια του μπλόκου κάνει έναν τυπικό έλεγχο στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Αφήνει να περνούν όλα τα επιβατικά ΙΧ. "Περιμένουμε την απόφαση της Συντονιστικής και ανάλογα θα πράξουμε", απαντούν στο αν θα συνεχίσουν. Στις 2,30 το μεσημέρι, μόλις έγινε γνωστό ότι η Συντονιστική διέκοψε τη μεσημεριανή συνεδρίαση για να συνεχίσει το βράδυ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο αποκλεισμός, το μπλόκο σφράγισε πάλι για όλους. Το ίδιο και το μπλόκο στο Βελεστίνο.

Μπλόκο "Βιοκαρπέτ". Μεσημέρι Σαββάτου. Μόλις έχει τελειώσει η συνεδρίαση της Συντονιστικής. Ο Β. Μπούτας επιστρέφει ξανά στο μπλόκο για ενημέρωση. Την ίδια ώρα, οι δεκαπέντε κλούβες των ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση, δήθεν για να διευκολύνουν την κυκλοφορία στις διασταυρώσεις που δεν έχουν στηθεί μπλόκα, κάνουν προκλητική διέλευση μέσα από τα χωριά του κάμπου και καταλήγουν στη Λάρισα. Η απάντηση άμεση. Δεκάδες αγρότες, που είχαν ήδη πάει στα χωριά τους για τις γιορτές, επιστρέφουν στο μπλόκο και ετοιμάζονται για σύγκρουση... "Θα φύγουμε από δω, μόνο αν το πει η Συντονιστική". Οταν γίνεται καθαρό πως τα ΜΑΤ δεν κατευθύνονται προς τα μπλόκα, η συζήτηση γυρνά εκεί που είχε μείνει: "Πάμε στα χωριά για τις γιορτές και αποφασίζουμε το πώς συνεχίζουμε. Αν χρειαστεί να μείνουμε, μένουμε". Τα κανάλια απόντα κι απ' αυτές τις συζητήσεις.

Απόγευμα Σαββάτου. Συνεχίζεται η συνεδρίαση της Συντονιστικής. Εξαντλητική συζήτηση για όλες τις πλευρές του αγώνα. Κατατίθενται διάφορα κείμενα για μια κοινή ανακοίνωση. Κουβέντα, λέξη τη λέξη, για το κείμενο της ομόφωνης, τελικά, ανακοίνωσης. Η εξέλιξη χαλάει το τηλεοπτικό σόου. Οι ειδικοί απεσταλμένοι μεταδίδουν διάφορα απίθανα πράγματα για διάσπαση της Συντονιστικής. Την επόμενη μέρα, το μεσημέρι της Κυριακής, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Θανάσης Κοκκινούλης, ανάμεσα σε άλλα, δηλώνει: Στη διάρκεια αυτού του αγώνα, μάθαμε πώς να διατηρούμε τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις μας και, ταυτόχρονα, να κάνουμε έναν ενωμένο ταξικό αγώνα.

Ψιλά γράμματα αυτά για ορισμένους. Το μέγα κέρδος για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ