Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενσταση για ακύρωση των εκλογών λόγω "εξίτ πολ"

Την ακύρωση των βουλευτικών εκλογών της 22ας του Σεπτέμβρη 1996 ζητάει ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μαν. Κεφαλογιάννης με τρεις ενστάσεις που κατέθεσε χτες στο Εκλογοδικείο λόγω της εφαρμογής της δειγματοληπτικής διάγνωσης και καταγραφής των εκλογικών προτιμήσεων, το λεγόμενο "εξίτ πολ". Παράλληλα, κατατέθηκαν άλλες 28 ενστάσεις από υποψήφιους βουλευτές.

Στις ενστάσεις του ο Μ. Κεφαλογιάννης στρέφεται κατά της εκλογής των βουλευτών Ν. Σηφουνάκη, Στρ. Κόρακα, Μ. Χρυσοχοϊδη, Αθ. Γεωργιάδη, Μ. Γικόνογλου, Φ. Ιωαννίδη και Μ. Καρχινάκη και ζητάει την ακύρωση των βουλευτικών εκλογών στις περιφέρειες Λασιθίου, Ημαθίας και Λέσβου, αλλά και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Στην ένταση υποστηρίζεται ότι η εφαρμογή του "εξίτ πολ" παραβίασε τη μυστικότητα της ψήφου, γιατί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων άρχισαν να διαρρέουν πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες.

Επίσης, χτες κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο άλλες 28 ενστάσεις από αποτυχόντες υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι επικαλούνται κώλυμα εκλογής (άρθρο 56 του Συντάγματος) και στρέφονται εναντίον των εξής συναδέλφων τους: Ε. Βλασσόπουλου (ΠΑΣΟΚ) Λάρισας, Α. Ζιάγκα (ΠΑΣΟΚ) Τρίκαλα, Θ. Γεωργιάδη (ΠΑΣΟΚ) Πέλλα, Χ. Βαρελή (ΠΑΣΟΚ) Αιτωλοακαρνανία, Στ. Βρέντζου και Εμ. Σταυρακάκη αμφότεροι (ΠΑΣΟΚ) στο Ηράκλειο Κρήτης, Α. Γεωργιάδη (ΠΑΣΟΚ) Ημαθία, Μ. Καρχινάκη (ΠΑΣΟΚ) Λασίθι, Α. Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ) Κοζάνη, Ι. Παπαδάτου (ΠΑΣΟΚ) Ζάκυνθο, Αν. Χωρέμη (ΠΑΣΟΚ) Κορινθία, Μ. Κοντού (ΝΔ) Α' Αθηνών, Ι. Καραμπίνα (ΝΔ) Αρτας, Ελ. Παπανικολάου (ΝΔ) Μεσσηνίας, Β. Μπαρμπαγιάννη (ΝΔ) Β' Πειραιά, Ακήφογλου Μπηράλ (ΝΔ) Ξάνθης.

Τέλος, ενστάσεις κατέθεσαν οι εξής υποψήφιοι βουλευτές επικαλούμενοι διάφορους λόγους: Ο Δ. Μπέης κατά του Γ. Ρωμαίου και των Στ. Ληναίου και Κ. Τσουκάτου,ο Α. Τσιπλάκος κατά του Ε. Μπασιάκου,ο Θ. Αναγνωστόπουλος και Στ. Ματζαμπετάκης για παράβαση της αρχής της εξομάλυνσης. Κατατέθηκε και μια ένσταση από εκλογέα κατά της ανακήρυξης των εκλογών, αλλά και κατά της ανακήρυξης του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ