Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση αποκατάστασης της "κοινωνικής συναίνεσης"

Τα κουρέλια της μάσκας του "φιλολαϊκού εκσυγχρονιστή", η οποία δέχτηκε ισχυρά πλήγματα από την αναμέτρηση με τους αγρότες, επιχειρεί να μαζέψει όπως όπως η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση - αλλά και τα μεγάλα αφεντικά που βρίσκοντα πίσω της - είναι ότι έχει υποστεί μια σοβαρή ήττα στην εναγώνια προσπάθειά της να επιβάλει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς, δήθεν, "έντονες κοινωνικές τριβές και αντιπαραθέσεις". Η εικόνα της"κοινωνικής συναίνεσης" στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για την οποία καυχόταν η κυβέρνηση Σημίτη απέναντι στα "μεγάλα αφεντικά", έχει καταρρεύσει παταγωδώς μετά τον αποφασιστικό αγώνα των αγροτών, αλλά και των ναυτεργατών, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο.

Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να επανορθώσει αυτή την εικόνα και να κλείσει τις πληγές που έχουν ανοίξει στο μέτωπο της "κοινωνικής συναίνεσης" και, ταυτόχρονα, να προληφθούν και "ενσωματωθούν" νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Η επιχείρηση "αποκατάστασης της κοινωνικής συναίνεσης" από την πλευρά της κυβέρνησης περνά μέσα από την αποφυγή θριαμβολογίας για τη "νίκη", όπως κρυφοπερηφανεύονται, επί των αγροτών, τη δρομολόγηση διαδικασιών "διαλόγου" - στο πλαίσιο, βέβαια, της αντιαγροτικής πολιτικής - με την "επίσημη" και "του χεριού της" ηγεσία των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει η κυβέρνηση στη συστηματική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει για να περάσει ένα κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας μεταξύ των αγροτών, ιδιαίτερα μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ενεργά στα μπλόκα στη Θεσσαλία. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιεί τα ΜΜΕ και τους πληρωμένους "κονδυλοφόρους", οι οποίοι ανακαλύπτουν κλίμα απογοήτευσης στη Θεσσαλία και, ανύπαρκτους, αγρότες που μιλούν για "προδοσία του αγώνα".

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση απέναντι στα αιτήματα των αγροτών. Ωστόσο, στο πλαίσιο της πρόληψης νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων, όπως η αντιμετώπιση των ζημιών από φυσικές καταστροφές κυρίως των βαμβακοπαραγωγών, με τρόπο "αθόρυβο" και σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να διασπάσει τους αγρότες.

"Στρατηγική κοινής αποδοχής"

Η κυβερνητική "γραμμή" επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Κ. Σημίτη, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή, βολική για την κυβερνητική προπαγάνδα, θέση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από την αναμέτρηση για τους αγρότες, γιατί δεν υπήρξε αναμέτρηση με τους αγρότες (!).

Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της, γιατί, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "επικράτησαν οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της σύνεσης και της ευθύνης".

Η αγωνία που διακατέχει την κυβέρνηση για την αποκατάσταση της "κοινωνικής συναίνεσης", στο πλαίσιο βέβαια της κυβερνητικής πολιτικής, εκφράστηκε και από τον Δ. Ρέππα, ο οποίος είπε ότι "είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση επί των θεμάτων αυτών (σ.σ. της αγροτικής πολιτικής), προκειμένου να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και τομές μακράς πνοής, που πρέπει να γίνουν στο γεωργικό τομέα, ώστε να καταλήξουμε σε μια στρατηγική κοινής αποδοχής (!) για την αγροτική πολιτική".

Φρόντισε, όμως, να επαναλάβει, τόσο το πλαίσιο του "διαλόγου" - οι γνωστές κυβερνητικές θέσεις - όσο και τις κυβερνητικές προθέσεις. "Οι συζητήσεις αυτές, είπε, θα πρέπει να διέπονται από κάποιες βασικές αρχές, οι οποίες αποτελούν και τους αναλλοίωτους άξονες, πάνω στους οποίους μπορεί να κινηθεί η κυβερνητική πολιτική".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ