Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι 25 μέρες ήταν η αρχή

"Τα 25 μερόνυχτα είναι η αρχή". Σ' αυτή τη φράση, που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,αναδεικνύεται η ουσία και η προοπτική της αγροτικής κινητοποίησης, που συγκλόνισε ολόκληρη της Ελλάδα κι έστειλε σαφές και δυναμικό μήνυμα αντίστασης στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Μια κινητοποίηση, που αναστάλθηκε - με ομόφωνη απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη των χιλιάδων Θεσσαλών αγροτών που πάλεψαν στα μπλόκα - την Κυριακή το πρωί.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, που ξεκίνησαν την κινητοποίηση στις 28 Νοέμβρη, με πάνω από 10.000 τρακτέρ ν' αποκλείουν την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και βασικούς οδικούς κόμβους στους νομούς, έφυγαν μαζικά και οργανωμένα, όπως πήγαν, πάνω στα τρακτέρ τους, με το κεφάλι ψηλά, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν γρήγορα, πιο πολλοί, πιο αποφασιστικοί κι ακόμα καλύτερα οργανωμένοι.

Στις 9 το πρωί της περασμένης Κυριακής, τα μέλη της Πανθεσσαλικής και των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα συζήτησαν στα μπλόκα την κατ' αρχήν απόφαση για αναστολή της κινητοποίησης, που είχε ληφθεί στις 2.30 το πρωί. Οι φρουροί των μπλόκων συμφώνησαν με την απόφαση και από τις 10 η ώρα άρχισε η αποχώρηση των τρακτέρ, με κορναρίσματα και τους ξωμάχους να δηλώνουν ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι.

Είχε προηγηθεί η μαραθώνια συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, που άρχισε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, διακόπηκε μετά από δυο ώρες, για να γίνει ενημέρωση και να ληφθούν γνώμες από τους φρουρούς των μπλόκων και συνεχίστηκε στις 6 το απόγευμα, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Η συνεδρίαση κράτησε μέχρι τις 2.30 το πρωί της Κυριακής - ταυτόχρονα συνεδρίασαν και τα μέλη των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών - αλλά η απόφαση δεν ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ, αφού έπρεπε να συζητηθεί πάλι πρώτα στα μπλόκα.

Μετά την αποχώρηση των αγροτών, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή παραχώρησε, στις 12 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε την αναστολή της κινητοποίησης και παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα του αγώνα, τονίζοντας ότι:

  • Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών αποτέλεσε το κύριο όπλο της μάχης και έκανε την κυβέρνηση και το οικονομικό κατεστημένο να τρέμουν.
  • Η στήριξη του αγώνα από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού ανέδειξε τους συμμάχους της αγροτιάς.
  • Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και η συμμαχία της με βιομηχάνους, μεγαλέμπορους κι άλλους εκμεταλλευτές του λαού έδειξε ποιοι είναι οι εχθροί της αγροτιάς.
  • Το αγροτικό πρόβλημα αναδείχτηκε σ' ολόκληρη την κοινή γνώμη και κανείς τώρα - κυβέρνηση, κόμματα, άλλοι φορείς - δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το αγνοεί και πρέπει όλοι να πάρουν συγκεκριμένη θέση για τη λύση του.
  • Οι αυριανοί αγώνες ξεκινάνε από νέα, πιο ενισχυμένη θέση.
Ετοιμοι για νέους αγώνες

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής υπογράμμισαν:

  • Η απόφαση για αναστολή της κινητοποίησης, που είναι ομόφωνη, ελήφθη αφού πάρθηκε σοβαρά υπόψη ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν ήθελαν - ενόψει των γιορτών - να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζόμενους, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που τους συμπαραστάθηκε ενεργά και συγκινητικά στα 25 μερόνυχτα της μάχης. Στην απόφαση δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο ούτε η κούραση, ούτε η απογοήτευση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της κυβέρνησης. Αντιδράσεις ουσιαστικές από φρουρούς των μπλόκων δεν υπάρχουν, αφού οι αγρότες συναποφάσισαν στα μπλόκα και δηλώνουν παντού και πάντα την εμπιστοσύνη τους προς τις Συντονιστές Επιτροπές. Κάποιες φωνές αντίρρησης που ακούστηκαν ήσαν υποβολιμαίες και από ανθρώπους έξω από το αγροτικό κίνημα, που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Βεβαίως υπήρξε και η άποψη ότι μπορούσε να κρατήσει η κινητοποίηση δυο - τρεις μέρες ακόμα, αλλά αυτό συζητήθηκε και στις Νομαρχιακές και την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και μετά ελήφθη η ομόφωνη απόφαση.
  • Δε συντρέχει λόγος να ζητηθεί τώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αφού ο Κ. Σημίτης, επί 25 μέρες, αρνήθηκε πεισματικά, προκλητικά και κυνικά, τον ουσιαστικό διάλογο και θέλει ως συνομιλητές τους τους καρεκλοκένταυρους των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, οι οποίοι, όχι μόνο ήταν οι απόντες του αγώνα, αλλά προσπάθησαν, με κάθε τρόπο, να τον υπονομεύσουν.

Αν θέλει η κυβέρνηση - τονίστηκε - μπορεί να λύσει τα προβλήματα των αγροτών και χωρίς συνάντηση με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Βεβαίως, αν ο πρωθυπουργός ζητήσει συνάντηση για να συζητηθούν επί της ουσίας και να ικανοποιηθούν τα έξι συγκεκριμένα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού, αυτό θα γίνει αποδεκτό. Ομως - υπογραμμίστηκε - σε κάθε περίπτωση, οι γνήσιοι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών της Θεσσαλίας δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε "διαβούλια" και "παραβούλια" που αποτελούν παγίδα για το αγροτικό κίνημα και αποσκοπούν να εξασφαλίσουν την αποδοχή των αγροτών στο ξεκλήρισμά τους.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάσει αμέσως μετά τις γιορτές για να εκτιμήσει ολόπλευρα και σε βάθος τα συμπεράσματα του αγώνα και να ξεκινήσει την προετοιμασία των νέων κινητοποιήσεων, με διάφορες μορφές πάλης, που έρχονται, αφού τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν και τα αγροτικά προβλήματα παραμένουν οξυμένα και άλυτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ