Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οι δημότες να πληρώσουν τη σύγκλιση

Πενήντα δύο δισ. λιγότερα σε σχέση με φέτος θα εισπράξουν το 1997 οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που διέρρευσε το Σάββατο σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, γίνει και νόμος του κράτους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι θεσμοθετημένες χορηγήσεις προς τους ΟΤΑ θα περικοπούν στη διετία '97 - '98 κατά 25% στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης". Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει ότι οι ΟΤΑ οδηγούνται αναγκαστικά, πλέον, σε χρεοκοπία, καθώς ήδη οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν παρακρατήσει αυθαίρετα άλλα 720 δισ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους των κρατικών προϋπολογισμών. Το νομοσχέδιο διέρρευσε μια μέρα μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή, όπου ο Α. Παπαδόπουλος έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει χέρι στους υπέρ των ΟΤΑ φόρους που πληρώνουν οι πολίτες και με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο πρέπει να αποδοθούν στους ΟΤΑ. Οτι είναι αποφασισμένη να αναγκάσει την αυτοδιοίκηση, αν δε θέλει να χρεοκοπήσει, να επιβάλει αυτή νέους φόρους σε τοπικό επίπεδο.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, δυστυχώς, δεν πατά στο κενό, καθώς ήδη έχει εξασφαλισμένη τη συναίνεση των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ "αιρετών", που τόσον καιρό εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές εντολές των Βρυξελλών για χαράτσωμα του δημότη. Πατώντας σ' αυτό το υπόβαθρο ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στη Βουλή ότι η "οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, συνεπάγεται την ανάληψη ευθύνης από μέρους τους και για ίδιους πόρους".

Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει φροντίσει να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους ΟΤΑ. Αδιέξοδο, που διαμορφώθηκε με πενιχρές χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, της τάξης του 2% επί του συνόλου των κρατικών δαπανών. Με αχρηστεύσεις φόρων, που μέρος τους αποδιδόταν στην ΤΑ, κατόπιν κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως έγινε με τα τέλη των αυτοκινήτων από την καταβολή των οποίων απαλλάχτηκαν οι κάτοχοι καταλυτικών για μια πενταετία. Με παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων υπέρ της ΤΑ πόρων, που στην περίοδο '90- '96 έφτασαν τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές. Με ειδικές ερμηνείες του ν. 1828/89 που δεν αποδίδει στην ΤΑ έσοδα από τους φόρους προηγουμένων χρόνων και ειδικών κατηγοριών.

Περικοπές και αθετήσεις

Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "για την περικοπή των δημοσίων δαπανών" προβλέπει ότι μέχρι τις 31/12/98 οι αποδόσεις εσόδων του προϋπολογισμού περιορίζονται στο 75% των υπέρ τρίτων θεσμοθετημένων πόρων. Ορίζει, επίσης, ότι μέχρι τα τέλη του '98 το ετήσιο συνολικό ποσό για τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό δε θα υπερβεί τις συνολικές επιχορηγήσεις του '96. Με δεδομένο ότι φέτος οι ΟΤΑ πήραν 205 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια θα πάρουν μόνο 307,5 δισ.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 1997 δεν περιέχουν μια σειρά ποσά, για τα οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδώσει στους ΟΤΑ. Για παράδειγμα, αναφέρονται τα αναδρομικά του επιδόματος των 18.000 δρχ. για τα οποία οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών φέρονται να γνωματεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να τα καταβάλει και άρα δεν πρέπει να παρθούν υπόψη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ομως, τα κονδύλια αυτά οι ΟΤΑ είτε τα έχουν ήδη αποδώσει ή συνεχίζουν να τα αποδίδουν στους εργαζομένους τους και είναι φυσικό να διεκδικούν την καταβολή τους από την κυβέρνηση αφού το 18χίλιαρο είναι συγκεκριμένη κυβερνητική παροχή. Η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 321 της 8ης/5/96 καθόριζε τον τρόπο απόδοσης των αναδρομικών στους εργαζόμενους του δημοσίου. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο στις περιφερειακές διευθύνσεις, με την οποία τούς ζητούσε να συγκεντρώσουν από τους ΟΤΑ της περιφέρειας ευθύνης τους τα στοιχεία των δικαιούχων εργαζομένων και το ποσό που πρέπει να πάρουν. Οι περιφερειακές διευθύνσεις συγκέντρωσαν τα στοιχεία τα οποία στάλθηκαν στο υπουργείο. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι αυτό, αφού κατέληξε στο συνολικό ποσό που πρέπει να αποδοθεί στους ΟΤΑ, ζήτησε τα κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση, όμως κάνει τώρα πίσω, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ