Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 12ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΗ 1953
Μια μελανή σελίδα που μένει ανοιχτή

Συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από την υπογραφή της πρώτης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, που παραμένουν παρούσες και έτοιμες να παίξουν ενεργό ρόλο στην επιβολή της "νέας τάξης"

Μια από τις μελανότερες σελίδες υποτέλειας, στη νεότερη ελληνική ιστορία, γράφτηκε στις 12 Οκτώβρη του 1953.Είναι η ημέρα υπογραφής της πρώτης επίσημης συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Η σελίδα αυτή, 43 χρόνια μετά, μένει ακόμα ανοιχτή.Γράφτηκε και ξαναγράφτηκε για να ανανεωθεί η ισχύς της, με τα ίδια μελανά γράμματα. Φέρει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων που από τότε πέρασαν από την Ελλάδα.

Οι βάσεις είναι παρούσες και στις μέρες μας, εκσυγχρονίζονται για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες του ιμπεριαλισμού, στις ανάγκες της "νέας τάξης πραγμάτων".Μερικές απ' αυτές "έκλεισαν" γιατί πια ήταν περιττές, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Αλλες άλλαξαν όνομα, έπαψαν να είναι αμερικανικές και έγιναν... ΝΑΤΟικές.Τα αφεντικά όμως παραμένουν τα ίδια, οι ίδιοι επικυρίαρχοι. Οι ρόλος τους παραμένει σταθερός. Υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή. Κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας και υπονόμευση από το εσωτερικό της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Εγιναν διευκολύνσεις...

Δεν είναι όμως μόνο οι παλιές βάσεις. Ολη η Ελλάδα είναι διάσπαρτη από "διευκολύνσεις",έτσι τις ονομάζουν τώρα, που παρέχονται στο ΝΑΤΟ. Ολα τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τα λιμάνια και το οδικό δίκτυο είναι στην υπηρεσία των αναγκών του ΝΑΤΟ. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξη ή μη μιας συγκεκριμένης συμφωνίας στην οποία να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις "διευκολύνσεις". Από μόνη της η υπαγωγή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η αποδοχή και ενεργή συμμετοχή της στους πολεμικούς του τυχοδιωκτισμούς, μετατρέπει όλη τη χώρα σε βάση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, ανάλογα με τις ανάγκες και τα σχέδια που έχουν κάθε φορά.

Ουσιαστικά όλη η Ελλάδα αποτελεί ένα ξέφραγο αμπέλι.Τη διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει η ίδια η πραγματικότητα. Οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν και παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά των λαών της περιοχής. Τέτοιο ρόλο έπαιξαν οι βάσεις του Ακτιου και της Σούδας στους βομβαρδισμούς σε βάρος των Σέρβων της Βοσνίας, λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο. Τα ελληνικά λιμάνια, κατά τη διάρκεια των ίδιων επιχειρήσεων, αποτέλεσαν ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών πολεμικών πλοίων. Ανάλογο ρόλο έπαιξαν και κατά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Και όλα αυτά κατά την πολύ πρόσφατη ιστορία μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ