Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Εφραξαν το "κανάλι του θανάτου"

Οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Καβαλαρίου και Περιβολακίου διαμαρτύρονται γιατί το κανάλι της Καρύμτσας μεταφέρει και διοχετεύει στη λίμνη Λαγκαδά τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων

Μετά από ομόφωνες αποφάσεις δύο κοινοτήτων, των Καβαλαρίου και Περιβολακίου της περιοχής Λαγκαδά,οι κάτοικοί τους προχώρησαν την Κυριακή στο κλείσιμο του Καναλιού Καρύμτσα,ώστε να σταματήσει η ροή των βιομηχανικών λυμάτων, τα οποία διέρχονται από τα παραπάνω χωριά και καταλήγουν στη λίμνη του Λαγκαδά. Οι κάτοικοι με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονται για τη μέχρι τώρα στάση της πολιτείας στο θέμα της μόλυνσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που μαστίζει τη λίμνη της Κορώνειας, το οικοσύστημα και τους υδροβιότοπους της περιοχής. Η Καρύμτσα διοχετεύει στη λίμνη το 1/3 των λυμάτων που διαθέτουν παράνομα οι βιομηχανίες. Αν και ο υδροβιότοπος του Λαγκαδά είναι προστατευόμενος με τη Συνθήκη Ραμσάρ, η χώρα μας αθετεί την υπογραφή της σε αυτήν τη συνθήκη, αφού δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία και αφήνει ασύδοτα πάνω από 20 μεγάλες βιομηχανίες να σκορπούν τα επικίνδυνα λύματά τους σε φυσικούς χειμάρρους και στη λίμνη.

"Δεν ήρθαμε να κλείσουμε τα εργοστάσια, αλλά να σταματήσουμε το θάνατο",λέει ο πρόεδρος του Καβαλαρίου Χρ. Μητσόπουλος."Ολο το χωριό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της λαϊκής συνέλευσης. Εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία αφόρητη κατάσταση από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Παρ' όλες τις εκκλήσεις μας, τις διαμαρτυρίες, τις αναφορές και τις καταγγελίες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καμία λύση δε δόθηκε. Ετσι, η αγανάκτηση για τη στάση της πολιτείας και των υπηρεσιών της μάς οδηγεί να μπαζώσουμε το κανάλι".

"Οποιος χτίσει αυθαίρετα μία καλύβα, θα τον πάνε αμέσως στον Εισαγγελέα", συνεχίζει ο Χρ. Μητσόπουλος. "Αυτούς τους βιομήχανους, που παρανομούν και σπέρνουν το θάνατο, γιατί δεν πάει να τους συλλάβει κανείς; Εμείς δε θέλουμε να κλείσουν τα εργοστάσια, αλλά να πάρουν μέτρα οι βιομήχανοι για να μην κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων και καταστρέφεται το περιβάλλον".

Η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχείλισε από την ώρα που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού, που πάρθηκε από τις γεωτρήσεις. Οι αναλύσεις αυτές δείχνουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο και μη πόσιμο και ακόμη φανερώνουν υπόγεια μόλυνση του νερού που προέρχεται από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα.

Να σημειωθεί ότι δίπλα στο χείμαρρο Καρύμτσα και σε απόσταση μόλις 13 μέτρων βρίσκεται μία γεώτρηση από την οποία υδροδοτείται η Κοινότητα Φιλύρου Θεσσαλονίκης.

"Το κράτος δείχνει στην περιοχή μας την αναλγησία και την ανυπαρξία του", δηλώνει στο "Ρ" ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά Χρ. Χατζηπαραδίσης."Οι κάτοικοι δικαιολογημένα προχώρησαν στην ενέργεια αυτή. Ο Σύλλογος μας συμπαρίσταται στις δύο κοινότητες και στους κατοίκους. Δεν πάει άλλο".

"Η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται όλο και χειρότερη. Η δυσοσμία από τα κανάλια είναι έντονη και απειλείται η υγεία των κατοίκων. Αυτή η ενέργεια είναι μόνο η αρχή", λέει ο Πέτρος Πουτλής,μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

"Δεν μπορούμε να καθίσουμε μέσα στο σπίτι μας από τη δυσοσμία. Με το νερό δεν μπορούμε πλέον ούτε τα χωράφια μας να ποτίσουμε. Μας διώχνουν από τον τόπο μας", συμπληρώνει ο Μιχ. Ιωαννίδης,κάτοικος του Καββαλαρίου.

Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ