Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Να στρέψουμε την προσοχή μας στους αγώνες

Την ανάγκη να στραφεί η προσοχή της οργάνωσης στα μελλοντικά καθήκοντα και τους αγώνες που έρχονται, εντόπισε από την αρχή της παρέμβασής του ο Δημήτρης Γόντικας,που παρακολούθησε εκ μέρους του ΠΓ τη συνεδρίαση.

Περισσότερο, σημείωσε, πρέπει να ασχοληθούμε με τις διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία, ποσοτικά και ποιοτικά. Να έχουμε καθαρό ότι ένας κόσμος ψήφισε ΠΑΣΟΚ, χωρίς να του δίνει και δίκιο. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Για τη ΝΔ, επίσης, να έχουμε καθαρό ότι δεν είναι περιστασιακή η κρίση, αντανακλά γενικότερες διεργασίες, ανακατατάξεις. Γενικότερα δημιουργούνται προϋποθέσεις συσπειρώσεων, αγώνων. Κυρίως, τόνισε, ξεπερνιέται το "δεξιά - αντιδεξιά", φαίνεται το ταξικό περιεχόμενο των αντιθέσεων. Καταλαβαίνει ο κόσμος μέσα από την εμπειρία του ποιος πολιτικά, ταξικά είναι ο αντίπαλος.Για το ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένας μόνο δείκτης για την επιρροή, το κύρος και την απήχηση που συναντούν οι θέσεις μας. Το σημαντικό είναι ότι όλη αυτή την περίοδο δοκιμάσαμε στην επαφή μας με τον κόσμο την πολιτική, τις εκτιμήσεις μας, την προοπτική που δίνουμε.

Αναφερόμενος στο επόμενο διάστημα, ο Δ. Γόντικας σημείωσε ότι μετά και τις αμερικανικές εκλογές θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις ως προς την επιτάχυνση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού και στην περιοχή μας. Εξελίξεις θα υπάρχουν, συνέχισε, και στην ΕΕ καθώς επιταχύνονται οι προσπάθειες προώθησης των σχεδίων του άξονα Γερμανίας - Γαλλίας.

Αξιοσημείωτη, τόνισε, είναι και η ένταση της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως εκφράζεται και στη χώρα μας από τα παραρτήματα των πολυεθνικών. Να περιμένουμε, συνέχισε, ένα ζοφερό μέλλον, αλλά και αύξηση της κοινωνικής ανισότητας. Αντικειμενικά θα υπάρξει και όξυνση της ταξικής πάλης, ήδη αυτό φαίνεται σε μια σειρά χώρες, ακόμα και στις ΗΠΑ.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε ελιγμό της σοσιαλδημοκρατίας τη θεωρία περί Κεντροαριστεράς και σημείωσε ότι πρέπει να αναμένεται ένταση των παρεμβάσεων του ξένου παράγοντα στα πολιτικά πράγματα, στις διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων. Θα υπάρξει, επίσης, ένταση του αυταρχισμού, όπως δείχνουν ήδη τα παραδείγματα από την Αγγλία και τις ΗΠΑ ως προς το δικαίωμα της απεργίας. Συνεπώς, κατέληξε, κοιτώντας συνολικά τις διεθνείς εξελίξεις, να έχουμε καθαρό πως θα έχουν αντανάκλαση και στη χώρα μας. Ο προσανατολισμός που θα πάρουν οι διεργασίες θα εξαρτηθεί, συνέχισε, από την ένταση της ιδεολογικής πολιτικής παρέμβασης του Κόμματός μας. Θα εξαρτηθούν κυρίως από τη σταθερότητα του Κόμματος στην πολιτική που έχουμε χαράξει. Θα 'χουμε πιέσεις, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουμε με ένταση της ιδεολογικής δουλιάς, θωράκιση των κομματικών γραμμών, ενίσχυση του ιδεολογικού μας μετώπου. Συνολικότερα, τόνισε, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα.

Απαντώντας, ειδικότερα, στον ισχυρισμό ορισμένων ότι το ΚΚΕ δεν έχει κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Δ. Γόντικας τόνισε την ανάγκη πιο επιθετικά να προβάλλεται από τους κομμουνιστές η προοπτική που έχει χαράξει το Κόμμα, έχοντας καθαρό ότι αυτή δεν υπάρχει γενικώς και αορίστως για το μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ